avkila.tech

Becerikli
Makaleler
1
Merhaba.

Yakın zamanda Windows'u komple bırakıp sadece Linux geçmeyi düşünüyorum ancak şu an pek fazla Linux deneyimim yok. Buna alışmak için eski bir laptop alıp içine Linux kurmayı düşünüyorum ancak Linux ne kadar ağır bilmiyorum.

Aklımda eski laptoplar var, i7 2. nesil, i7 4. nesil, 8 GB DDR3 RAM gibi gibi. Bir tane de SSD takar geçerim diyorum ancak Linux sistemler bu kadar eski işlemciler ile düzgün çalışıyorlar mı? Modifiyeli W10 (Ghost Spectre gibi) sistemlerden daha yavaş çalışırlar mı? Sorun yaşar mıyım?

Yeter de beklentinize bağlı Linux'dan. Eski bilgisayarınızda tarayıcı gibi işleri daha hızlı yaparsınız, en azından güncel yazılımla düzgün yaparsınız.
Tek yapacağım işler şunlar

Terminal nasıl çalışır öğrenmek
Arada sırada Linux sistemini patlatmak
Basit 720P 1080P video izlemek
Discord kullanmak
Nadiren kernel compile etmek, android için.

Onun dışında bir de arada sırada bios modding yapacağım, bios modding programları yaklaşık 5mb falan. Kullandığı ram miktarı da herhalde 10mb'ı geçmez.

Debian stable kur geç, kafan rahat eder. Bilgisayar eski olduğu için uyum sorunu da yaşanmaz.

Bir tane eMachines E725'im var, o da çok eski bir bilgisayar. İstediğinizi kurabilirsiniz, gayet de iyi verim alınır. :)
Aslında ben de eski bir Samsung RV510 var, onu mu kullansam ya da ekranı kırık olan bir Lenovo Ideapad 330 15IKB var, i3 7100U'lu. Onu da kullanabilirim, ekranı mosmor ama iş görür ya sorun olmaz. Yazılar falan okunuyor sonuçta, sadece mor tonlu.