Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Scylla

Başarılı
Bu sorunla 2 hafta civarı oldu uğraşıyorum ve eleme yapa yapa sorunun Ethernet ile ilgili olduğundan emin olacak kadar ilerledim fakat bu noktada nasıl ilerleyeceğimden emin değilim.

Anakart: Gigabyte X870e Pro Ice ve sonrasında X870 Stealth ICE. (İkisinde de aynı sorunu yaşadım, Pro Ice'ın garantide CPU soketi değişti bundan dolayı olduğunu sanıp yeni anakart aldım.)
CPU: 9800X3D.
GPU: RTX 4080.
PSU: MSI A1000G PCI-E5

Ethernet kablosu takılı olmadığında bilgisayar normal şekilde kapanıyor. Takılı olduğunda birkaç saat kullanımdan sonra (bilgisayar açıldıktan hemen sonra kapatmaya çalışınca normal kapanıyor bu yüzden problemi reproduce etmesi çok zaman alıyor). Kapatmaya çalıştığımda 1-2 dakika civarı anakart açık kalmaya devam edip, yarım saniye civarı kapanıp tekrar geri açılıyor. BIOS'ta ErP açık, wake on lan kapalı (Windows üzerinden kapattım, Gigabyte BIOS'ta kapatma seçeneğini göremedim), device Manager'daki mouse, klavye vesaire bilgisayarı uyandırma tiklerini kaldırdım. İnternet sağlayıcım Superonline. Çözüme dair fikri olan varsa paylaşırsa sevinirim, teşekkürler.

Çözüm
Görev Yöneticisi'nden Ethernet'in kullanıldıgı uygulamalara baktın mı?

Normal kullanımda garip bir şey gözükmüyor ama kapatırken ne gelip gidiyor Ethernet üzerinden bilmiyorum.
SSD'ye temiz kurulum yaptıktan sonra, kapanmama sorunu çözüldü ama bu sefer de kapanma süresi garip bir şekilde 5 dakika civarına çıkmıştı. Bu sorunun çözümü için ekteki görseldeki adımları izleyerek bu problemi çözdüm. Bu adımlara ek olarak network adapter altındaki Realtek Ethernet Adapter'ın Advanced kısmındaki sihirli paket ile uyanma, patern eşleşmesi ile uyanmayı devre dışı bıraktım ve kontrol panelinde bulunan Fast startup ve hibernation seçeneklerini de devre dışı bıraktım. Hangisinin sorunu tamamen çözdüğünden emin değilim ama birinin çözdüğünden eminim.

1765647945188.webp
Eğer boşta yada yedek bir depolamanız var ise. Temiz kurulum yapın. Onu takın. BIOS ayarlarınızı sıfırlayınız. BIOS güncellemesinide yapıp. Sistemi açınız. Muhtemelen bir ayar yada yazılımlı ile alakalı bir sorun. Bildiğim kadarı ile PC'de böyle bir ayar yok. Sorun ilginç lakin illa bir çözümü vardır. Deneme yanılma ile buluruz diye umuyorum.

Eğer boşta ya da yedek bir depolamanız var ise. Temiz kurulum yapın. Onu takın. BIOS ayarlarınızı sıfırlayınız. BIOS güncellemesini de yapıp. Sistemi açınız. Muhtemelen bir ayar ya da yazılımlı ile alakalı bir sorun. Bildiğim kadarı ile PC'de böyle bir ayar yok. Sorun ilginç lakin illa bir çözümü vardır. Deneme yanılma ile buluruz diye umuyorum.

BIOS'u birçok kez güncelledim ve sıfırladım eleme aşamasında sorunun Ethernet'te olduğunu anlayana kadar ama bir sonuç alamadım, temiz bir SSD'ye yeni kurulum yapıp deneyeceğim.

Görev Yöneticisi'nden Ethernet'in kullanıldıgı uygulamalara baktın mı?

Normal kullanımda garip bir şey gözükmüyor ama kapatırken ne gelip gidiyor Ethernet üzerinden bilmiyorum.
SSD'ye temiz kurulum yaptıktan sonra, kapanmama sorunu çözüldü ama bu sefer de kapanma süresi garip bir şekilde 5 dakika civarına çıkmıştı. Bu sorunun çözümü için ekteki görseldeki adımları izleyerek bu problemi çözdüm. Bu adımlara ek olarak network adapter altındaki Realtek Ethernet Adapter'ın Advanced kısmındaki sihirli paket ile uyanma, patern eşleşmesi ile uyanmayı devre dışı bıraktım ve kontrol panelinde bulunan Fast startup ve hibernation seçeneklerini de devre dışı bıraktım. Hangisinin sorunu tamamen çözdüğünden emin değilim ama birinin çözdüğünden eminim.

1765647945188.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm