Bütçe
40000

Efe İlhan Yüce 3

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Bodrum
Selamlar! Çok uzun zamandır benim elimde atıl durumda olan Intel DQ67OW anakart, i5 2500K, 2x2 ve 2x4 GB tuhaf bir bellek dizilimine sahip bir uzay montaj sistem var. Soğutucusu, güç kaynağı ve disk sürücüsü eksik. Aslında o bilgisayarı, yapay zekâ için interference sunucusu olarak kullanmayı planlamıştım ama biraz kararsız kaldım. Çünkü atsam atılmaz, satsam satılmaz parçalar. Hatta yedekte i3 2100 işlemcim bile artık anahtarlık olma yolunda. 😂 Neler önerirsiniz? Ben de bir de PCI-e X4'ten X16'ya dönüştüren riser kablo da var. İşlemci ve anakart hariç her türlü öneride bulunabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fena olmayan da bir diski varsa ZimaOS kurarak NAS olarak kullanabilirsiniz. Hem Plex, Jellyfin gibi medya uygulamalarını da kurup deneyebilirsiniz.

Bence UEFI olarak bir şeyler denenebilir. macOS Big Sur uyumlu Sandy Bridge/Ivy Bridge mesela.
Hackintosh mantıklı olabilir, fakat RX 6000 serisi kart almaya pek sıcak bakamıyorum 3B ivmelendirme için.

Fena olmayan da bir diski varsa ZimaOS kurarak NAS olarak kullanabilirsiniz. Hem Plex, Jellyfin gibi medya uygulamalarını da kurup deneyebilirsiniz.

Onu duydum, CasaOS'in devamı olması lazım. Benim bir tane eMachines E725 model kodlu bilgisayarımda Arch ile Runtipi çalışıyor. ComfyUI'yı desteklediği için planlarımın arasına sokuyorum.

Yapay zekâ interferans sunucusu yapacağım demiştim hatırlarsanız, ona böyle PCI-e X4 girişinde absürt hız değeri düşmeden bir kart modeli bakmam gerekiyor ama şu anda biraz kararsızım. Çünkü bir ihtimal gelecekte lazım olursa diye 2 adet Radeon AI Pro R9700 32 GB bağlamayı düşünmüyor değilim, boşta kalırlarsa 2 adet RTX 5060 Ti 16 GB kartlarını da çok büyük olasılıkla eski bilgisayara bağlarım.

Şu anda bunun kaderi şu soruya bağlanacak. İş istasyonum için soracağım bu soruyu özellikle. INT4 ile FP4 arasında kabaca ne gibi performans farkı olabilir? Çok net sonuçlar bulamıyorum. Yani ikisinin performansını FP4 bazından hesaplayalım. Sanırım FP4 olan matris çekirdekleri daha hızlı olur gibi geliyor. Yanlış anlaşılmasın, performans olarak karşılaştırdığım kartlar RTX PRO 4500 Blackwell ile Radeon AI Pro R9700 modelleri FP4 ile INT4 konusunda konuşursak. Bir de HPC simülasyonları konusunda ECC çok önemli ise R9700'ü artık ciddi düşünürüm.

Son düzenleme:
Bende laptop vardı, Linux server kurdum eve CasaOS ile. Tavsiye edilir. Çok da zevkli uğraşması. Akıllı cihazlar alıp servere bağlarsın. Kedi mamasından tut, robot süpürgeye kadar servere bağladım, Home Assistant ile kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende laptop vardı, Linux server kurdum eve casaos ile. Tavsiye edilir. Çok da zevkli uğraşması. Akıllı cihazlar alıp servere bağlarsın. Kedi mamasından tut, robot süpürgeye kadar servere bağladım, Home assistant ile kullanıyorum.

Runtipi'nin hafifliğiyle, CasaOS'in özellik konusunda bonkör olması hoşuma gidiyor, eMachines E725 biraz zayıf ve eski model olduğunu düşünürsek Runtipi'yle çalışsa daha iyi.

Bir ekosistem yapıyorum kendim için bu aralar ve bir aralar absürt durumla karşı karşıya kaldım. Bazı hesaplama işlemleri için RT çekirdeklerini kullanmak istemiştim ama bilgisayar tamamen donuyordu. Araştırma sonucunda ise GSP (GPU System Processor) kaynaklı olduğunu öğrendim. @Hasan Merkit, seni bir yerden duydum ama spontan bir şekilde tanıştığımız için kusura bakma. Sana nvidia-open sürücü modülüyle ilgili sorunlar veya konular karşına geldi mi? Onu zamanı gelince anlatacağım detayları öğrenmek istersen. Sana özelden yazabilirim bir ara kabul edersen.