Bunu İran'a sormak lazım bir de. 2 yıldır çok tecrübeliler bu uçakların yapabileceği şeyler konusunda, elleri armut topluyor F-35'ler tesislerine bomba atarken.
Bunu İran'a sormak lazım bir de. 2 yıldır çok tecrübeliler bu uçakların yapabileceği şeyler konusunda, elleri armut topluyor F-35'ler tesislerine bomba atarken.
Bunu İran'a sormak lazım bir de. 2 yıldır çok tecrübeliler bu uçakların yapabileceği şeyler konusunda, elleri armut topluyor F-35'ler tesislerine bomba atarken.![]()
Üretim sorunlarının üstesinden gelmek zor değil, zaman içinde halledilir. Geçmişte de bir sürü örneği var hem askeri hem sivil havacılıkta. Peki sen radarında görecek mesafeye girdiğinde ölümün kesin olan bir uçağa karşı ne yapacaksın? Maddi güç onlarda, sayı üstünlüğü onlarda, teknoloji üstünlüğü dersen uçurum var. Tek bir ülke olarak bu farkı nasıl ortadan kaldıracaksın?İlk ürettiklerine değil son çıkanlara bak... Çok fazla üretim hatası var Türkiye olmayınca hatalı üretim artmış...
Sizinle aynı görüşteyim ama başlangıç için 50 km'lik bir yarıçapa sahip bir alanı tarasa yeterliBu radarlar gerçekten etkin olacak hale gelene kadar 5. nesil uçaklar eskimiş olacak muhtemelen. O zamana kadar da gerçek 5. nesil savaş uçağına sahip olan taraf istediğini yapmaya devam edecek. Bu radarlar 100 kilometrelik menzillerin üstüne gerçekten çıkmadığı ve irtifa ölçemediği sürece hâlâ üstünlük 5. nesil uçakta olacak.
Menzilleri inanılmaz derecede kısa, zaten bunun etkili olduğu mesafede düzgün konuşlandırılmış gelişmiş başka bir radarın da 5. nesil uçağı görebilme ihtimali var.
Bir de radarlar hakkında konuşurken topoğrafya gerçeğini göz ardı ediyorsunuz. Bu tip bir radarda bile topoğrafya için uygun bir yaklaşmayla 4. nesil uçaklarla da etkisiz hale getirecek mesafeye inebilirsiniz.
Başlangıç için şu anda o dediğini irtifa bilgisi vermeden 5-10 kilometrelik yarıçapta yapıyor, sorun orada.Sizinle aynı görüşteyim ama başlangıç için 50 km'lik bir yarıçapa sahip bir alanı tarasa yeterli.
kedi uzanamadığı ciğere mundar dermişÜretim sorunlarının üstesinden gelmek zor değil, zaman içinde halledilir. Geçmişte de bir sürü örneği var hem askeri hem sivil havacılıkta. Peki sen radarında görecek mesafeye girdiğinde ölümün kesin olan bir uçağa karşı ne yapacaksın? Maddi güç onlarda, sayı üstünlüğü onlarda, teknoloji üstünlüğü dersen uçurum var. Tek bir ülke olarak bu farkı nasıl ortadan kaldıracaksın?
Tek bir uçak bile hava sahamızda bizim için tehlikeyken bu uçaklardan NATO'nun elinde toplamda 1000'den fazla var şu anda. Allahtan NATO ülkesiyiz de Yunanistan'ın bu uçakları kullanabileceği alan ancak kışkırtma ve kendi tatminleri için olacak. Bir gün buna da güvenemeyeceğimiz zaman geldiğinde ne olacak? O zaman da bu uçaklar ellerini kollarını sallaya sallaya üstüne kadar gelip bomba atarken "F-35'lerde üretim hatası var" diye kendini mi rahatlatacaksın?
Hocam, yalan söylemiş olmayayım o video yu ilk çıktığı zamanlarda izlemiştim menzilleri tam olarak hatırlamıyorum,Dediğiniz doğrudur.Başlangıç için şu anda o dediğini irtifa bilgisi vermeden 5-10 kilometrelik yarıçapta yapıyor, sorun orada.Bunun gelişme süreci olacak ve bu süre kısa da olmayacak üstelik geliştiği zaman bile topoğrafya dezavantajı her zaman savunma tarafındaki radarda oluyor.
Teknoloji konusunda öyle, gerçek savaş senaryosunda yanlış hatırlamıyorsam bir operasyonel başarısı da yok F-22'nin ama çıktığı dönemki dominasyonu ve özellikleri 5. neslin kapısını açtı. Teknoloji ve çok yönlülük bakımından F-35 çok daha avantajlı ama görünmezlik kabiliyeti, performans değerleri ve boyutundan dolayı gövde içi mühimmat kapasitesi de F-22'de daha iyi.
Bahsettiğiniz F-22 modernizasyonu hakkında bir bilgim yok ama F-35 sensörleri, atış kontrol bilgisayarı, görüş sistemleri, radarı F-22'den çok daha güçlü ve teknolojik. Ayrıca dediğim gibi F-22 çok düşük bir harbe hazırlık oranına sahip. Çok çok maliyetli. Şu anlık bu uçağı övmek fanboyluktan öte değil Amerika bile zar zor uçuruyor bu uçakları. F-35'in dikey iniş kalkış yeteneğini de unutmamak lazım. F-22'nin hızı veya yüksek manevra kabiliyeti çok da bir şey ifade etmiyor F-35'in özellikleri ve amacı karşısında.Teknoloji konusunda öyle, gerçek savaş senaryosunda yanlış hatırlamıyorsam bir operasyonel başarısı da yok F-22'nin ama çıktığı dönemki dominasyonu ve özellikleri 5. neslin kapısını açtı. Teknoloji ve çok yönlülük bakımından F-35 çok daha avantajlı ama görünmezlik kabiliyeti, performans değerleri ve boyutundan dolayı gövde içi mühimmat kapasitesi de F-22'de daha iyi.
ABD F-22'leri 2031 yılına kadar son teknoloji ile modernize edecek, o zaman bu teknoloji farkı da kapanır. Yine de F-35'ten yaklaşık 20 yıl daha yaşlı bir platform olduğu da gerçek.