Arduino Eski Uzaktan Kumandalı Araba, Arduino ile Nasıl Çalışır?

Doge

Uzman
Makaleler
1
2008'li yıllarda severek kullandığım uzaktan kumandalı Formula aracımı tekrar hayata döndürmek istiyorum. Aynı araçtan iki tane var, kumandaları yok ama ikisi de çalışıyor. Her iki aracın devre kartına hem AA pillerle hem de 12V verdiğimde LED'lerine kadar çalıştı. Şarjlı AA pilleri ve şarj adaptörü de duruyor. Motorların kaç Volt/Amper ile çalıştığını bilmiyorum, özellikle tahrik motoru biraz büyükçe. Toplam kaç Volt AA pil ile ideal besleme yapmam gerektiğini Multimetre ile test ederim. En azından birini tekrar kontrol edilebilir hale getirmek istiyorum.

Arduino Nano ve NRF24L01 modülü ile uzaktan kumanda etmek istiyorum; Joystick'i ittikçe araba o kadar ileri/geri gitsin, ne kadar sağa çevirirsem tekerlekler de o kadar sağa dönsün. (Kumandası şuna benziyor) İnternette Joystick kumanda ile ilgili birçok video var ama direksiyon kontrolü için hepsi Servo motor kullanıyor. Bu konuda ise yazılım, işi zorlaştırmaz umarım. Sağ-Sol komutlarını DC motorla yapmam gerek.

Kumandayı internetten parçalar alarak kabataslak bir tasarım yapmak yerine, eski bir gamepad'i kullanma fikri aklıma geldi. İçindeki Joystick kartını kullanacağım. Arduino Nano'yu da içine sığdırabildim. Kumanda içindeki modüllere gereken güç için zaten AA pillerim var. Nano'ya 5V yetersiz gelirse, 8V regülatör ile beslemeyi düşünüyorum. Soğutma için ise ufak alüminyum bloklar var.

Motorları L298N modülü olmadan orijinal motor sürücüsü üzerinden kullanabilirsem güzel olur ama ne kadar mümkündür, emin değilim. Yön komutları ve uzaktan bağlantı kısmının yazılımında ise sizlerin yardımına ihtiyacım var.

IMG_20241206_194041_153.webp IMG_20241206_194110_387.webp IMG_20241206_204119_404.webp IMG_20241207_165216_395.webp IMG_20241207_165054_433.webp

Yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleme:
Motorları L298n modülü olmadan.

Maliyeti düşürmek amacıyla bir h-bridge devresi ile aracın ileri geri fonksiyonları kontrol edilebilir fakat bu durumda yine sağ sol için servo gerekecek aracın kendi sürücüsünü tam olarak incelemedim fakat Arduino ile kullanılabileceğini sanmıyorum maliyeti h-bridge sürücü yapmaya kıyasla biraz daha fazla olsa da bu arası LN298n ile sürmek en iyisi olacaktır.

@HDDKullanıyorum yeni bir motor sürücü modülü entegre ederim ama yön kontrolü yazılımını DC motorla yapmışlar o yıllarda. Şimdiki imkanlarda daha rahat yapılamaz mı? Servo motor için yer de yok.

DC motorla nasıl bir mekanizma yapmışlar bilmiyorum fakat o mekanizmayı'da kullanabiliriz ben en baştan DC motor ile yön mekanizması yapacaksınız sanmıştım 1 adet LN298n iki Motoru'da kontrol etmeye yarar dediğiniz gibi NRF24L01 ile bir Kumanda'da yapılabilir.

DC motorla nasıl bir mekanizma yapmışlar bilmiyorum fakat o mekanizmayı da kullanabiliriz. Ben en baştan DC motor ile yön mekanizması yapacaksınız sanmıştım. 1 adet LN298n iki Motoru da kontrol etmeye yarar. Dediğiniz gibi NRF24L01 ile bir Kumanda da yapılabilir.
Yön mekanizması 3. resimde var. Mekanizmanın alt tarafında bir yay var; sağa veya sola dönmüş olan tekerleri, motordan güç kesilince ortada tutmaya yarıyor. Benim aklıma takılan da bu konu.

Sürücü, DC motoru tekerlere yön verecek kadar döndürdükten sonra motorun voltajını kesemez, yoksa o yay tekerleri düz hizaya çeker. Voltaj vermeye devam ederse de ya motor ısınır ya da o tork ile diş atlar. Voltajı çok düşük mü tutuyor, tutuyorsa ne kadar?
Asıl bu konuda yazılımı vs. kafama takılıyor.

Geri
Yukarı Alt