Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Thermal trip point 95C gorunuyor degistirmek istersen.

Screenshot_20240923_184655.webp

@gen2 hocam casperin sitesinde var diyor.

Ona %100 emin olmadan bir sey yapmamak lazim. Cunku eger 1650 versiyonunda Mux yoksa goruntu alamazsin siyah ekranda kalir. Ordan geri dondurmek de baya bir beceri gerektiriyor. Bilgisayar yanimda olsa denerdik de uzaktan nasil yapabilirim bir problem durumunda emin degilim.

Ben bir seyler atistirip geleyim karnim acikti da sen bu arada gonderdigim text doyasini okuyabildigin kadar okumaya calis. Gozune bir sey takilirsa yaz bana ben de bakayim neler yapilabilir. Gelirim kisa zamanda.

Son düzenleme:
Soru yağmuruna tutacağım biraz, dediğin ayar ne işe yarar? Undervolt var mı? Overclock var mı? Herhangi sıcaklık düşürme ayarı var mı? Ayrıca yanlış ayar yaptığında BIOS pilini çıkar takarım olmaz mı? Bayağı bir beceri gerektiriyor demişsin.

BIOS pilini sokmek bazi durumlarda yarar bazilarinda yaramaz ve bunu denemeden ogrenme sansimiz yok. En azindan benim bilgi birikimimle yok. Bazi ayarlar non voltaile RAM icine kaydediliyor ve BIOS reset attiginda resetlenmiyorlar. Overclock belki yapilabilir bir bakmam lazim ama cok saglikli olmaz cunku carpani kilitli islemcinin BCLK yapmak gerekir o da sadece islemciyi degil butun anakarti etkiliyor instabilite ihtimali bayağı yuksek.

BIOS pilini sokmek bazi durumlarda yarar bazilarinda yaramaz ve bunu denemeden ogrenme sansimiz yok. En azindan benim bilgi birikimimle yok. Bazi ayarlar non voltaile RAM icine kaydediliyor ve BIOS reset attiginda resetlenmiyorlar. Overclock belki yapilabilir bir bakmam lazim ama cok saglikli olmaz cunku carpani kilitli islemcinin BCLK yapmak gerekir o da sadece islemciyi degil butun anakarti etkiliyor instabilite ihtimali bayağı yuksek.
Diğerleri?

Soru yağmuruna tutacağım biraz, dediğin ayar ne işe yarar ? Undervolt varmi ? Overclock var mı ? Herhangi sıcaklık düşürme ayarı var mı ? Ayrıca yanlış ayar yaptığında bios pilini çıkar takarım olmaz mı? Baya bir beceri gerektiriyor demişsin.
Islemci HX olmadigi icin undervolt ve overclock isi riskli direkt cihaz brick olabilir. Cunku islemci desteklemiyor. Intel daha fazla para koparmak icin islemcilerine boyle suffixler ekliyor. Sicaklik dusurmek icin bir sey var mi bakarim ama illa ki bir bedeli olur. Mesela eger fanlar tam gucte calismiyorsa tam guce falan alabilirsin belli bir sicakliktan sonra tabi bu sana daha fazla gurultu olarak yansiyabilir.

Aslinda bu ise girismeden once saglam bir sebep lazim insana. BIOS'tan manuel olarak yapamadigin ve hayati bir problem olacak mesela bir ihtimal cozebilirsin. Gibi gibi seyler.

@gen2 kolay mi peki? Mesela siz bana dosya atacaksınız onu kuracağım tarzı?

Zorluk derecesi yuksek degil ama hata yapmaman sartiyla. Elin hataya yatkinsa veya dikkatsizsen kurcalamasan daha iyi olur. Dikkatli yapacaksan su an kadar yaptiklarimizdan daha zor degil. Sana verdigim dosyalarla bir USB boot diski hazirlayacaksin EFI Shell boot edeceksin setup_var uygulamasiyla gerekli EFI degisken adreslerini temper edeceksin. Sonra reboot atiyorsun besmele cekip.

@gen2 peki yanlış bir işlem yaptık diyelim, ya da doğru yapmamıza rağmen bir hata oldu. Ne gibi hatalar olur ?

Görüntü vermez mi direk ?

Bu arada alakası var mı bilmiyorum ama me Firmware sürümümü güncelledim demiştim 1932'li bir sürümdü. Az önce bir daha guncelledim 1980'li sürüme.