• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Çözüldü Fare oynatıldığında veya oyuna girildiğinde bilgisayardan cızırtı sesi geliyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Caner Uncu
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    cızırtı
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
12
Yer
Çorum
  • Anakart: Gigabyte B450M K
  • RAM: GoodRam IRDM X 2x8 3200 MHz CL16
  • Ekran kartı: Gigabyte Eagle RX 6600
  • İşlemci: R5 5500
  • PSU: NZXT C550
  • SSD: Gigabyte 2500E 500 GB
Selam, yukarıda özelliklerini belirttiğim sistemi kullanıyorum. Masaüstündeyken fareyi sağa sola oynatsam bile cızırtı sesi geliyor sistemden. Oyun açıyorum, direkt cızırdamaya başlıyor. Nereden geldiğini tam olarak belirleyemedim ancak anakarttan geliyor sanki. RAM'leri çıkarttım onlardan gelmiyor. Ekran kartında da sorun yok gibi. İşlemci fanım cızırdıyor ancak elle durdurdum, bu bahsettiğim cızırtı ondan gelmiyor. Fareyi oynattığımda dahi cızırdaması garip geldi.

Sesi kaydetmeyi düşündüm ancak AMD fanı da cızırdadığı için net olarak duyulmuyor kaydettiğimde bahsettiğim ses.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
PSU'ya yaklatşır kulağını. PSU ya da ekran kartından gelir bu ses. Fareyi oynattığında bir poll request olur. Bu da işlemci kullanımı gerekirir. Sonuç olarak bu da güç tüketimine sebep olur ve PSU'dan bu yüzden bobin vızıltısı gelebilir.
Fan temizliği lazım tüm parçalara o zaman. Islak mendille sil hepsinin kanatlarını. Psu dahil içini açardım ben. Arka etiketlerin orada kapakçık oluyor oraya da makine yağ damlat ilk günkü gibi olurlar. Tek tek fanlara parmak at ortadan cızırtı durana kadar bak(kanatlara atarsan kırılabilir)

Elektrik ureten her seyden gelebilir bu ses aslinda. Oyuna girerken PSU'ya yuk biniyor oyuna girerken yuksek ihtimal PSU'dan geliyor.

Obsesif olmaya gerek yok.
Dostum ne alakası var? Bir sorun yaşadım ve paylaştım, obsesif falan diyorsun. Bana zararı olduğundan falan demedim zaten, cızırtı geliyor ve sorunu çözmeye çalışıyoruz. Neden bana ne deyip kestirip atayım?

@Sercan06 HDD falan yok. Taş çağından çıkalı çok oldu.

----------------

Güncelleme: @Recep Baltaş farklı bir ekran kartıyla denedim, ses kesildi. Sorun ekran kartındaymış.

Son düzenleme:
Coil Whine olabilir mi?
Valla o mu, yoksa kart mı sıkıntılı bilemedim ama sorun karttaymış. RX 460 taktım, cızırtı falan gelmiyor. Hatta üstüne bir konuyu daha çözmüş olduk. FPS drop yiyordum, o da karttanmış.

Vallahi o mu, yoksa kart mı sıkıntılı bilemedim ama sorun karttaymış. RX 460 taktım, cızırtı falan gelmiyor.
Coil Whine sorun değildir, hala sorun diyorsun. RX 460 zaten doğru düzgün güç tüketmeyen bir kart, Coil Whine olmaması sence de normal değil mi?

@1854 dostum amacın ne anlayamadım.

Sorun ekran kartında ve cızırtı yapıyor. RX 460 güç tüketmiyor da RX 6600 350W mı çekiyor sanki? Ekran kartını değiştirdim, ''SORUN'' çözüldü. Bu bir sorun değilse neden önceden olmuyordu da şimdi oluyor? Ekran kartımın keyfi cızırdamak mı istedi? Ekran kartımdan ona sorunlu dediğim için özür diliyorum. Dava et beni AMD.

RX 460 zaten çok düşük bir ekran kartı ve güç tüketimi çok az. Coil whine 4090'da da var 3090'da da haberin olsun. Yüksek watt = daha fazla bobin ısınması ve sesi. Umarım artık anlayabilmişsindir.

75W güç tüketen kart ile 160W güç tüketen kartı karşılaştırıyorsun ve kendi bildiğini okuyorsun hala. Bir de dislike atıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…