Think Different

Gelişen
Tüm Linux deneyimi MacBook Air 2017 bilgisayarında gerçekleşmiştir. Yaşadığım her sorunu bu bilgisayar üzerinden söyleceğim ki driverların çok değişmediğini hesaba katarsak 2015 MacBook Air'de de aynı hatalar olacaktır.

Birini Sebep: Driverlar

Linux driverları tanımak konusunda MacBook'da çok kötü çalışıyor. Uzun süredir Wi-Fi'ı tanımayan bir işletim sistemi kullanmamıştım. Bir süre bunu çözmeye çalıştım. Nihayetinde de çözdüm tabii ama bir de baktım ki internet aşırı yavaş. Wi-Fi'a bağlanabiliyordum ama normalde 100 megabit olması gereken internetim 10'u zor görüyordu. Bunun Linux kaynaklı olduğunu da biliyordum zira ne Windows'ta ne de MacOS'ta bu problemi yaşamıştım. Ayrıca Bootcamp ile Windows 10 kurmak kesinlikle Linux'tan daha kolay. Bootcamp sizin için her şeyi halleniyor siz direkt macOS gibi kullanıyorsunuz.

İkinci Sebep: Fan Kontrolü çok kötü

Bunu özellikle CachyOS Linux kullanırken yaşadım. Fanlar çok gürültülü çalışıyordu. MacOS'de neredeyse fan açtığını duymadığım bilgisayarım neredeyse 30 dakikadır gürültülü fan sesi çıkarıyordu. Biraz araştırdım ve Linux da MacBook fanları için düzeltici bir programa rastladım. Yine dakikalarca onu kurmaya çalıştıktan sonra fan sesi düzeldi. En azından ben öyle sandım ama hala berbattı. Bazen aniden çok yüksek fan açıyor bazen fan sesi çok düşüyordu. Stabil değildi ve gürültülüydü. Eskisine göre iyiydi ama kullanılacak gibi değildi.

Üçüncü Sebep: Hoparlörler bir garip çalışıyor

Bilgisayarın en memnun olduğum tarafı kesinlikle hoparlörleri. Ses kalitelerini seviyorum. Tabii ki MacOS'ta. Linux sağ olsun bunda da problem yaşattı. Ses boğuk çıkıyordu. Anlayamadığım garip bir problem vardı. MacOS ya da Windows'taki gibi değildi. Kulağa kötü geliyordu.

Dördüncü Sebep: Touchpad

Linux'ta touchpad de bir garip çalışıyor. Aşağı çift parmaklı kaydırma hareketli aşırı kaygan ve hiç rahat değil.

Beşinci Sebep: Nereden problem çıkaracağını bilememeniz

Her şeyi halletiniz diyelim çok farklı bir yerden patlayabiliyor ve güven vermiyor. En azından kendim için böyle diyebilirim. Bardağı taşıran damla benim için routerıma bağlanamaması oldu. Cachy OS'ta yaşadım yine bunu. Bildiğiniz Routera bağlanmıyordu. Muhtemelen uğraşsam bunun da bir çözümü vardır da, Neden uğraşayım ki? Döndüm MacOS'a kafam aşırı rahat. Her şey tam uyumlu çalışıyor. Kısayollar alıştığım yerde.

Sonuç olarak şunu belirteyim ki Linux'ta kasma donma yaşamadım. Gayet akıcı şekilde çalışıyordu. O konu da memnunum. Oyun performansını da beğendim. Lakin yaşadığım problemler beni itti.

Son düzenleyen: Moderatör:
Touchpaddaki kaydırma hareketinin hızını KDE Plasma'da sistem ayarlarının içinde dokunmatik yüzey kısmından değiştirebiliyorsunuz ve sorunlarınızın neredeyse tamamı sürücülerle ilgili.
Ekran Görüntüsü_20260705_161445.webp

T2 Cipli 2019 16" cihazım vardı, sürücüleri konusunda çok sıkıntılıydı.
MacOS'u silince Touchbar'ı çalışmıyordu, Wİ-Fİ ve sadece sağ üst hoperlörü çalışmıyor uyku modu desen yok zaten.

Bilgisayarın en memnun olduğum tarafı kesinlikle hoparlörleri. Ses kalitelerini seviyorum. Tabii ki MacOS'ta. Linux sağ olsun bunda da problem yaşattı. Ses boğuk çıkıyordu. Anlayamadığım garip bir problem vardı. MacOS ya da Windows'taki gibi değildi. Kulağa kötü geliyordu.
Bu sorunu ASUS Zenbook laptopumda da yasadim. Sebebi ozel ayarlar/efektler. Windows'da mis gibi calisan hoparlor Linux'da boguk cikiyordu.

Cozum: EasyEffects. Linux'da Flatpak olarak indirip internetten de birkac hazir preset cakinca Windows kalitesine cikmasa da kullanilabilir hale geliyor. Oturup elle ugrassam daha da iyi olabilirdi muhtemelen ama gate mate sesten hic anlamam.