Makaleler
6
Henüz daha çok erken. Doğru olmayabilir.

20260408_153332.webp

Her zamanki gibi Samsung şaşırtmamış her anlamda sorunlu bir işlemci çıkarmış. Tek çekirdek performansı rezalet, 10 çekirdek olması ayrı bir rezalet(bütün firmalar tri-four cluster'ı bırakmışken). Qualcomm ve Apple A işlemcileri yerine Exynos 2700'le çıkan telefonları almayın, pişman olursunuz.

@Cruslan bi' kısmı anlamadım (Exynos 2700'den bağımsız olarak), şu an en popüler Cluster şekli (1 + 3 + 4) şeklinde, nasıl herkes bırakmış oluyor?

Bi'de ben Qualcomm'a alternatif Dimensity'leri de öneririm, direkt stok - Universal ARM çekirdek ve GPU mimarisini kullanıyorlar.

@Cruslan bi' kısmı anlamadım (Exynos 2700'den bağımsız olarak), şu an en popüler Cluster şekli (1 + 3 + 4) şeklinde, nasıl herkes bırakmış oluyor?

Bi'de ben Qualcomm'a alternatif Dimensity'leri de öneririm, direkt stok - Universal ARM çekirdek ve GPU mimarisini kullanıyorlar.
Apple ve Qualcomm, çift cluster tercih ediyor. Niye önemli derseniz çok çekirdek o kadar da avantajlı değil. Paralelizasyon kod tabanında yapması zor olan bir şey, bununla beraber her işlem paralelize edilemiyor. Tek çekirdek skoru 3700'lere ulaşan Apple işlemciler tarayıcı ve uygulamalarda optimizasyona ihtiyaç duymadan çok yüksek performans veriyor. İkincil olarak tri/quad-cluster mimariyi yönetmek daha zor, scheduler çoğu zaman ideal seçimleri yapamıyor. Ya güç tüketimi yüksek oluyor ya da performans düşük kalıyor. Apple ve Qualcomm'un güncel tercih ettiği two-cluster ve güçlü tek çekirdekler daha mantıklı. Samsung quad-cluster kullanarak olması gerekenin tam tersini yapmış. Hem yazılımcılar hem de kullanıcılar için korkunç bir işlemci.

@Cruslan anladım, peki Dimensity'lerin Cluster yapısı hakkında spesifik olarak ne düşünüyorsun hocam? Mesela Dimensity 9500'de de (1+3+4) mimarisi kullanılmış, 8 Elite Gen 5'e kıyasla (2+6) nasıldır bu Cluster türünün verimi?

Exynos kısmına da katılıyorum kesinlikle. Ek olarak bu seneki Exynos 2600'de de Modem, SoC paketi içine dahil değilmiş ve ayrı bir yonga olarak anakarta yerleştirilmiş; bana göre bu bile tercih etmeme sebebi :D.

Her zamanki gibi Samsung şaşırtmamış her anlamda sorunlu bir işlemci çıkarmış.
Sen bir de ONE UI8.0'ı gör, bu çiplerin üzerine o yazılımı koymuşlar bu kadar ucube bir telefon kullanmadım gerçekten. Amiral gemileri idare eder ama Budget Phone klasmanına bildiğin füze atmışlar. Android tarafında Tester olarak kullanmak için gidip A17 5G aldım 2 gün önce, ismindeki 5G'ye aldanıp güncel bir seridir diye de çok düşünmedim. Yalansız söylüyorum kendi rehberini açarken kasıyor. Symbian Nokia ile daha hızlı aksiyon alabilirsin. Recovery Mode'dan Wipe Data Cache kaldırılmış ve iPhone gibi İmajlara dönüşü kaldırıyor istediği gibi. Sorsan özgür platform Apple tü kaka. :)

Neyse en azından uygulamamın olabilecek en kötü telefonda bile çalıştığından emin olacağım o yüzden bu kadar kötü olması iyi.

@GIRD4P bu da kesinlikle doğru bir nokta. A5X modelleri (ve belki A35'ten sonraki A3X modelleri) hariç A serisi çok hantal kalıyor One UI'ı çalıştırmada.

Recovery Mode'dan kaldırılan seçenekler kısmına değinmiyorum zaten, resmen rezillik, sorgulayan kurum da yok.

Maalesef ülkemizde Stock Android kullanan "elle tutulur" marka da yok.

@GIRD4P bu da kesinlikle doğru bir nokta. A5X modelleri (ve belki A35'ten sonraki A3X modelleri) hariç A serisi çok hantal kalıyor One UI'ı çalıştırmada.

Recovery Mode'dan kaldırılan seçenekler kısmına değinmiyorum zaten, resmen rezillik, sorgulayan kurum da yok.

Maalesef ülkemizde Stock Android kullanan "elle tutulur" marka da yok.
Tensor çipler bu kadar kötü olmasa ve Android kullanmak zorunda olsam sanırım Pixel serisine giderdim. Tasarımlar da güzel yazılım da, zaten saf Android ve kendi Google sistemleri ile de entegredir sanırım.

Önceki 15 Pro cihazım çok ısınıyor diye bir enayilik ettim gidip S25Ultra aldım geçen sene forumda konuları var. Samsung üzerinde çalışan Google servisleri kendi aralarında çakıştığından Android Auto çöküyordu telefonda. Telefonda çöken Android Auto arabamın Multimedya sistemini de çökertiyordu otoyolda birkaç kez haritasız kaldım. Arabayı yeniden başlatmadan problem çözülmüyordu. Neden mi? YT Music ve Google Maps beraber açınca Memory Leak başlıyor ve sistem sonsuz döngüde kitli kalıyor. Ben Android tarafını hala özgür zannediyordum Apple izinden gidiyorlar. Gitsinler ama bu kadar eleştirip de her dediklerini yapmaları biraz sıkıntılı, imajları açısından. Samsung kesinlikle tercih edeceğim bir model değil bu gördüklerimden sonra.

Apple olsa bu cihaz için fark ettirmeden LTSC tarzı bir sürüm yayınlar kasmasına izin vermezdi illa çıkaracaksa ama bunlara gerek kalmaz çünkü Apple çipler zaten çok süratli. Exynos 1330'muş. Yesinler, hesap makinası gibi cidden.

@Cruslan anladım, peki Dimensity'lerin Cluster yapısı hakkında spesifik olarak ne düşünüyorsun hocam? Mesela Dimensity 9500'de de (1+3+4) mimarisi kullanılmış, 8 Elite Gen 5'e kıyasla (2+6) nasıldır bu Cluster türünün verimi?

Exynos kısmına da katılıyorum kesinlikle. Ek olarak bu seneki Exynos 2600'de de Modem, SoC paketi içine dahil değilmiş ve ayrı bir yonga olarak anakarta yerleştirilmiş; bana göre bu bile tercih etmeme sebebi :D.
Hem Exynos hem Snapdragon'da yakın zamana kadar tri-cluster mimarisi kullanıldı. Hatta frekans farkını sayarsak 4'e kadar çıkabiliyor. Bu çok akılcı bir yaklaşım değil. Dediğim gibi çekirdekleri küçülttüğünüz için tek çekirdek performansı düşüyor. Apple'da ve Qualcomm'un son işlemcilerinde two-cluster yapısı var. 2 tane yüksek performanslı çekirdek ve 4-6-8 artık tasarlanışına göre verimlilik çekirdeği. Çekirdeğin içiine baksanız verimlilik çekirdeklerinin toplamının boyutu 1 tane performans çekirdeğinden daha küçüktür.

Tek çekirdek performansı her zaman önemlidir, şayet programlama tek çekirdek için yapılır ve çok çekirdek ayrıca bir eklenti gibidir. Tek çekirdeğe program yazmak kolaydır, tüm çekirdekleri kullanabilecek programlar yazmak zordur. Programlamanın yapısı gereği çok çekirdekli uygulamaların mümkün olmadığı alanlar vardır, günlük hayatta bu koşullar hiç azımsanmayacak kadar da fazladır. Tarayıcı kullanımı mesela efektif olarak paralelleştirilemeyen işlemlerin başında geliyor.

Bununla beraber çok çekirdeğin eklenti gibi olduğunu söylemiştim, çok çekirdek programlama yaparsanız her uygulamayı ayrıca kopyalamanız gerekir. 10 çekirdeği de kullanmak demek aynı programı 10 defa uygulama kopyalama demek, bu da 10 kat RAM kullanımı demek, her çekirdek aynı RAM'a eriştiği için ayrıca belleğin hızı da çekirdekler arasında paylaştırılır. Az ama güçlü çekirdekle bellek uygulamalarda daha az bölünür, daha yüksek performans elde edersiniz.

En son olarak scheduling sorunu yatar, işlemci zamanlayıcısının işlemleri yaptığınız işe göre düzgün bir şekilde çekirdeklere dağıtması gerekir. Mimariyi karmaşıklaştırmak, scheduleri zora sokar ve düzgün kararlar alamaz. Güç tüketiminin az olduğunu beklediğiniz yerde olmaması gereken çekirdeklere işlem atanabilir, ya da tam tersi olabilir. Intel, P-core ve E-core ile bu sorunu bizzat yaşamıştır, mobilde bu durum çoğunlukla çözülmüş olsa da tri/four cluster mimaride bu iş bayağı zorlaşmakta.

Exynos'un test verilerine bakarsanız tek çekirdek skorunun aşırı düşük olduğunu fark edebilirsiniz, paralelleştirilmemiş veya paralleleştirilse dahi mantığı sebebiyle tam verim alınması imkansız olan birçok iş yükünde Exynos işlemciler ciddi performans kayıplarıyla karşılaşacak, Apple ve Qualcomm cihazlar daha hızlı çalışacak. Modemin dışarıda olması batarya ömrü için ayrıca eksi.

@GIRD4P Google Pixel'ler yedek parça bulma konusunda sıkıntı maalesef, Tensor'ün durumu da malum dediğin gibi...

İkinci paragraftaki yaşanan olay da kötü olmuş ama şaşırmadım. Bu arada ben Android'te Memory Leak'e neden olan tek ve en bilinen uygulamanın Mozilla Firefox olduğunu sanıyordum :D.

One UI hem kendi sistem bileşenlerine hem de Google'ın sistem bileşenlerine sahip. Google'ınki yetmiyormuş gibi SoC bi' de markanın bileşenlerini de çalıştırmaya çalışıyor. Debloat ile bir nebze önüne geçilebiliyor ama bende sonraki cihazım olarak Samsung dışı bi' şey düşünüyorum :).