Makaleler
15
Yer
Rockport City
2015-2018 senelerinde çevremdeki her 10 Android telefonun neredeyse 5-7 tanesi Custom ROM atılmış cihazlardı. Özellikle eskiden cihazların ilkel olması, Custom ROM için bootloader kilidi engelleri olmaması, varsayılan arayüzün mükemmel olmaması ve o zamanlar sahip olduğumuz 512 MB veya 1 GB RAM ile akıcılık arayışımız zaten Custom ROM kurmanın sebeplerindendi.

Eskiden piyasada sayılı cihaz vardı ve hepsi için bir ROM mevcuttu. Şimbi her markanın zibilyon tane modeli olduğundan adam gibi official Custom ROM bulmak eskisi kadar kolay değil.

Şu an cihazlar gelişti, gelişmiş animasyonlar, optimizasyonlar sayesinde insanlar artık Stock ROM ile kalıyor.

Eski zamanlar bence güzeldi ya. Ben ilk telefonum olan Galaxy Wonder'ım ile Cyanogenmod 11 kullanıyordum, millette de Custom ROM olarak full Resurrection Remix, CyanogenMod 10 veya MIUI 8 vardı. Hiç kimse Stock ROM kullanmıyordu :D

Custom ROM kullananlar çok fazla değildi eskiden. Şimdi daha az tabii malum durumlardan dolayı. Ama çoğumuzun çevresinde Android cihaz kullananlar arasında Custom ROM kullanan taş çatlasın 3-5 kişiyi geçmiyordur (çevreye göre değişir tabii)
Artık debloatlı UI yetiyor şahsen.

Yani telefonların taş çatlasın 2-3 sene güncelleme aldığı dönemlerde amiral gemileri için Custom ROM kullanmak gayet mantıklıydı. Mesela Galaxy Note 2 var, 4.1 ile çıkmış ve en son 4.4 almış. 4.4 KitKat çok eski bir sürüm anlayabileceğiniz kadar. Mesela zorlasan Android 10 LineageOS kurarsın yani.

Birkaç seneye kadar yine sorunluydu mesela. S20 FE var bende, en fazla Android 13, One UI 5 almış bir sürüm. Bu cihazın hakkı One UI 5 mi cidden? Snapdragon 865 var içinde, AnTuTu v10'da 800k puan mı ne alıyor mesela. Bu cihaz için Android 13 bir hakaret resmen. One UI 8 ROM Kurdum, UN1CA 3.0.0 Open Beta. Cihazın pil süresi uzadı resmen ya :D Bir de daha beta sürümü.
Maalesef geliştiricisi Atakan abi S20 FE'sini su teması yüzünden bozduğundan asla full release olarak çıkmayacak ancak şu anki haliyle bile çok kullanılır bir sürüm, ona buradan selamlarımı iletiyorum o7

Günümüzde ise Snapdragon 6 Gen 3 olan A36'nın 7 sene güncelleme ömrü var mesela, bu kadar güncellemeden sonra zaten kim Android sürümünü yükseltmek isteyecek ki? Samsung'un optimize ettiği sürümü terkedip sistemi yoracak bir sürüme geçmek, saçma olurdu.

Özlemiyorum. Özlemem için bir ROM'un desteği bitmiş veya yok olmuş olması lazım. Telefona göre değişir. Şimdikiler eskisinden daha iyi. Noble ROM One UI 7 kullanıyorum, batarya harici çok iyi.

Galaxy Note 2 kullandığım dönemde telefon üzerinden bile tıkır tıkır rom değiştirirdim. Ne güzel seçenekler vardı öyle. Sonradan knox muhabbetine bitmişti, ben de zaten o işleri geride bırakmıştım.

Ben şahsen özlüyorum. Çünkü daha özgün projeler vardı. Şimdi ise AOSP projelerinin çoğu LineageOS forku oldu.

Bunun dışında, elimdeki çoğu cihazı Custom ROM ile kullandığımı da söyleyeyim. :)

Günümüzde ise Snapdragon 6 Gen 3 olan A36'nın 7 sene güncelleme ömrü var mesela, bu kadar güncellemeden sonra zaten kim Android sürümünü yükseltmek isteyecek ki?

Belki o cihazı 7 yıl sonra bile herhangi bir amaçla kullanmaya devam edeceğim ve yeni bir Android sürümünü deneyimlemek istiyeceğim. Kendi cihazım sonuçta.

Bir de, 7 yıl boyunca Offical One UI sürümlerinden memnun kalacağının bir garantisi var mı? Bence yok.

İşin en kötüsü, diyelim ki A36’nı veya yeni çıkmış bir Samsung cihazını bir AOSP Rom ile kullanmak ya da root atmak isteyeceksin; ama istediğini yapamayacaksın. Çünkü Samsung, bootloader kilidi açmayı kısıtladı.

Cihazın hangi segmentte olursa olsun, onun parasını ödemiş oluyorsun ve o cihaz senin oluyor. Bu yüzden cihaz üzerinde istediğini yapabilmelisin, değil mi?

Ama Scamsung benimle aynı fikirde değil gibi.

Samsung'un optimize ettiği sürümü terkedip sistemi yoracak bir sürüme geçmek, saçma olurdu.

Samsung optimizasyon falan da yapmıyor. Yüzlerce bloat servis ile şişirilmiş One UI'i önünüze sürüyor sadece (giriş/orta segment cihazlarında*).

Son düzenleme: