Geraltın kılıcı 84

Üstün
Yer
Cintra
Dostlar selam, ASRock B550 Pro4 anakarta geçtiğimden beri eski RAM'lerim o anakarta artık bir şey mi yapıyor bilmiyorum. Çalışmıyor. Anakarta taktığım zaman CPU ve RAM ışığı yanıyor ve klavye, fare vesaire ışığı kesiliyor. Aynı RAM B365M-H anakartta çalışıyor. 2 kere test ettim ve test yaptım geçen sene. Yeni BIOS sürümlerini ve Chipsetleri kurdum bugün. Deneme amaçlı. Yine çalışmadı.

Çok enterasan bir durum gerçekten. 2 anakart eskitti kendisi o kadar dayanıklı benim gözümde. Ve yeni sistemimde kullanamıyorum. Tek kanal şeklinde de denedim olmadı. Bu RAM'in sorunu nedir?

RAM modeli: XPG D30 3200MHz CL16

Ek bilgi: Yeni aldığım RAM'ler ile aynı MHz ve CL'ye sahip.

@Recep Baltaş

Ek olarak: Şu anda aktif sistemimde bu sorunu yaşayınca Crucial RAM'lere geçtim

Son düzenleme:
BIOS pilini sökmüşsünüz ama yine de BIOS'u sıfırlama yönteminden bir diğeri olan CLEAR CMOS pinlerini kullanarak da deneyebilir misiniz? Aşağıda işaretlediğim pinlere birlikte değecek şekilde bir tornavidayı ortalama 5 saniye temas ettirip sonra bir kez daha deneyebilir misiniz?

Mümkünse o anakartta sorunsuz çalışan RAM'lerle yapın öncelikle. Yani çalışan RAM'lerle görüntü alarak BIOS'un sıfırlandığını açıkça görün, devamında BIOS'un Exit menüsüne gelip default ayarları yükleyip kaydedip çıkın. Ondan sonra sisteme görüntü vermeyen RAM'leri takıp tekrar deneyin.

Eki Görüntüle 277685

Hocam konuyu lütfen okuyun. Toplamda 4 RAM'im var, 2'si aynı olmak üzere. Crucial RAM'lerimde sorunsuz çalışıyor. Fakat ilk andan beri XPG belleklerim çalışmıyor. Kendim dizdim setup'ı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam konuyu lütfen okuyun. Toplamda 4 RAM'im var 2'si aynı olmak üzere. Crucial Ramlerimde sorunsuz çalışıyor. Fakat ilk andan beri XPG belleklerim çalışmıyor. Kendim dizdim Setup'ı.
Okumadığımı nerden çıkardınız?

Crucial RAM'leriniz ve XPG RAM'leriniz var. Crucial RAM'leriniz ASRock B550 Pro4 anakartta çalışıyor, yani görüntü alabiliyorsunuz ama XPG RAM'leriniz çalışmıyor, yani XPG RAM'ler ile görüntü alamıyorsunuz, değil mi? Yanlış mı anlıyorum?

Eğer doğru anlıyorsam yukarıdaki mesajımı tekrar ediyorum. Hatta şöyle revize edip özetleyeyim:
  • Evet biliyorum BIOS pilini sökerek denemeler yaptınız ama bir de görüntü veren Crucial RAM'leriniz takılıyken Clear CMOS pinleriyle BIOS sıfırlamayı tekrar deneyin.
  • Crucial RAM'leriniz takılıyken görüntüyü alın ve BIOS'un sıfırlandığı uyarısını görün.
  • Daha sonra BIOS'ta default ayarları yükleyin ve kaydedin.
  • Devamında Crucial RAM'lerinizi sökün, sadece görüntü vermeyen XPG RAM'leri sisteme takın ve sistemi açıp görüntü alıp alamadığınızı test edin.

Eğer doğru anlıyorsam yukarıdaki mesajımı tekrar ediyorum. Hatta şöyle revize edip özetleyeyim:
  • Evet biliyorum BIOS pilini sökerek denemeler yaptınız ama bir de görüntü veren Crucial RAM'leriniz takılıyken Clear CMOS pinleriyle BIOS sıfırlamayı tekrar deneyin.
  • Crucial RAM'leriniz takılıyken görüntüyü alın ve BIOS'un sıfırlandığı uyarısını görün.
  • Daha sonra BIOS'ta default ayarları yükleyin ve kaydedin.
  • Devamında Crucial RAM'lerinizi sökün, sadece görüntü vermeyen XPG RAM'leri sisteme takın ve sistemi açıp görüntü alıp alamadığınızı test edin.

Çok mantıklıymış aslında. Ben 1 sene önce Clear CMOS ile yapınca pili denedim. Görüntü gelmemişti. Ondan BIOS pilini değiştirmeyi ve takmadan yapmayı denedim. Hatta galiba sen de vardın, nickten tanıdım.

Ek olarak okuyunca 2 RAM'im de bozuk olduğunu veya olmadığını varsaymıştım. Özür dilerim. Arkada iş yapıyorum.

Buna benzer sorunu elimde emektar Z68 ile anakartta yaşamıştım. Zorla okuttum RAM'leri. Birkaç defa çıkar tak yaparak en son RAM'leri görmüştü. Mümkünse taktığın slotu temizleyin, ardından RAM'lerin uçlarını silgi ile silin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Crucial RAM'lerle BIOS'a gir, OC Tweaker sekmesinden DRAM Frequency ayarını Auto yerine elle 2666 MHz veya 2933 MHz seç. XMP kapalı olsun. altındaki DRAM Timing Configuration menüsüne girip ana zamanlamaları sırasıyla tCL 18, tRCDRD 20, tRCDWR 20, tRP 20 ve tRAS 40 yap. Command Rate ayarını 2T, Gear Down Mode'u da Enabled olarak ayarla. Geri çıkıp voltaj kısmına gel, DRAM Voltage değerini 1.35V yap. SoC Voltage VDDCR_SOC ayarını da Auto'dan çıkarıp 1.10V seviyesine sabitle. Ayarları F10 yapıp kaydet, bilgisayar kapanınca fişi çekip Crucial'ı çıkar ve sadece tek bir XPG modülünü işlemciye göre 2. slota A2 takıp sistemi başlat. Sistem bu şekilde görüntü verirse sorun tamamen anakartın otomatik profil saçmalamasından kaynaklıdır, sonrasında stabiliteye göre frekansı yukarı çekersin.

@Ayhan Dönmez hocanın fikrini almak lazım.

@Geraltın kılıcı, sorun yok rica ederim. Umarım işe yarar. Kolay gelsin.
Sonuç: Olmadı.

Crucial RAM'lerle BIOS'a gir, OC Tweaker sekmesinden DRAM Frequency ayarını Auto yerine elle 2666 MHz veya 2933 MHz seç. XMP kapalı olsun. Altındaki DRAM Timing Configuration menüsüne girip ana zamanlamaları sırasıyla TCL 18, tRCDRD 20, tRCDWR 20, tRP 20 ve tRAS 40 yap.command Rate ayarını 2T, Gear Down Mode'u da Enabled olarak ayarla. Geri çıkıp voltaj kısmına gel, DRAM Voltage değerini 1.35V yap. SoC Voltage VDDCR_SOC ayarını da Auto'dan çıkarıp 1.10V seviyesine sabitle. Ayarları F10 yapıp kaydet, bilgisayar kapanınca fişi çekip Crucial'ı çıkar ve sadece tek bir XPG modülünü işlemciye göre 2. slota A2 takıp sistemi başlat. Sistem bu şekilde görüntü verirse sorun tamamen anakartın otomatik profil saçmalamasından kaynaklıdır, sonrasında stabiliteye göre frekansı yukarı çekersin.

@Ayhan Dönmez hocanın fikrini almak lazım.

Bende sorunun anakartta olduğunu düşünüyorum. Bozuk sanmıştım başta. Fakat benim ve bilgisayarcının RAM'lerinde çalışmamıştı. Servistekiler BIOS attılar denedim çalışmayınca yeni RAM aldım bende. Eğer dediğiniz gibiyse çoğunu tanımıyor demek oluyor.:unsure:

ASRock ile ilgili bir konuda açacağım zaten. Ama olursa iyidir. Gönül 4'ü beraber çalışsın ister tabii.

Son düzenleme: