nisaa

Üstün
Makaleler
3
Selam, sadece YKS için videolar izleyip not almak için sıfırdan tablet ya da laptop alana kadar Dual boot yapıp, oyun, müzik vs. olmadan, kafamı dağıtmadan ders videolarını izlemek istiyorum. Ne önerirsiniz? Alpine Linux buldum fakat kurulumu çok zor geldi. Disklerimi yanlışlıkla silerim falan diye korktum, hazır hızlıca kurulum yapamıyordum vazgeçtim; Mint falan biliyorum ama hem çok yer kaplıyor hem de oyun kurmayı falan başarabilirim. (Linux asla kullanamam normalde) Benim için zor, sadece YouTube izleyecek başka hiçbir işe yaramayacak işletim sistemi arıyorum.

Düşük yer kaplaması, kullanması zor, eski, oyun falan oynatmayan bir işletim sistemi arıyorum. Kurulumu anlatsanız ya da Windows ve Mint gibi kolay olsa yeterli olur. Alpine Linux kurulumu bayağı korkutucuydu. Ana diskim silinsin istemiyorum, önemli dosyalarım var.

Dün akşam YKS için yeni laptop, tablet ya da işletim sistemi kurmak ders için nasıl kafa yorduysam, bu gece rüyamda diski bölmeye çalışırken RAT yiyordum. Virüs atan arkadaş; faremi, imleci falan kontrol edip dalga falan geçiyordu. Not defterinden bütün özelime giriyordu, çok korkutucuydu. Ben de Techolay'a telefonumdan konu açıyordum: "RAT yedim ne yapmalıyım? Format atmak istemiyorum çok önemli bilgilerim var" vs. diye, İnterneti kapatıp modemi söküyordum yine PC'mi kullanıyordu, çocuk gibi oynuyordu benimle. Benim PC'mi kapatıp kendisi kurcalıyordu. En sonunda USB takıp, o oynamazken hızlıca önemli şeyleri atayım dedim; onları da silmiş. Korkutucu bir rüyaydı. Neden anlattım hiçbir fikrim yok, zamanınızı çaldım özür dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun falan kurmayı beceremem değil mi, MX Linux kurulum ekranı kolay mı? Diskimi falan silmem umarım.

Bir de tarayıcıya sadece 1 pencere açılsın gibi sınır koyabilir miyim, biliyor musunuz? Müzik falan açmayayım da.
Bottles ve Steam indireceksiniz bu kadar. Çok kolay diyemem. Ve öyle bir şey yok Linux'ta.

Kullanımı kolay bir dağıtım yükle, oyun yüklemeyi istesen bile yükleyemeyeceğin bir dağıtım istediğini kastetmişsin ama oyun yüklemeyi isteyen her şekilde yükler. Ayrıca istediğin zaman oyunu yükleyemeceğin dağıtım yok gibi bir şey. Onun için hafif bir Ubuntu tabanlı dağıtım iyi olacaktır senin için.

Alpine aslında senin kriterlerine uyuyor, Slackware'a da göz atabilirsin. Ama ben GUI ile kurulan bişey istiyorum diyorsan antiX veya Bodhi olabilir. Gerçi bu dağıtımların hepsine uğraşsan oyun kurarsın ama hepsi yoluna en azından taş koyuyor.

Alpine aslında senin kriterlerine uyuyor, Slackware'a da göz atabilirsin. Ama ben GUI ile kurulan bir şey istiyorum diyorsan antiX veya Bodhi olabilir. Gerçi bu dağıtımların hepsine uğraşsan oyun kurarsın ama hepsi yoluna en azından taş koyuyor.

Doğru hocam onu tamamen engelleyemeyiz zaten de, tablet alana kadar evde çalışabileyim istiyorum. Aslında Mint'in kurulumu çok rahat, oyun kurmam zaten, sadece biraz fazla yer kaplayacak diskimde. O konuda kararsızım, YouTube izlemekten başka bir işe çok nadir yarayacak zaten.

Mint kurup geçsem de olur muş aslında ama Dual boot nasıl yapacağım bilmiyorum.

Linux Lite, Mint XFCE, Peppermint OS, Zorin OS Lite falan düşündüm, çoğu birbirine benziyormuş zaten, yapılacak tek şey eklenti kurup falan birkaç konsola kuracağım reklam engelleyiciler site engelleyiciler, dikkat dağıtıcı şeyleri kaldıracağım aşırı sade bir arayüz sadece.

Hangisi olursa olsun pek farketmez sizce de değil mi? Ben çok kararsız bir insanım ya 3 gün düşünürüm yeni bir tablet alana kadar. 😔

Son düzenleme:
Doğru hocam onu tamamen engelleyemeyiz zaten de, tablet alana kadar evde çalışabileyim istiyorum. Aslında Mint'in kurulumu çok rahat, oyun kurmam zaten, sadece biraz fazla yer kaplayacak diskimde. O konuda kararsızım, YouTube izlemekten başka bir işe çok nadir yarayacak zaten.

Mint kurup geçsem de olur muş aslında ama Dual boot nasıl yapacağım bilmiyorum.

Linux Lite, Mint XFCE, Peppermint OS, Zorin OS Lite falan düşündüm, çoğu birbirine benziyormuş zaten, yapılacak tek şey eklenti kurup falan birkaç konsola kuracağım reklam engelleyiciler site engelleyiciler, dikkat dağıtıcı şeyleri kaldıracağım aşırı sade bir arayüz sadece.

Hangisi olursa olsun pek farketmez sizce de değil mi? Ben çok kararsız bir insanım ya 3 gün düşünürüm yeni bir tablet alana kadar. 😔
Hocam kararsız olmakta haklısınız zira Linux'ta çok fazla dağıtım var. Fakat olmayın, lakin saydığınız dağıtımların hepsi Ubuntu tabanlı. (Peppermint'ten emin değilim.) Mint kurun geçin o zaman bence, çok fazla yer kaplamasının sebebi gereksiz uygulamalarla gelmesi. Hepsini kaldırırsınz sıkıntı olmaz. Linux Mint kurulum esnasında dualboot'u isterseniz otomatik ayarlıyor.