DCS_2026_07_04_17_01_32_792.webp

DCS_2026_07_04_17_00_52_746.webp

DCS_2026_06_28_12_32_51_439.webp

Uçak gemileri için F-35B ve F-35C'den sonraki en efektif seçenek...

ABD için öyle olabilir ama Fransız Rafale'in navy versiyonu F-18'den daha modern ve gelişmiş bir jet diye düşünüyorum.

Rafale M, kuru itkide tek motorla 11.200 lbf, art yakıcı ile 16.900 lbf üretiyorken toplam maksimum itkide 33.800 lbf itki üretiyor. Motorun kuru ağırlığı 897 kg, genel ağırlık 10.600 kg (Marine Rafale'ler hava kuvvetleri modellerine göre yaklaşık 700-800 kg daha ağırdır, bunun sebebi de gemiye uygun hale gelmesi için takılan sistemler ve donanımlardır).

Motorun thrust-to-weight ratio: 8.52:1

F/A-18E/F ise tek motorla 13.000 lbf üretiyor, yine tek motor + art yakıcı ile 22.000 lbf üretiyor ve toplam güç noktasında da 44.000 lbf itki üretiyor. Motorun kuru ağırlığı: 1.100 kg, genel ağırlığı 14.550 kilogram.

Motorun thrust-to-weight ratio: 9.0:1

Bakınca güç anlamında F-18'in güncel motorları daha güçlü gözüküyor fakat iki uçağı da standart deniz kuvvetlerine uygun görev yüküyle bas basa bıraktığımızda:

Rafale M thrust-to-weight ratio olarak 1.03/1.05 puan.

F/A-18 thrust-to-weight ratio olarak 0.93/0.96 puan.

Rafale aynı yük ile kendi ağırlığını rahatlıkla taşıyor ve ivmeleneiyor, yakit verimliliği daha yüksek, daha yuksek irtifalara çıkabiliyor.

En önemli donanımları ise Electra, Spectra, Meteor. Burada tek basina Meteor füzesi bile çok önemli bir teknoloji. İnanılmaz uzun menzilli ve istikrarlı hiz koruyabilen cok gelismis bir fuze. Biz de benzer füzeleri üretmek uzere çalışmaktayız. Rafale ayrıca 9.5 ton faydalı yük ile swing-role yapabilir. AESA radara ek olarak elektro-optik arama da yapar, ki bu da hiçbir aktif arama sinyali göndermeden sadece pasif görüntü ve IR iz arama demektir.

Meteor, katı yakıtlı bir ramjet motoru kullanır. Normal füzeler gibi bir booster ile ateşlenir ve yeterli hiza ulaştığında yan hava aliklari acilir ve govde icine yuksek hizli hava doldurur. Bu hava ramjeti sürekli olarak besler ve inanilmaz şekilde füze yaklaşık 150-200 km boyunca seyir halinde kalır. İlginç bir sey daha var, füzenin icinde bir valf sistemi var ve bu valf sistemi motora giden yakıtı kontrol ederek tüketimi optimize ediyor.

@DarthGorsoy Rafale'deki Radar muadillerine kıyasla pek de iyi değil.

Meteor kısmına katılıyorum, belli bir mesafeden sonra kaçışa imkan tanımayan bölge özelliğine sahip :). Ama biz zaten Eurofighter'lar ile bunları da alıyoruz :D.

Ek olarak Meteor muadili ve Meteor'dan daha iyi olan ROKETSAN Gökbora ve SAGE Gökhan isimli Ramjet Hava - Hava füzeleri de geliştiriliyor, biri katı yakıtlı - diğeri ise sıvı...

Bi'de karşımda dayanıklılığını kanıtlamış F110 GE-129 varken Fransız Safran M88'e bakmam bile. Bizim HvKK F110'u kaç defa hatim etti, Allah bilir :D.

@DarthGorsoy Rafale'deki Radar muadillerine kıyasla pek de iyi değil.

Meteor kısmına katılıyorum, belli bir mesafeden sonra kaçışa imkan tanımayan bölge özelliğine sahip :). Ama biz zaten Eurofighter'lar ile bunları da alıyoruz :D.

Ek olarak Meteor muadili ve Meteor'dan daha iyi olan ROKETSAN Gökbora ve SAGE Gökhan isimli Ramjet Hava - Hava füzeleri de geliştiriliyor, biri katı yakıtlı - diğeri ise sıvı...

Bi'de karşımda dayanıklılığını kanıtlamış F110 GE-129 varken Fransız Safran M88'e bakmam bile. Bizim HvKK F110'u kaç defa hatim etti, Allah bilir :D.

Rafale'in AESA radarı hakkında dediğinize katılıyorum. Burun konisi kucuk ve dar oldugu icin 800-900 civari modül sigdirilmis, rakiplerinde 1400-1500 civari. Bununla da kalmiyor, sabit ve ön koniyi tarıyor. Rakipleri GaN kullanırken, Rafale GaAs kullaniyor.

Biz hem radar, hem de ramjet motorlu füzeler konusunda eminim ki çok daha iyi şeyler başaracağız. Kaan'a itkisi yüksek yerli motoru ürettiğimiz zamanlar da gelecek.

@DarthGorsoy aynen öyle. F-16 Özgür 2 Mod.'u ile bizim eldeki F-16'lara da ASELSAN Murad 100A AESA Radar takılacak. Gelecek olan Eurofighter T3A'larda da Mk0 AESA Radar var ki yine piyasanın en iyilerindendir.

Ancak bizim ASELSAN'ın Radar konusundaki bilgi birikimi inanılmaz fazla, 2028 gibi Fransa'yı burun AESA Radar'ında geçeriz diye düşünüyorum. HSS kısmında zaten epey ilerideyiz, ALP-300G erken ihbar Radar'ımız hem AESA hem de GaN teknolojilerine sahip :).

Kaan'ın TF35000'i gelene kadar muhtelif miktarda F110 alınsa yeter de artar :). Bi'de Hürjet'teki F404 için sorun çıkarmasalar yeterli...