S C O

Uzman
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

FC25 oyununda FPS değerlerim 150–220 civarında olurken, FC24 oyununda ana menüde bile 15–20 FPS alıyorum. Oyuna girdiğimde ise FPS değeri 30–45 civarında oluyor. Ayrıca gol sevinçlerinde ciddi donma ve kasmalar meydana geliyor.

Oyun ayarlarını en düşük seviyeye indirdim, bilgisayarı yeniden başlattım; ancak sorun hâlâ devam ediyor. Oyun içerisinde aldığım FPS değeri 30–45 arasında değişiyor. Oysa ilk oynadığım zamanlarda 250–340 FPS alıyordum. Son zamanlarda FPS konusunda ciddi bir düşüş yaşıyorum.

Bu durumun RAM ile ilgili olabileceğini düşünüyorum. Çünkü 340 FPS aldığım dönemlerde RAM’lerim çift slot (dual channel) olarak çalışıyordu. Şu anda ise sistem tek slotta (single channel) çalışıyor. Nasıl olduğunu tam olarak bilmiyorum, ancak DDR4_1 slotu çalışmıyor gibi görünüyor.

Bu sorunu yaşayan veya çözümünü bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Anakart RAM soketi sorununu çözebilmek için öncelikle şu adımları uygula:

1- RAM slotuna kuvvetli bir şekilde üfle işe yaramazsa CPU fanını az gevşet.
2- RAM'leri çift kanal takıp PSU açıkken Clear CMOS yap.
3- İlk iki adım işe yaramadıysa CPU soket pinlerini kontrol et.
4- Uyumluluk noktasında bir BIOS güncellemesi geldiyse yap.

Bunların hiçbirisi işe yaramazsa muhtemelen RAM soketi arızalanmıştır.

DDR5 olsa tek kanalda bu kadar ciddi FPS farkı yaşayacağını düşünmezdim fakat DDR4'de olaylar farklı. Yine de aldığın değerler direkt RAM azlığı kaynaklı olmayabilir zira oldukça düşükler. Temiz bir format, BIOS güncellemesi, manuel chipset & ekran kartı driver kurulumu, Windows güncellemesi ve BIOS üzerinden XMP/EXPO açarak tekrardan testlerini gerçekleştir. Yazılımsal bir sorunsa işe yarayacaktır.