Makaleler
5
Techolay-2.-sezon-2026-07-12T200142.132.png

Geçtiğimiz aylarda Linux’a yeni başlayan bir çok kişiye tavsiye edilen bir dağıtım olan Linux Mint Cinnamon ile Linux dünyasına giriş yapmıştım ve maalesef pek tatmin edici bir deneyim olmamıştı. Deneyimlerimi paylaştığım videodan sonra Fedora denemem söylendi ve ben de bilgisayarıma Fedora 43 yükledim. Bu videoda ikinci Linux deneyimimi paylaşacağım. Öncelikle Fedora 43 daha açılır açılmaz…

Devamını Oku: Fedora KDE İncelemesi
Kaynak: Techolay

AI dünyası için Ubuntu en uygunu olduğu için yeni sisteme Ubuntu Server kurdum. Üstünden geçtiği için detayları atlayabilirim. Anakart MSI X870 yongalı.
Ubuntu kurulum gerçekleşti. Ama ağ kartını görmüyor, sürücü yok. Bir şekilde USB diske ile sürücüyü aktararak sürücüyü kuracağım. Zor bela bir şekilde kurdum. ilk restartta sürücü gitti. Linux tecrübem çok yok. AI dan yardım alıyorum. Sürücüyü kalıcı yapmak gerekiyor. Ama komutlarda kimi zaman çok uzun. USB kablo ile telefon internetini paylaştım. Komutlar uzun ve bir kaç satır girmek gerekiyor. etherneti tekrar ayağa kaldırdım. Windowsta Claude Code CLI kurulu. Opusa durumu anlattım, ilk bağlantıda kullanıcı adı ve şifreyi verdim. kendisi bir daha bunları kullanmamak için ssh key oluşturdu. Sürücüyü kalıcı yaptı. İlk update te ethernet sürücüsü yine gitti. Kernel değişirse sürücünün de yeni kernel sürümüne göre derlenmesi gerekiyormuş. Yine etherneti ayağa kaldırıp elle her kernel güncellemesinde sürücüyü de güncelleyecek şekilde Claude ayar yaptı sağ olsun.
Epey zorlu süreçti. komut satırı, bir öneriyi deniyorsun olmuyor, tekrar deniyorsun....
Burada AI çok kolaylık sağladı. Bunda da zorluk Claudun makineye erişmesi için ağ bağlantısını sağlaman gerekli.
Tabi başka zorluklarda vardı ama en çıldırtanı buydu. AI olmasa bunu çözmem mümkün olmayacaktı yada bir kaç gün çileden çıkarak çözecektim. Çünkü Windows ta alıştığımız şeyler değil bunlar.
Bir diğer sorun kule tipi CPU fanın ARGB dijital ekranının linux sürücüsü yokmuş. Claude bir kaç tane bulup denedi tutmadı, ekranda saçma şeyler yazıyor. En son yakın bir sürücü buldu github açık kaynak. Ekranda önce doğru renklerin görünmesini sağladı, o değiştiriyor benden görsel teyit istiyor. sonra yazıların doğru teyitini istiyor. ama 20-30 kez sormuştur ve her biri farklı süreç.
Claude olmasa bu da çözülemezdi.
Şu anki durumda geldiğimiz nokta :
Yaşadığınız sorun var ise claude code uygun ayarı yapar. Öyle bir ayar yok ise kaynak koda kendi ekleyip derleyip onayına sunar.