SadeceFe

Üyecik
Selamlar herkese,

Sistemimde kullanmış olduğum iki adet 8 GB Crucial marka RAM var; ancak bu RAM'lerin modelleri farklı, bu yüzden olması gerekenden de düşük değerlerde çalışıyorlar.

Bana bu konuda OC yaparak iki RAM'in de kapasitesi kadar değerlerini hızlarını yükseltmem için yardımcı olacak biri varsa çok sevinirim.

RAM'lerin detayları:

Ram.webp

Ram2.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Thaiphoon Burner indirip EEPROM > SPD sekmesinden SS atın. DDR4 Micron çiplerde çok fazla versiyon var. İkincisi güncel Ballistix 3000-15 olduğu için onda %90 C9BJZ vardır da diğeri eski bir Ballistix, ondan kötü bir şey çıkabilir ama ondan da C9BJZ veya o ayarda bir şey çıkar ise güzel OC yaparız.

RAM'lerin biri dediğiniz gibi siyah eski seri, biri kırmızı daha yeni seri hocam. @BerkayZ87

Dediğiniz sekmeler:

Eki Görüntüle 197736

Eki Görüntüle 197737
Evet, tam da dediğim gibi. Eski olanın çipi nispeten kötü. Diğeri ise zaten belirttiğim gibi C9BJZ, yani OC konusunda iyi.

İmkanın varsa eski olanı satıp 2. elden 3000-15 başka bir Ballistix almanı veya ikisini de satıp direkt kit almanı öneririm. C9BJZ ile 3600-14 çok rahat yapılabiliyor. Hatta Ryzen 5000 ailesinden bir işlemcin varsa bu değer Cezanne mimarili olanlar için 4200-18, Vermeer mimarili olanlar için 3933-16'ya kadar çıkabilir. Tabii işlemcideki bellek kontrolcüye göre daha yüksek veya daha düşük de olabilir.

İmkan yoksa OC denemesi yapabiliriz ama pek tatmin edeceğini sanmam.

Not: 3600-16 bir güncel versiyon Ballistix'e denk gelirsen en iyi E-Die revizyonu onlardan çıkıyor, C9BLM ve C9BKV.

İşlemcim Ryzen 5 3600, çoğunlukla da CS2 oynuyorum ve FPS yer yer 160 150 lere kadar düşüyor genelde de 200 bandında seyrediyor.
Ram'lerimin bunda etkisi olduğunu düşünüyorum dediğiniz gibi satıp güzel bir 16GB kit almayı düşünüyorum ancak anakartım Biostar B450MH, 3200 MHz kadar bi desteği var sanırım. Sizce elimdekileri şuan OC yapıp 3200 MHz de olabilecek en düşük CL değerine getirirsek FPS anlamında katkısı hissedilecek derecede olur mu? @BerkayZ87