Alessandro Del Piero

Başarılı
Bugün Donanım Arşivi'nin videosu karşıma çıktı. Bazı geliştiriciler RTX 5000 serisi için gelen MFG yi eski RTX seri kartlarda açılan 2 tane dosya diye. Bunun güvenilirliği nedir? Deneyen çok olmuş ama sıkıntısı falan var mı? Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

Bugün Donanım Arşivi'nin videosu karşıma çıktı. Bazı geliştiriciler RTX 5000 serisi için gelen MFG yi eski RTX seri kartlarda açılan 2 tane dosya diye. Bunun güvenilirliği nedir? Deneyen çok olmuş ama sıkıntısı falan var mı? Bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

Maalesef gerçek; maalesef dememin sebebi, adamlar artık ekran kartına yatırım yerine yazılıma yöneldiler ve o yazılım diğer kartlar desteklemesine rağmen sunmamaları rezillik. Tam kapital sistem.

Maalesef gerçek; maalesef dememin sebebi, adamlar artık ekran kartına yatırım yerine yazılıma yöneldiler ve o yazılım diğer kartlar desteklemesine rağmen sunmamaları rezillik. Tam kapital sistem.
Bu amd de geçerli değil sanırım. Yazılım desteklemiyor eski kartlar için RDNA 4 için geçerli FSR 4 tam olarak bilgim yok ama. Nvidia kartlarda da pek bilgi sahibi değilim. Zaten biliyordum insanları yeni nesil kartlara yönlendirmek için getirmemelerini.

Mod gercek, bizzat kontrol ettim ve RTX 3060 kartimda calisti. Teknik tarafta guvenilir. Calisir ve sistem donanimina bir zarar vermez.

Bilgi guvenligi tarafi ise belirsiz. Dosyalarin VirusTotal, Hybrid-Analysis gibi raporlarini inceledim ve sorunlu bir sey goremedim diyebilirim fakat bu ileride asla sorun yasanmayacagini garanti etmez, her sey olabilir. Yazilimin sahibi ben olmadigim surece bu tarafa kefil olamam. Supply-chain attack, guncellemelerle gelen farkli bir viruslu dosyayla falan isler probleme binebilir.

Bu durumda modu kullanacaksaniz risk azaltmak icin sunlara dikkat etmelisiniz;
  • Isletim sistemi ve tarayicilariniz guncel olsun
  • Hesaplarinizin sifresi guclu olsun ve dogru sekilde 2FA gibi guvenlik ozellikleri yapilandirilmis olsun
  • Bilgisayardaki onemli verilerinizi duzenli olarak, mumkunse 3-2-1 yontemiyle yedekleyin
  • Sistemde calisan kaliteli bir antivirus bulunsun. Antivirusu %100 koruyan, virus gecirmez bir sistem olarak dusunmemek lazim fakat yine de yeri geldiginde oldukca faydali bir arac. Ornegin CPU-Z programina karsi yapilan supply-chain saldirisinda kaliteli antivirus cozumleri daha ilk gunden tespit yapabilmisti.
  • Moda gelen guncellemeleri geldigi gibi surekli koru korune yapmayin. Eger mevcut surumde herhangi bir sorun yasamiyorsaniz mumkunse mevcut surumde kalin.

Bu MFG'yi hep donanımsal sandık, çok yazık. DLSS 5 ile birlikte yayınlamaları lazım. Hatta bütün RTX kartlara yapmalılar, umarım yaparlar ancak sanmam. 2 tane ROG 3090 var, lossless scaling ile bir kartta sadece DLSS çalışması için veriliyormuş. Onu da 2 dakika denedim, hızlı gibiydi; FPS gösterge açmadım.

Bu MFG'yi hep donanımsal sandık, çok yazık. DLSS 5 ile birlikte yayınlamaları lazım. Hatta bütün RTX kartlara yapmalılar, umarım yaparlar ancak sanmam. 2 tane ROG 3090 var, Lossless Scaling ile bir kartta sadece DLSS çalışması için veriliyormuş. Onu da 2 dakika denedim, hızlı gibiydi; FPS gösterge açmadım.

MFG zaten donanimsal. Bu mod tensor cekirdekleri gerektiriyor.

Peki aynı şekilde nasıl çalışabiliyor?

RTX 40 kartiymis gibi kilidi aciliyor. RTX 40 kartlarin kodlarini, RTX 3000 kartlarindaki tensor cekirdeklerinin calisabilecegi sekilde uyarliyor adamlar.

Mod gercek, bizzat kontrol ettim ve RTX 3060 kartimda calisti. Teknik tarafta guvenilir. Calisir ve sistem donanimina bir zarar vermez.

Bilgi guvenligi tarafi ise belirsiz. Dosyalarin VirusTotal, hybrid-analysis gibi raporlarini inceledim ve sorunlu bir şey goremedim diyebilirim fakat bu ileride asla sorun yasanmayacagini garanti etmez, her şey olabilir. Yazilimin sahibi ben olmadigim surece bu tarafa kefil olamam. Supply-chain attack, guncellemelerle gelen farkli bir viruslu dosyayla falan isler probleme binebilir.

Bu durumda modu kullanacaksaniz risk azaltmak icin sunlara dikkat etmelisiniz;
  • Isletim sistemi ve tarayicilariniz guncel olsun.
  • Hesaplarinizin sifresi guclu olsun ve dogru sekilde 2FA gibi guvenlik ozellikleri yapilandirilmis olsun.
  • Bilgisayardaki onemli verilerinizi duzenli olarak, mumkunse 3-2-1 yontemiyle yedekleyin.
  • Sistemde calisan kaliteli bir antivirus bulunsun. Antivirusu %100 koruyan, virus gecirmez bir sistem olarak dusunmemek lazim fakat yine de yeri geldiginde oldukca faydali bir arac. Ornegin CPU-Z programina karsi yapilan Supply-chain saldirisinda kaliteli antivirus cozumleri daha ilk gunden tespit yapabilmisti.
  • Moda gelen guncellemeleri geldigi gibi surekli koru korune yapmayin. Eger mevcut surumde herhangi bir sorun yasamiyorsaniz mumkunse mevcut surumde kalin.

Bu kadar paranoyak olunacaksa dosyayi yapay zekaya analiz ettirsen yeter.