@Cruslan anladım, peki Dimensity'lerin Cluster yapısı hakkında spesifik olarak ne düşünüyorsun hocam? Mesela Dimensity 9500'de de (1+3+4) mimarisi kullanılmış, 8 Elite Gen 5'e kıyasla (2+6) nasıldır bu Cluster türünün verimi?
Exynos kısmına da katılıyorum kesinlikle. Ek olarak bu seneki Exynos 2600'de de Modem, SoC paketi içine dahil değilmiş ve ayrı bir yonga olarak anakarta yerleştirilmiş; bana göre bu bile tercih etmeme sebebi
.
Hem Exynos hem Snapdragon'da yakın zamana kadar tri-cluster mimarisi kullanıldı. Hatta frekans farkını sayarsak 4'e kadar çıkabiliyor. Bu çok akılcı bir yaklaşım değil. Dediğim gibi çekirdekleri küçülttüğünüz için tek çekirdek performansı düşüyor. Apple'da ve Qualcomm'un son işlemcilerinde two-cluster yapısı var. 2 tane yüksek performanslı çekirdek ve 4-6-8 artık tasarlanışına göre verimlilik çekirdeği. Çekirdeğin içiine baksanız verimlilik çekirdeklerinin toplamının boyutu 1 tane performans çekirdeğinden daha küçüktür.
Tek çekirdek performansı her zaman önemlidir, şayet programlama tek çekirdek için yapılır ve çok çekirdek ayrıca bir eklenti gibidir. Tek çekirdeğe program yazmak kolaydır, tüm çekirdekleri kullanabilecek programlar yazmak zordur. Programlamanın yapısı gereği çok çekirdekli uygulamaların mümkün olmadığı alanlar vardır, günlük hayatta bu koşullar hiç azımsanmayacak kadar da fazladır. Tarayıcı kullanımı mesela efektif olarak paralelleştirilemeyen işlemlerin başında geliyor.
Bununla beraber çok çekirdeğin eklenti gibi olduğunu söylemiştim, çok çekirdek programlama yaparsanız her uygulamayı ayrıca kopyalamanız gerekir. 10 çekirdeği de kullanmak demek aynı programı 10 defa uygulama kopyalama demek, bu da 10 kat RAM kullanımı demek, her çekirdek aynı RAM'a eriştiği için ayrıca belleğin hızı da çekirdekler arasında paylaştırılır. Az ama güçlü çekirdekle bellek uygulamalarda daha az bölünür, daha yüksek performans elde edersiniz.
En son olarak scheduling sorunu yatar, işlemci zamanlayıcısının işlemleri yaptığınız işe göre düzgün bir şekilde çekirdeklere dağıtması gerekir. Mimariyi karmaşıklaştırmak, scheduleri zora sokar ve düzgün kararlar alamaz. Güç tüketiminin az olduğunu beklediğiniz yerde olmaması gereken çekirdeklere işlem atanabilir, ya da tam tersi olabilir. Intel, P-core ve E-core ile bu sorunu bizzat yaşamıştır, mobilde bu durum çoğunlukla çözülmüş olsa da tri/four cluster mimaride bu iş bayağı zorlaşmakta.
Exynos'un test verilerine bakarsanız tek çekirdek skorunun aşırı düşük olduğunu fark edebilirsiniz, paralelleştirilmemiş veya paralleleştirilse dahi mantığı sebebiyle tam verim alınması imkansız olan birçok iş yükünde Exynos işlemciler ciddi performans kayıplarıyla karşılaşacak, Apple ve Qualcomm cihazlar daha hızlı çalışacak. Modemin dışarıda olması batarya ömrü için ayrıca eksi.