“Varsa“ dedim hocam fakat varlığına inanmıyorum. Burada istediğimi yapamadıktan sonra orada her şey önüme altın tabakta sunulsun yine bir şey ifade etmiyor benim için.

Bizi yaratana; sana inandım sana saygı duydum sana bağlandım, peygamberine kitabına meleklerine gönülden inandım ancak benden istediğin 80 yıllık namazdan sadece 5 aylık namaz getirebildim, benden istediğin 80 yıllık oruçtan sadece 1 yıllık getirebildim, benden istediğin yüzlerce şeyden sadece 5 tane getirebildim. Tanrı bize nasıl yaklaşır.
Bir baba 4 çocuğuna bana birdak su getirin der. Çocuklar gider tek tek gelirler. Büyük çocuk tam dolu bir bardakla gelir baba aferin der,2. çocuk yarım bardakla gelir ona da aferin der, 3. çocuk çeyrek bardakla gelir ona da aferin der, 4. çocuk ise gelirken düşer ve bardak da kırılır. Baba 4. çocuğa ceza verir mi?

Mantıksız geliyor çünkü sonsuza kadar yaşamak bunun bedeli de sadece ibadet etmek. İnsan beyni sonsuzluğu kavrayabilecek kapasitede değil. Saygı duyarım düşüncenize ama benim mantığımla uyuşmuyor.

1. sınıfta 2 sayfa dik yazı yazmak bana mantıksız geliyordu ama öğretmenden korkumdan ve saygımdan ödevi tam yaptım. Bir zaman sonra neden 2 sayfa dik yazı ödevi verdildiğini anladım.
Sizin gereğini yapın belki sonra mantığınıza oturur iyi ki yapmışım dersiniz.

"Tesadüf" kelimesi bence en mantıklı kavram. Bir Tanrı olsaydı eğer sadece "bizim" olması saçma olurdu. Eğer Tanrı gerçekse kontrol etmez, sınırı yoktur. Buna ancak birkaç Bu Da'la inanır (dünyanın büyük bir bölümü). Tanrı yaptı ve gitti. Bence en doğrusu bu çünkü insanoğlu veya hayvanlar bir şeye inanırlar. Çünkü buna zorundadırlar. Dinler sadece insanları kontrol etmek içindir. Şeytan ise suçlu bulduklarını katletmek için.

1. sınıfta 2 sayfa dik yazı yazmak bana mantıksız geliyordu ama öğretmenden korkumdan ve saygımdan ödevi tam yaptım. Bir zaman sonra neden 2 sayfa dik yazı ödevi verdildiğini anladım.
Sizin gereğini yapın belki sonra mantığınıza oturur iyi ki yapmışım dersiniz.

Burada saygı duymak düşer size de. Sorgusuz sualsiz oruçta tuttum namaz da kıldım sonra sorguladım, sonsuz güç kavramı bile mantıksız geliyor artık, binlerce din var binlerce tanrıda olabilir bunlara kafa yormak zaman kaybı benim için, inanç meselesi her şey uzatmaya gerek yok bir sonuca varamayacağız.

Herkes kendince haklı çünkü bir doğru yok.

İyi bir konuya değindiniz fakat alakasız olmuş. Kullandığınız kelimelerden epey dindar olduğunuz çıkarımda bulundum fakat belirtmek isterim ki burada bir suç var ise bu suç kuldan degil tanrıdadır. Sebebi ise her şeye kâdir olan bir güç kendini hiç de iyi bir sekilde tanıtamamış olmasından veya tanıtmaya bile yeltenmemis olmasindandır.

Fikri anlamda ve yaşantı olarak dindarım ancak ödevlerimi yapma konusunda son derece üşengeç biriyim.Karşınızda dünyadaki tüm hazinelerin sahibi var onun yanına gitmişsiniz onu eleştirmenin , ondan yakınmanın size bir faudası olur mu sizce.Her şeyin sahibi o.Sağlığın da hayatın da cennetin de cehennemin de sonsuzluğun da her şeyin sahibi o iken ondan fayda edinmek yerine onu eleştirmek onu beğenmemek şöyle olsaydın sana inanırdım tipim değilsin demek çok büyük ukalalık olmaz mı..bizim neyimiz var ki tanırıyı beğenmiyoruz.hepi topu 50 gram beynimizle o da tanrının hediyesi tanrıyı acizlik eksiklik iş bilmezlikle suçlamak bana çok çok garip geliyor.Sen düşünme konusunda karar verme konusunda muhakeme konusunda yargılama konusunda mükemmelsin ancak tanrı senin kriterlerine karşı yetersiz öyle mi?Öteki dünyadaki halimiz bize nasıl gülüyordur acaba şuu kurduğumuz cümlelere

Burada saygı duymak düşer size de. Sorgusuz sualsiz oruçta tuttum namaz da kıldım sonra sorguladım, sonsuz güç kavramı bile mantıksız geliyor artık, binlerce din var binlerce tanrıda olabilir bunlara kafa yormak zaman kaybı benim için, inanç meselesi her şey uzatmaya gerek yok bir sonuca varamayacağız.

Herkes kendince haklı çünkü bir doğru yok.

Sizde fikri ve inanç olarak 1 gram değişiklik olmasının fiziki anlamda bana en ufak bir katkısı yok ancak manevi olarak 1 gramcık olumlu değişim dahi beni çok çok mutlu ederdi. Tanrıyı güzel anlatabilmişim demek ki deyip çok mutlu olurdum. O bakımdan menevi olarak üzüldüm. kuşkusuz sen istediğini hidayete erdiremezsin. Ama Allah dilediğini hidayete erdirir ve hidayete erecek olanları en iyi o bilir. Bu söz boşuna söylenmemiş bunu bilirim. Bu sözün varlığına rağmen ben elimden geleni yaptım fazlası rahatsız etmeye girer. Teşekkür ediyorum okuyup cevap verdiğiniz için. Bilemeyiz belki de bir tohumdan filiz başını hafif çıkarmıştır toprak üstüne çıkması 1 ay sonra olacaktır onu umuyorum diliyorum.

Son düzenleme:
Fikri anlamda ve yaşantı olarak dindarım ancak ödevlerimi yapma konusunda son derece üşengeç biriyim. Karşınızda dünyadaki tüm hazinelerin sahibi var onun yanına gitmişsiniz onu eleştirmenin, ondan yakınmanın size bir faudası olur mu sizce. Her şeyin sahibi o. Sağlığın da hayatın da cennetin de cehennemin de sonsuzluğun da her şeyin sahibi o iken ondan fayda edinmek yerine onu eleştirmek onu beğenmemek şöyle olsaydın sana inanırdım tipim değilsin demek çok büyük ukalalık olmaz mı? Bizim neyimiz var ki tanırıyı beğenmiyoruz. Hepi topu 50 gram beynimizle o da tanrının hediyesi tanrıyı acizlik eksiklik iş bilmezlikle suçlamak bana çok çok garip geliyor. Sen düşünme konusunda karar verme konusunda muhakeme konusunda yargılama konusunda mükemmelsin ancak tanrı senin kriterlerine karşı yetersiz öyle mi? Öteki dünyadaki halimiz bize nasıl gülüyordur acaba şuu kurduğumuz cümlelere.

Bu işteki tek sorun bu yaratıcıyı tanımıyor olmamız. Tanısak gerisi gelir zaten.

"Tesadüf" kelimesi bence en mantıklı kavram. Bir Tanrı olsaydı eğer sadece "bizim" olması saçma olurdu. Eğer Tanrı gerçekse kontrol etmez, sınırı yoktur. Buna ancak birkaç Bu Da'la inanır (dünyanın büyük bir bölümü). Tanrı yaptı ve gitti. Bence en doğrusu bu çünkü insanoğlu veya hayvanlar bir şeye inanırlar. Çünkü buna zorundadırlar. Dinler sadece insanları kontrol etmek içindir. Şeytan ise suçlu bulduklarını katletmek için.
Tanrı tam da bu mesajınız için cevap yazmış:İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder. İnsan başıboş bırakılmadığı gibi rüzgârın ve selin önünde savrulmuş olan çer-çöp de değildir.
İnsan verilen nimetlerin şükrü ve hesabı için yaratılmıştır.Gün gelecek şükredip etmediğinin hesabı sorulacaktır.

Bu işteki tek sorun bu yaratıcıyı tanımıyor olmamız. Tanısak gerisi gelir zaten.

Yazacak çok şey var da sizi rahatsız etmemek adına susuyor ve tohumdan bir filiz çıkmasını umuyorum sadece, esen kalın.

Üslubunuzadaki yumuşaklık bence içinizde bir tanrı inancı saygısı olduğunu esasen ondan kopmadığınızı gösteriyor.
Tam uzak olanlar çok çirkin kaba bir üslupla yazıyorlar ve çabuk öfkeleniyorlar karşı fikirlere.

Tanrı tam da bu mesajınız için cevap yazmış: İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder. İnsan başıboş bırakılmadığı gibi rüzgârın ve selin önünde savrulmuş olan çer-çöp de değildir.
İnsan verilen nimetlerin şükrü ve hesabı için yaratılmıştır. Gün gelecek şükredip etmediğinin hesabı sorulacaktır.

Yazacak çok şey var da sizi rahatsız etmemek adına susuyor ve tohumdan bir filiz çıkmasını umuyorum sadece, esen kalın.

Üslubunuzadaki yumuşaklık bence içinizde bir tanrı inancı saygısı olduğunu esasen ondan kopmadığınızı gösteriyor.
Tam uzak olanlar çok çirkin kaba bir üslupla yazıyorlar ve çabuk öfkeleniyorlar karşı fikirlere.

Doğru çünkü agnostisizm felsefesi ile yaşıyorum. Yarın belki daha güçlü dayanakları olan bir iddia ortaya atılır fikrim değişir.

Sizde fikri ve inanç olarak 1 gram değişiklik olmasının fiziki anlamda bana en ufak bir katkısı yok ancak manevi olarak 1 gramcık olumlu değişim dahi beni çok çok mutlu ederdi. Tanrıyı güzel anlatabilmişim demek ki deyip çok mutlu olurdum. O bakımdan menevi olarak üzüldüm. kuşkusuz sen istediğini hidayete erdiremezsin. Ama Allah dilediğini hidayete erdirir ve hidayete erecek olanları en iyi o bilir. Bu söz boşuna söylenmemiş bunu bilirim. Bu sözün varlığına rağmen ben elimden geleni yaptım fazlası rahatsız etmeye girer. Teşekkür ediyorum okuyup cevap verdiğiniz için. Bilemeyiz belki de bir tohumdan filiz başını hafif çıkarmıştır toprak üstüne çıkması 1 ay sonra olacaktır onu umuyorum diliyorum.

Ne mutlu hocam, ben değilsem başkasının fikrini değiştirirsiniz sizin elinizden bu geliyor layığı ile yapıyorsunuz, kimseye ısrar yok. İyi akşamlar dilerim.