Fedora GNOME'u ilk defa kullanan birine tavsiyeler

kulisfy

Uzman
Eskiden GT9500 ekran kartını kullanıyordum ve dolayısıyla GNOME arayüzünde çok fazla bozulmalar yaşanıyordu bu yüzden Windows kullanıyordum şu anda Fedora'ya yeni geçmiş gibiyim neredeyse hiçbir bilgim yok.
  1. Driverları nasıl kuracağım ( RTX 4060 ASUS Dual )
  2. Windowsda bazen catpuccinnin mocha renk paletini kullanıyordum program yaparken gözüme çok hoş geldi Windows'taki gibi bir tema ayarlama mantığı var mı varsa nasıl yapabilirim?
  3. Catpuccin teması için güzel uyacak bir başka bir öneriniz var mı?
  4. RTX 4060 GNOME da sorun yaratır mı?
  5. işime yarayabilecek gnome eklentileri önerirmisiniz?
  6. Fedora'yı sizce rufus ile mi yoksa ventoy ile mi kurmalıyım GT9500 de iken hata çıkartıyordu ventoy
Bu soruları yanıtlarsanız sevinirim aklıma geldikçe mesajı düzenleyip tekrardan yazarım

Son düzenleme:

Açılışta Gnomu'u Wayland seçebilirsiniz. Diğerleri hakknda maalesef çok bilgiye sahip değilim.

Sürücü konusunda bilgim yok fakat Fedora 40 (Gnome 46) kullanıyorsanız, 2 tane eklenti önerebilirim.

App Icons Taskbar
Favorite Apps Menu

Ben Windows'tan kalma alışkanlıktan dolayı bu iki eklentiyi kullanıyorum ve gayet memnunum. (Uygulama başlatıcı ve çalışan uygulamaların üst barda gözükmesi.)

Windowsda bazen catpuccinnin mocha renk paletini kullanıyordum program yaparken gözüme çok hoş geldi Windows'taki gibi bir tema ayarlama mantığı var mı varsa nasıl yapabilirim?

Şundan arıyorsunuz sanırım. Fedora 41 betadayım ben, temam bu şekilde. Konuya geri dönüş yaparsanız anlatacağım.

Fedora'yı sizce rufus ile mi yoksa ventoy ile mi kurmalıyım GT9500 de iken hata çıkartıyordu ventoy

Fark etmez. Rufus ile kurdum ben alışkanlığımdan ötürü.

işime yarayabilecek gnome eklentileri önerirmisiniz?

Zibilyon tane önerebilirim ama işlevselliği biraz açmanız gerekli.

1. Howto/NVIDIA - RPM Fusion
2. Tema yapma mantığı var ama araştırma yapmalısınız.
3. -
4. Hayır yaratmaz.
5. Clipboard manager, user themes, accent color.
6. Fedora'nın kendi sitesindeki burner (writer) ile kurmanız daha sağlıklı olur.

Driverları nasıl kuracağım ( RTX 4060 ASUS Dual )
Fedora'da NVIDIA sürücüleri kurmak biraz dertli iş. RPM Fusion kurmayı kolaylaştırıyor bir miktarda olsa.
RPM Fusion Non-Free'yi etkinleştirdikten sonra aşağıdaki komutlarla yükleyebilirsin;
Kod:
sudo dnf update -y # and reboot if you are not on the latest kernel
sudo dnf install akmod-nvidia # rhel/centos users can use kmod-nvidia instead
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-cuda #optional for cuda/nvdec/nvenc support

Not: DNF paketleri indirmeyi bitirdikten sonra sürücüleri kurmadan önce bir build işlemi yapacak. Bu sisteme bağlı (işlemci bağımlı bir işlem) 5 dakikaya kadar sürebilir. İptal etme.

Ek: Aşağıda verdiğim komut RPM Fusion Free ve Nonfree repolarını aktif hale getirecek.
Kod:
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

Windowsda bazen catpuccinnin mocha renk paletini kullanıyordum program yaparken gözüme çok hoş geldi Windows'taki gibi bir tema ayarlama mantığı var mı varsa nasıl yapabilirim?
Var. Kullandığın/kullanacağın masaüstü ortamına göre nasıl yapacağın değişir.
RTX 4060 GNOME da sorun yaratır mı?
Hayır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…