Amoemo

Çalışkan
Bilgisayarımı 1 ay önce aldım EXPO 1 ve tweaked i açtıktan sonra ara sıra siyah ekran vermeye başladı. Son zamanlarda ise neredeyse sürekli yeniden başlattığımda siyah ekran veriyor ve sistem boot yapmıyor. OCCT testinde EXPO1 ve tweaked açıkken hata verip mavi ekran veriyor. Son çözüm olarak BIOS'u sıfırlayacağım ama anakartımda clrtc bölümünde 4 tane pin var ben mi yanlış yere bakıyorum emin değilim anakartımın modeli ve sistemim aşağıdaki şekildedir. Clrtc pinlerini bulmama yardım eder misiniz Eğer bulduğum pinler doğruysada 4 pinli clrtc yi nasıl resetleyeceğim?
Sistemim:
  • AMD Ryzen 7 7800X3D
  • ASUS Prime RTX 5070 Ti OC
  • ASUS B850M Plus Wi-Fi anakart
  • Corsair RM850e 850W 80+ Gold 140mm Fanlı Güç
  • G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 Neo 6400MHz EXPO

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-04-11-00-19-58-754_com.android.chrome-edit.webp
    Screenshot_2025-04-11-00-19-58-754_com.android.chrome-edit.webp
    536,8 KB · Görüntüleme: 65
Son düzenleme:
Recep abinin paylaştığı bir video vardı bulursam atacağım, bende ilk bilgisayarımı aldığımda ve EXPO'yu açtığımda siyah ekran hatası alıyordum bende de DDR5 Corsair 6000 MHz RAM var BIOS'tan her başlangıçta tekrar RAM konfigürasyonunu yapmasını sağlayan ayarı açman gerekiyor.

Soldaki iki PIN:

1744320133677.webp

Recep abinin paylaştığı bir video vardı bulursam atacağım, bende ilk bilgisayarımı aldığımda ve EXPO'yu açtığımda siyah ekran hatası alıyordum bende de DDR5 Corsair 6000 MHz RAM var BIOS'tan her başlangıçta tekrar RAM konfigürasyonunu yapmasını sağlayan ayarı açman gerekiyor.
Bu video:

Recep abinin paylaştığı bir video vardı bulursam atacağım, bende ilk bilgisayarımı aldığımda ve expoyu açtığımda siyah ekran hatası alıyordum bende de DDR5 Corsair 6000 MHz ram var biosdan her başlangıçta tekrar ram konfigürasyonunu yapmasını sağlayan ayarı açman gerekiyor.
Üstad yardım edersen çok memnun olurum. bütün bunlar yetmiyormuş gibi sistemde 7300mb/s m2 kingston ssd olmasına rağmen sistem açılabildiği zaman 50 saniyede açılıyor

Üstad yardım edersen çok memnun olurum. bütün bunlar yetmiyormuş gibi sistemde 7300mb/s m2 kingston ssd olmasına rağmen sistem açılabildiği zaman 50 saniyede açılıyor
Açılma süresine yapabileceğimiz pek bir şey yok, ramleri baştan sürekli konfigre eden ayarı açarsan ortalama o kadar süre olacak. Bende şuanda Samsung 990 PRO M.2 SSD var ama yine aynı sürede açılış sergiliyor. Biosu da sıfırlamak istiyorsan bios pilini çıkar tak yapabilirsin daha hızlı olur.

Recep abi üstte videoyu iletti ona bakarak işlemleri yapabilirsin.

Şu saniyeydi sanırım:

Dosya Ekleri

• IMG_20250411_004226.webp
    IMG_20250411_004226.webp
    2,7 MB · Görüntüleme: 52
  • IMG_20250411_004216.webp
    IMG_20250411_004216.webp
    3,9 MB · Görüntüleme: 60
Sistemin 50 saniye gibi sürelerde açılması normal AM5 de.
BIOS reset için üstteki 4 pinli yerin soldaki 2 pinine anahtar ya da tornavida değdirerek sıfırlayabilirsin. Ya da pili çıkarıp da yapabilirsin.
BIOS güncel mi?
Beyaz ışığın olduğu kısımda yanında veya altında ne yazıyor ?

Hocam birdaha pinlere anahtar değdirmeyi denedim bu sefer bios ekranına girebildim.Beyaz yanan ışık birdahaki deneyişimde sürekli yanmadığı için anlayamadım ama galiba altında boot yazıyor. Bios sürümüm en günceli bios ver. 1022 şimdi videodaki adımları deneyip duruma göre haber vereceğim

Bahsettiğin ayar memory context restore ayarı mı? Videoda recep hoca konfigürasyon hakkında sadece o ayardan bahsediyor o ayarı açmanın da sistemi kararsızlaştıracağını söylüyor o ayar şuan bende auto gözüküyor disabled mi yapmalıyım?

Son düzenleme:
Hocam birdaha pinlere anahtar değdirmeyi denedim bu sefer bios ekranına girebildim.Beyaz yanan ışık birdahaki deneyişimde sürekli yanmadığı için anlayamadım ama galiba altında boot yazıyor. Bios sürümüm en günceli bios ver. 1022 şimdi videodaki adımları deneyip duruma göre haber vereceğim

Bahsettiğin ayar memory context restore ayarı mı? Videoda recep hoca konfigürasyon hakkında sadece o ayardan bahsediyor o ayarı açmanın da sistemi kararsızlaştıracağını söylüyor o ayar şuan bende auto gözüküyor disabled mi yapmalıyım?
Evet, disabled yapıp dener misin?

Recep abinin paylaştığı bir video vardı bulursam atacağım, bende ilk bilgisayarımı aldığımda ve EXPO'yu açtığımda siyah ekran hatası alıyordum bende de DDR5 Corsair 6000 MHz RAM var BIOS'tan her başlangıçta tekrar RAM konfigürasyonunu yapmasını sağlayan ay

Bilgisayarımı 1 ay önce aldım EXPO 1 ve tweaked i açtıktan sonra ara sıra siyah ekran vermeye başladı. Son zamanlarda ise neredeyse sürekli yeniden başlattığımda siyah ekran veriyor ve sistem boot yapmıyor. OCCT testinde EXPO1 ve tweaked açıkken hata verip mavi ekran veriyor. Son çözüm olarak BIOS'u sıfırlayacağım ama anakartımda clrtc bölümünde 4 tane pin var ben mi yanlış yere bakıyorum emin değilim anakartımın modeli ve sistemim aşağıdaki şekildedir. Clrtc pinlerini bulmama yardım eder misiniz Eğer bulduğum pinler doğruysada 4 pinli clrtc yi nasıl resetleyeceğim?
Sistemim:
  • AMD Ryzen 7 7800X3D
  • ASUS Prime RTX 5070 Ti OC
  • ASUS B850M Plus Wi-Fi anakart
  • Corsair RM850e 850W 80+ Gold 140mm Fanlı Güç
  • G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 Neo 6400MHz EXPO
Sorunum düzelmedi occt testinde yine error veriyor

Evet, disabled yapıp dener misin?
disabled yapıncada yine occt testinde hata veriyor

Dosya Ekleri

• IMG_20250411_015803.webp
    IMG_20250411_015803.webp