truth

Becerikli
Yakın zamanda laptopumu teknik servise götürdüm. Ses geldiğini ve temizliğe ihtiyacı olduğunu söyledim. Yetkili arkadaş ilk baş işlemci fanından geldiğini gözlemledi. Temizliğini yaptı. Yapıldıktan sonra benchmark testi yaptığımda sorun yoktu, ses gelmedi.

Sesin işlemci fanından geldiğine kanaat getirdik; yani gözlemlerimiz bu şekildeydi ve sorunun çözüldüğüne dair net bir şey yoktu.

Dün gece ise yine problem yoktu. Hatta ekran kartı sürücüsü için bu konuyu açmıştım: https://techolay.net/sosyal/konu/nv...sindaki-farklar-nelerdir.124090/#post-1155544

Konuda bahsedilen sürücüyü kurdum. Fark etmişsinizdir. Bu konuyla ilgili "Acaba donanımsal arıza meydana gelir mi bu sürücüyü kursam?" diye o konuda kafam karışmıştı.

@Yener K, "sürücü kaldırıp yüklemenin donanıma etkisi olmaz", @Hasan Merkit ve @1247 ise "bulduğun sürücü, laptopunla uygun" diye belirtmişlerdi.

NVIDIA 537.58 sürücüsünü, DDU ile eski sürücüyü kaldırıp, NVCleanstall ile kurdum. 1 saat önce ayarladım bunu. NVIDIA denetim masasında Düşey senkronizasyonu "kapalı" konuma getirip, Gölgelendirici önbellek boyutunu ise "sınırsız" olarak yaptım.

Sorun şu ki o ses hala devam ediyor.

Sesi paylaşıyorum: https://vocaroo.com/1fNsmd1hkryT

Son düzenleyen: Moderatör:
Bunun çözüm olmamasından yanayım. Fanın elbet hızlı çalışması gerekeceği zamanlar olacaktır. Yazılım ile bir şeyleri kısmak tamamen yanlış.
Kısmak değil hocam, NVIDIA yanlış veya sorunlu sürücü yayınladığı taktirde kararsız çalışan kartlar olabilir. Bu da oyunlarda daha çok fan kullanımına sebep olabilir. Ki konuyu ben yanlış okumuşum, bi' yandan haklısınız :D Ben oyun halinde ve sürücü değiştirilince böyle oldu diye okumuşum, kusura bakmayın.

Kısmak değil hocam, NVIDIA yanlış veya sorunlu sürücü yayınladığı taktirde kararsız çalışan kartlar olabilir.
Yanlış sürücünün fan ile ilgili yapabileceği şey tam hızda çalıştırmak olacaktır. Cihazın tam hızda iken paylaşılan sesi çıkarması maalesef fanın yağlanmasını veya değişmesi gerektirdiğini gösteriyor.

Yanlış sürücünün fan ile ilgili yapabileceği şey tam hızda çalıştırmak olacaktır. Cihazın tam hızda iken paylaşılan sesi çıkarması maalesef fanın yağlanmasını veya değişmesi gerektirdiğini gösteriyor.
Sesi şimdi dinledim haklısınız, uçak uçuyor neredeyse :D

Haklı. Yaşadığınız fan sesi sorununun kaynağı sürücü olamaz.

Sesi dinlediğim kadarıyla fanın yağlanması veya değişmesi gerekiyor. Toz kaynaklı böyle sesler çıkacağını hiç sanmıyorum.

@truth, bence fan sesi. Yenilemek daha iyi olur. Her fan yağlanmaz.

Kısmak değil hocam, NVIDIA yanlış veya sorunlu sürücü yayınladığı takdirde kararsız çalışan kartlar olabilir. Bu da oyunlarda daha çok fan kullanımına sebep olabilir. Ki konuyu ben yanlış okumuşum, bi' yandan haklısınız :D Ben oyun halinde ve sürücü değiştirilince böyle oldu diye okumuşum, kusura bakmayın.

Yani en kısa zamanda fanın değişmesi gerektiğini söylüyorsunuz, doğru mu anlamışım?

Şimdilik böyle kullansam ne gibi bir sıkıntı olur? Yarın teknik servise götüreyim.

@truth, yani teknik serviste bilgisayarınızdan sorumlu olan bir kişi fanın arasında bir şey unutmuş olabilir ancak fanın yağlanması gerek gibi. Teknik servise yollarsanız düzelteceklerdir bir şekilde.
Şimdilik böyle kullansam ne gibi bir sıkıntı olur?
Yani en fazla olabilecek şey fan birazcık daha yavaş çalışır, o da genelde çok etkilemez sizi.