6164

Uzman
Merhabalar,

TT ile garip bir durum yaşıyorum. Daha önce farklı şehirlerde de fiber internet kullandım ve hepsinde fiber (sarı kablo) eve kadar geliyor ve modemime bağlanıyordu. Hatta bi ara fiber kabloyu eve ben çektirdim. Her neyse şehir değiştirdiğim için TT ile yeni bir fiber internet başvurusu yaptım (farklı firma yok).

Sorunum şu fiber kablo eve değil binaya kadar geliyor ve bina ile dairem arasında bildiğimiz VDSL kablosu var. Fakat paketimde yer alan modem detayı dikkatimi çekti.

Aldığım pakette şöyle bir durum var işin ehli kişilere bunu sormak istiyorum.

1739209662955.webp

Benim paketimde FTTH (Eve kadar fiber) geçerli ama evime kadar fiber kablosu gelmiyor ve her ay saçma şekilde 75TL ödüyorum. Onun yerine FTTH olmayan durum benim için geçerli olması gerekmiyor mu? Yani 110 TL ile ödeyip modemin tamamen bana ait olması.

Benzer bir durumu Millenicom'da yaşadım. Binada fiber kutusu ve kablosu vardı ancak daireye gelen bir fiber kablosu yoktu. Firmayla yaptığım görüşmelerde de fiber kabloyu müşterinin çektirmesi gerektiğini ve buna bağlı çıkacak olan maliyetin de müşteriye ait olduğunu söylediler. Şayet sizin kullandığınız veya kullanacağınız paket fiber ise mecburi olarak fiber kablosunu elektrikçi vasıtasıyla daireye çekmeniz gerekiyor. Ardından TT ekipleri gelip kontrolü sağlıyorlar ve yüksek hızlı modem kurulumunu yapıp internetinizi aktif ediyorlar.

Ancak sadece VDSL kablo evinize geliyorsa ve paketiniz de VDSL üzerineyse FTTH olmayan şartın sizin için geçerli olması gerekiyor. Müşteri temsilcisiyle görüşüp konuyu çözmeye çalışın. Probleminiz çözülmezse Tüketici Hakem Heyetine başvuru sağlayabilirsiniz.

1739210449177.webp

Hocam yanıtın için öncelikle çok teşekkür ederim. İnternet paketimde Fiber olarak yazmaktadır yoksa burada bir kelime oyunu mu var :D

Valla TT parası ile çekse ona da razıyım ama adamlarda o da yok :D Bakalım yeni bir talep açtım durum ne olacak.

Sorunum şu fiber kablo eve değil binaya kadar geliyor ve bina ile dairem arasında bildiğimiz VDSL kablosu var.
Şimdi bu durumda FTTB/xDSL kullanıyor olabilirsiniz. Anlattıklarınızdan yola çıkınca tahminim o yönde. Bu sistemde binaya fiber geliyor, gelen fiber aktif bir kabinete giriyor. Bu kabinette ADSL veya VDSL'e çevirilip, dairenize kadar telefon kablosuyla hizmet geliyor.

Benim paketimde FTTH (Eve kadar fiber) geçerli ama evime kadar fiber kablosu gelmiyor ve her ay saçma şekilde 75TL ödüyorum. Onun yerine FTTH olmayan durum benim için geçerli olması gerekmiyor mu? Yani 110 TL ile ödeyip modemin tamamen bana ait olması.
İtiraz edin. Alınmaması gerekiyor. Ortada ONT yok, router yok. VDSL modem var.

Bazı binalarda bu cihazlardan var peki nedir bu cihazlar görevi binaya gelen fiber kabloyu alıp cihazdan dönüstürüp bakır çevirip dairelere yolluyor.

Dosya Ekleri

• image_2025-02-10_210856259.webp
    image_2025-02-10_210856259.webp
    690,3 KB · Görüntüleme: 119
  • resim.webp
    resim.webp
    56,4 KB · Görüntüleme: 120
Bazı binalarda bu cihazlardan var peki nedir bu cihazlar görevi binaya gelen fiber kabloyu alıp cihazdan dönüstürüp bakır çevirip dairelere yolluyor.
Bu durum tam olarak benim yaşadığım. Şaka gibi bir şey. Binadan eve bakır kablo ile geldiği için çok yüksek hızlar alabilecekken alamıyoruz. Kardeşim sen fiberi ver bana 1000 mbps pakete geçeceğim. İşim internet.