Eskiden telefon bataryaları daha mı iyiydi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Mustckmk
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 32
  • Etiketler Etiketler
    telefon

Mustckmk

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Kendi kullanım deneyimlerimden yola çıkarak garip bulduğum bir konuyu sizlerle paylaşmak ve fikirlerinizi almak istiyorum. Bu yıl içerisindeşahit olduğum iki farklı senaryo var:

1. Senaryo: S20 FE’den Galaxy J7 Pro’ya Geçiş

S20 FE kullanırken yaklaşık 4 yıldır ekranı kırık şekilde kenarda yatan eski Galaxy J7 Pro cihazımın ekranını yaptırıp bir süre kullanmaya başladım. Beni asıl şaşırtan şey, 4 yıldır yatan bu emektar cihazın S20 FE’ye kıyasla neredeyse 1,5 saate yakın daha fazla ekran süresi (SoT) vermesi oldu. Donanım ve batarya yaşı olarak geride kalmış bir cihazın böyle bir süre sunmasını beklemiyordum.

2. Senaryo: Yıllarca Depoda Kalan iPad 3. Nesil

Okurken belki abartı gelebilir ama durum aynen şöyle gelişti: Telefon tamiri yapılan bir teknik serviste çalışırken dükkanın deposunda şifresi unutulmuş vaziyette yaklaşık 1,5 yıldır bekleyen bir iPad 3. nesil buldum. Üstü tamamen toz bağlamıştı. Cihazın güç tuşuna bastığımda şarjının hâlâ %50 seviyelerinde olduğunu ve hiç kapanmadığını gördüm.

Cihazı sıfırlayıp kullanmaya başladığımda ise bataryası benim kullanım senaryomda 5-6 gün civarında gidiyordu ki günümüzdeki Apple bataryalarına baktığımız zaman bu pek inanılabilir gibi görünmüyor. Üst model iPad'ler de deneyimlemiş biri olarak bu pil performansı beni hayrete düşürdü.
(batarya orijinal ve 1000’den fazla devir yapılmıştı)

Şu anda güncel olarak iPhone 16 Pro Max ve 16 inç MacBook Pro gibi cihazlar kullanıyorum; yine de 2012 çıkışlı bir iPad 3’ün batarya verimliliğini hala bu cihazlardan alamıyorum.

Sizlerin bu tarz batarya deneyimleri var mı merak ediyorum çünkü özellikle iPad 3. Nesilden sonra daha iyi bir batarya performansı olan bir cihaz kullanabileceğimi sanmıyorum.

İPad dediğin cihaz 11.560 mAh bataryası var. Ekstra olarak S20 FE donanım olarak J7 Pro'dan kat kat daha üstün. Donanım farkı yüzünden batarya performansı farkı hissedebilirsin. Mesela S20 FE'de ekranı 120Hz yerine 60Hz'e al batarya süresi uzuyor.

Şuanki bataryalar çiplerin TDP'sine, ekranların nit oranına modem ve wifi kartlarının gücüne bakarak çok iyi performans gösteriyorlar. Öyle ki artık bataryaları yöneten ayrı çipler var anakartta.

Günümüzün donanım standartları çok gelişti, günümüz telefonları artık GTA 5 gibi bilgisayar oyunları oynatabilecek kapasiteye sahip iken 10 yıllık cihazların dâhâ fazla ekran süresi vermesi ortaya düzgün bir kıyaslama imkanı çıkarmıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…