Yardımlar için teşekkür ederim öncelikle. Evet rez numarasına dikkat etmemişim. Bu konuyu okuyanlar için bilgilendirme olsun "Invalid Bios Image" hatası alıyorsanız muhtemelen anakartınızın üstünde (genellikle sol alt köşesinde bulunur) yazan revizyon numarası ile yüklemeye çalıştığınız sürüm eşleşmiyor demektir. Sürücüyü indirdiğiniz siteden doğru revizyon numarasına ait dosyayı indirmeniz gerekecek.
ÇÖZÜLDÜ 1: Update başarılı bir şekilde yapıldı. Yalnızca update sonrası "New CPU Installed" uyarısı aldım. Bu uyarıyı alırsanız endişelenmenize gerek yok. "Y" harfine basarak devam edebilirsiniz.
Secure Boot'u henüz deneyemedim, deneyince burayı da güncelleyeceğim.
ÇÖZÜLDÜ
Bu işlemi yapacak arkadaşlar için aşama aşama anlatıyorum; (Anakart marka model gigabyte B550 Aorus Elite V2)
1. İlk olarak Bios'unuz son sürüme güncelleyin. (Q-Flash ile çok basit ve hızlıca yapabilirsiniz.) Anakart üreticinizin sitesinden doğru modele uyan ve doğru revizyon nuamrasına ait dosyayı indirmeniz gerekecek.
2. Gigabyte BIOS ekranına girince önce CPM'i devre dışı bırakmanız gerekiyor aksi halde "Secure Boot" seçeneğini göremezsiniz.
3. CPM'i kapadıktan sonra "Secure Boot" özelliğini açabilirsiniz. Açtıktan sonra hemen altında "Disable" ifadesini göreceksiniz. Bu Secure Boot'u açmış olmanıza rağmen devredışı olduğunu gösterir.
4. Enable yapabilmek için hemen altta bulunan "Secure Boot Mode" kısmında gözüken standard seçeneğini custom olarak değiştirmelisiniz. (bunu değiştirince karşınıza "Secure boot can be enabled when system in user mode. Repeat operation after enrolling platform keys PK uyarısı alabilirsiniz. Bunu kapatıp bir sonraki adımı takip edin.
5. Custom olarak değiştirdikten sonra en altta bulunan "Expert Key Management" bölümüne gelmeniz gerekiyor. Bu bölümü açtıktan sonra ikinci sırada yer alan "Restore Factory Keys" seçeneğini seçerek devam edin.
Bu adımları tamamladıktan sonra save&exit yaparak sistemi tekrar başlatabilirsiniz. Bu şekilde Secure Boot açılmış olacaktır.
Not: Bir şeyler ters giderse bu model için endişelenmenize gerek yok. Secure boot sürecinde key güncellemesinde bir hata yaptım ve sistem hiç açılmayacak hale geldi. Siz de bunu yaşarsanız şu adımları takip edin;
-EĞER SİSTEMİNİZ AÇILMAZSA BUNLARI YAPIN, SECURE BOOT İLE BU AŞAMALARIN BİR ALAKASI YOKTUR-
1.Sisteminizi kapatın. (Elektriğe bağlı olsun fakat sistemi açmayın)
2.Update yapmış olduğunuz USB'de yer alan bios sürümünün ismini gigabyte.bin olarak değiştirin. (Farklı bir pc ile)
3.Bu USB'yi kasanın arkasında Q-FLASH PLUS butonunun hemen altında yer alan sokete takın. (Ekte görseli mevcut.)
4.Bilgisayar kapalı konumda iken bu tuşa basın. Bastıktan sonra hemen üzerindeki led yanıp sönmeye başlayacaktır. Sistem bu sürede kendi kendine açılacak, endişelenmeyin. Kasanın arkasında yer alan bu q-flash led'i tamamen söndüğünde sistem açılmaya başlayacaktır. BIOS ayarlarınız böylelikle resetlenmiş olacak, eğer secure boot'u tekrar açmak isterseniz yukardaki adımları takip edebilirsiniz.