Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Verdiğiniz bütün komutları başlangıca ekleyip sistemi öyle başlatıp denedim. Şimdi son verdiğinizi deniyorum.

Güncelleme: Çalışmadı.
Garip 🤔

Aşağıdaki komutlarla yaptığımız adımları geri alalım o zaman önce:

Bash:
sudo rm -rf ~/.config/sxkhd/autoscroll.sh
sudo killall sxhkd #sxhkd'nin bulunamamasıyla alakalı bir hata alırsanız, önemsemeyin.
sudo apt remove sxhkd xdotool xsel

Bu noktada ilk olarak soracağım bir soru, Chrome'u nereden edindiniz? Eğer flatpak kullanıyorsanız (ki eğer Chrome'u uygulama mağazasını kullanarak indirdiyseniz yüksek ihtimalle öyle), Libinput üzerinde yaptığımız property değişikliklerinin çalışmamasını da sanırım biraz açıklıyor bu durum.

Vakit kaybetmememiz için şöyle yapalım, Chrome'u tamamen kapatın, terminal üzerinden şu komutlardan herhangi birisi, "komutun bulunamamasıyla" alakalı hata vermeyip Chrome'u başlatıncaya kadar sırasıyla hepsini deneyin:

Kod:
flatpak run com.google.Chrome --enable-blink-features=MiddleClickAutoscroll
google-chrome --enable-blink-features=MiddleClickAutoscroll
google-chrome-stable --enable-blink-features=MiddleClickAutoscroll

Chrome'u bu şekilde yürüttükten sonra probleminiz çözülmezse, son çare olarak Chrome'u Flatpak dışında (eğer flatpak kullanarak indirdiyseniz tabi) bir yerden indirmeyi deneyelim. Ardından ilk mesajımdaki adımları tekrar uygulayalım. Bunun işe yarama ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve dediğim durumla aşırı büyük bir alakası olduğunu düşünmesem de, bir ihtimal işe yarayabileceğini düşünüyorum.

Eğer Chrome'u terminal üzerinden dediğim şekilde yürütürseniz ve istediğimiz Auto Scroll özelliğini elde edebilirsek, kalıcı olarak ekleyebiliriz ilgili parametreyi Chrome'a. Sorununuz çözülmüş (?) olur böylece.
Tarayıcıda çalışmıyor ama ben global olarak çalışmasını istiyorum.
Tarayıcılarda scroll için özel bir ayar vardı onu biliyorum. Örneğin Firefox için ayrı Chrome için ayrı olarak ayar yapmak gerekiyor. Geneli için konuşacaksak biraz araştırdım. Önce şunu sorayım; Linux Mint sürümü X11 mi?

Yetersiz bilgi: Tüm Linux dağıtımlarında geçerli değildir.
Linux'ta mouse orta tuşuna basmak “paste” komutuna karşılık geliyor. Sizin dediğiniz gibi Auto-scroll yapabilmek için bir Chrome eklentisi mevcut(ismi autoscroll). Ama sistemin genelinde nasıl aktif edebilirsiniz bilmiyorum maalesef.

Linux'ta mouse orta tuşuna basmak “paste” komutuna karşılık geliyor. Sizin dediğiniz gibi Auto-scroll yapabilmek için bir Chrome eklentisi mevcut(ismi autoscroll). Ama sistemin genelinde nasıl aktif edebilirsiniz bilmiyorum maalesef.
Linux'ta mı yoksa Linux Mint'te mi? Çünkü benim kullandığım dağıtımlarda böyle bir şey yok.

Linux Mint yükledim ama fare orta tuşuna (scroll/kaydırma tekerleği) basınca kaydırma özelliği açılmıyor. Sayfalarda menuel kaydırmak zorunda kalıyorum. Çözümü nedir bunun?
İlk defa duyduğum problem. Gerçi ben Debian kullanıyorum ama, Linux Mint forumlarına biraz gezindim.

Önce komutu deneyip sistemi yeniden başlatabilir misiniz?
sudo apt install xserver-xorg-input-libinput

Linux'ta mı yoksa Linux Mint'te mi? Çünkü benim kullandığım dağıtımda böyle bir şey yok.

İlk defa duyduğum problem. Gerçi ben Debian kullanıyorum ama, Linux Mint forumlarına biraz gezindim.

Önce komutu deneyip sistemi yeniden başlatabilir misiniz?
sudo apt install xserver-xorg-input-libinput
Hasan, ben de biraz baktım şöyle bir sonuç buldum. Bilgin varsa aydınlat bizi.

"Global (sistem genelinde) orta tıkla otomatik kaydırma aslında Linux Mint’te X11 için destekli, fakat Wayland oturumunda çalışmaz. Çoğu Mint sürümü hâlâ X11 kullanıyor ama bazen Wayland seçilmiş olabiliyor."

Öncelikle xinput list komutunu girerek Mouse'nızın deviceIDsini bulun. Bu değer şu an bende 9:

1763203577319.webp

Ardından şu komutları girerek 9 Device ID'si için Auto Scrolling'i aktif edebilirsiniz:

Kod:
xinput set-prop 9 "libinput Scroll Method Enabled" 0, 0, 1

Eğer işe yaramazsa, şu komutu çalıştırdıktan sonra aynı komutu yine yürütün:

Kod:
xinput set-prop 9 "libinput Button Scrolling Button" 2

Dediğim gibi, 9 yerine Mouse'nıza ait Device ID gelecek. Bunun her sistem açılışında uygulanmasını istiyorsanız, en basit şekilde Linux Mint üzerinde Startup Applications adlı uygulamaya bu komutları ekleyerek her açılışta bunun uygulanmasını sağlarsınız. Bu method X11 ile çalışıyor ve yüksek ihtimalle Wayland ile de çalışmalı.

man libinput üzerinden bir açıklama:

Kod:
libinput Scroll Method Enabled 3 boolean values (8 bit, 0 or 1), in order "two-finger", "edge", "button". Indicates which scroll method is currently enabled on this device.

libinput Button Scrolling Button 1 32-bit value. Sets the button number to use for button scrolling. This setting is independent of the scroll method, to nable button scrolling the method must be set to button-scrolling and a valid button must be set.

Son düzenleme:
Öncelikle xinput list komutunu girerek Mouse'nızın deviceIDsini bulun. Bu değer şu an bende 9:

Eki Görüntüle 202197

Ardından şu komutları girerek 9 Device ID'si için Auto Scrolling'i aktif edebilirsiniz:

Kod:
xinput set-prop 9 "libinput Button Scrolling Button" 2
xinput set-prop 9 "libinput Scroll Method Enabled" 0, 0, 1

Dediğim gibi, 9 yerine Mouse'nıza ait Device ID gelecek. Bunun her sistem açılışında uygulanmasını istiyorsanız, en basit şekilde Linux Mint üzerinde Startup Applications adlı uygulamaya bu komutları ekleyerek her açılışta bunun uygulanmasını sağlarsınız. Bu method X11 ile çalışıyor ve yüksek ihtimalle Wayland ile de çalışmalı.

man libinput üzerinden bir açıklama:

Kod:
libinput Scroll Method Enabled 3 boolean values (8 bit, 0 or 1), in order "two-finger", "edge", "button". Indicates which scroll method is currently enabled on this device.

libinput Button Scrolling Button 1 32-bit value. Sets the button number to use for button scrolling. This setting is independent of the scroll method, to nable button scrolling the method must be set to button-scrolling and a valid button must be set.

Gemini da bunu önerdi ama hem uyguladığımda işe yaramadı hem de Startup'a ekleyip sistemi yeniden başlatınca.

Komutunuzu 10 ile dğeiştirdim tabi.

Bash:
recep@recepPC:~$ xinput list
⎡ Virtual core pointer                        id=2    [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                  id=4    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ ASUSTeK ROG STRIX IMPACT III                id=10    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ ASUSTeK ROG STRIX SCOPE RX Mouse            id=17    [slave  pointer  (2)]
⎣ Virtual core keyboard                       id=3    [master keyboard (2)]
    ↳ Virtual core XTEST keyboard                 id=5    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                                id=6    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Power Button                                id=7    [slave  keyboard (3)]
    ↳ Sleep Button                                id=8    [slave  keyboard (3)]
    ↳ HP, Inc HyperX QuadCast Consumer Control    id=9    [slave  keyboard (3)]
    ↳ ASUSTeK ROG STRIX IMPACT III Consumer Control    id=11    [slave  keyboard (3)]
    ↳ ASUSTeK ROG STRIX IMPACT III System Control    id=12    [slave  keyboard (3)]
    ↳ ASUSTeK ROG STRIX IMPACT III Keyboard       id=13    [slave  keyboard (3)]
    ↳ ASUSTeK ROG STRIX SCOPE RX                  id=14    [slave  keyboard (3)]
    ↳ ASUSTeK ROG STRIX SCOPE RX Consumer Control    id=15    [slave  keyboard (3)]
    ↳ ASUSTeK ROG STRIX SCOPE RX System Control    id=16    [slave  keyboard (3)]
    ↳ ASUSTeK ROG STRIX SCOPE RX                  id=18    [slave  keyboard (3)]

Gemini da bunu önerdi ama hem uyguladığımda işe yaramadı hem de Startup'a ekleyip sistemi yeniden başlatınca.

Komutunuzu 10 ile dğeiştirdim tabi.

Bash:
recep@recepPC:~$ xinput list
⎜   ↳ ASUSTeK ROG STRIX IMPACT III                id=10    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ ASUSTeK ROG STRIX SCOPE RX Mouse            id=17    [slave  pointer  (2)]
10 değil de 17 olabilir mi acaba :)

Bir de belirtmekte fayda var, Windows'tan farklı olarak orta tuşa basılı tutmanız gerek kaydırma yaparken.

Son düzenleme: