BERWAR

Yetkin
Bahreyn'de gerçekleşen 2. testler ile beraber F1 testleri bitti. Sezonun ilk testleri Barcelona'da gerçekleşti. Son 2 test haftası ise Bahreyn'de oldu. Bahreyn 2. testlerinde 3.günde testlerin en hızlısı Charles Leclerc oldu.

Testlerdeki dereceler bir anlam ifade etmediği için net bir çıkarım yapmak doğru değil. Tüm takımlar hız saklıyor neticede. Tabii testler bazı noktalarda yine fikir verebiliyor.

Ferrari: Takım için önceki sezonlara göre daha verimli bir test oldu. Motorun dayanıklılığı üst düzeydi. Bu noktada en dayanıklı motordu. Şasi tarafında da iyi gözüktüler. İnovasyon olarak da beklentileri aştılar. Egzoz tasarımı, ters dönen arka kanat ve difüzör tarafındaki yenilikler gayet iyiydi. Korelasyonları da açıkladıklarına göre pist ile birebir uymuş. Simülasyon verileri uyuşmuş kısaca. Bu seneki araç geçen seneki araca göre sürmesi daha basit gözüküyor. Bu Hamilton'un işini kolaylaştırabilir. Ön taraftan yine güçlü bir araç görünümde bu Leclerc'in ve Verstappen'in en sevdiği sürüş tarzı. Frenleme de araç iyi gözüktü, hatta bazıları bu noktada Grid'in en iyisi dediler ne kadar doğru bilemedim, abartı olabilir. Frenlerin iyi olması doğrudan HAM ve Leclerc'e yarar. İkisi de frenlemede çok iyi pilotlar. Hatta HAM geç frenlemede usta, bir tık daha iyi. Yeni çelik silindir motor kapağı tasarımı nedeniyle de diğer motor üreticilerine göre ısıya daha dayanıklı bir motor görünümünde Ferrari motoru.
Ayrıca küçük Turbo tasarımı sayesinde de tüm Ferrari motorlu araçların startlarda küçük bir hız avantajı var. Start antrenmanlarında diğerlerini yok ettiler adeta. Ancak start prosedürlerinin değişmesi ve diğer takımlarında buna yazılımsal olarak bir çözüm getireceğini düşünüyorum ve çok büyük bir fark yaratmaz gibi artık. Ama şu gerçek ki hiçbiri Turbo'su değiştirmeyecek bu nedenle Turbo yüzünden kalkışlarda Ferrari motoru bir adım önde olacak.

Mercedes: Toto her zaman ki gibi blöflerini yapıyor, kimse yemez bunlar. Motor sıkıştırma nedeniyle net sezonun favorisi konumundalar. Yer etkisi dönemi Mercedes için bir kabus idi, yeni kurallarla kabustan uyandılar. Russell ve Mercedes sezona favori olarak giriyorlar. 1 Ağustos tarihinden itibaren motor sıkılaştırma prensibi değişeceği için bu durum Mercedes'in aleyhine olabilir.

McLaren: Geçen sezon kadar hızlı gözükmeseler de büyük tehdit olarak görüyorum açıkçası ve de neticede Mercedes motoru kullanıyorlar.

Red Bull: İlk defa motor üreten bir enerji içeceği firması için inanılmaz bir iş yaptılar. Motor performans olarak ister istemez Mercedes ve Ferrari seviyesinde olmayacaktır ama yine de beklenenden daha iyi iş yapmış gibiler. Şasi olarak da iyi olacaklar gibi.

Alpine: Mercedes motoruyla beraber bence sezonun en büyük sürprizi onlar olur. Takımı yine Gasly sırtlar gibi duruyor.

Aston Martin: Korkunç bir test dönemi oldu. Honda motoru rezalet durumda. Aynı şekilde batarya noktasında da çuvalladılar. Newey'in bahsettiğine göre Honda motoru 250 kW minimum gereksinimi bile karşılamıyor. FIA'nın izin verdiği Max değer 350 kW. Araç aynı zamanda ağır. Şanzıman olarak da işi batırmışlar yine.

Williams: Sezona kötü başlayan başka bir ekip, çarpışma testlerini bir türlü geçemediler. Mercedes motoru kullanmaları avantajlarına. Cadillac, Aston Martin ile beraber en yavaş takım görünümündeler.

Audi: Motor olarak beklentilerini açtıkları açıklandı. Şasi olarak nedense güvenemiyorum. Binotto iyi bir motor mühendisiydi fark yaratmış olabilir her ne kadar takım patronu olsa da artık.

Haas: Beklentilerden fazla iyi gözüktüler, hayırlısı bakalım.

Cadillac: Şasi olarak ümidim bunlardan yok açıkçası.

Racing Bulls: Çözemedim araçlarını pek. Sanki bana önceki yıllar gibi rekabetçi olmayacaklar gibi hissettiriyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Alonsocular fena patladılar. Newey geldi diye kafa ütülüyorlardı. Arabanın kötü olması sevindirtti.

Mercedes griddeki 1. araba olursa ki mümkün umarım Redbull mücadele edebilir. Mercedes tutuyorum da gridde Max ile kavga eden, yaptığından vazgeçmeyen bir tek Russell var. Pilot kaosları zevkli oluyor.

Alonsocular fena patladılar. Newey geldi diye kafa ütülüyorlardı. Arabanın kötü olması sevindirtti.
Alonso'yu çok severim açıkçası, üzüldüm ben.

Max ile kavga eden, yaptığından vazgeçmeyen bir tek Russell var. Pilot kaosları zevkli oluyor.
İkisi birbirini sevmiyor. Verstappen ile kora kor mücadele edecek gridde 2 pilot var. Biri Leclerc, diğeri de Russell.

Tifosi olarak Ferrari motorunun sesi hiç hoşuma gitmedi.

Bakalım neler olacak gelişim eğrisi çok büyük olacak. Kuralların ilk yılı olduğu için takımlar çok büyük gelişim gösterecekler. Bu nedenle şampiyonluğu belirleyecek olan gelişim yarışı olacak.

4-5 takımın galibiyet kovalayabildiği bir sezon olur umarım.
Keşke ama kuralların ilk yılı olduğu için mümkün gözükmüyor. Geçişler büyük sıkıntı olacak gibi umarım sıralama yarışı izlemiş olmayalım.