tecnoemo

Başarılı
Ekran kartım
Nvidia GeForce GT 420

Öncellikle uzun bir zaman sonra herkese selamlar. 2011 model PC ile artık Linux kullanmaya başladım. 2-3 gündür Nvidia sürücüsü kurmaya çalışıyorum fakat bir türlü başaramıyorum. 1 haftadan uzun bir süre Mintteydim. Ekran kartı sürücüsünü kurmaya çalıştım fakat başarılı olamadım. Üstüne nouveau'yu da sildim işi batırdım. Dün Ubuntu'yu kurdum fakat ondada kuramadım üstüne saçma sapan hatalar aldım. Dünde Fedora'da Nvidia sürücüsü yüklenir diye görmüştüm o sebeple Fedora'nın KDE Plasma sürümünü kurdum.
bu rehberden sürücüyü kurmayı denedim. Her şey oluyormuş gibi göründü sisteme restart attım işte ondan sonra asıl problemim başladı. Sistemi başlatıyorum tam giriş ekranına geliyorum fakat orada siyah ekran peşimi bırakmıyor. Siyah ekrandan dolayı sisteme giremedim kıscası. Sonra internetten baktım nasıl çözülebilir diye çözemedim. Linux'larda sistem başlamadan tty kısmı oluyor ya orada linux sürücüsüyle ilgili bir komut giriyorum fakat komut bulunamadı hatası aldım. İşte orada anladım bu iş çözemeyeceğim bir noktaya doğru gidiyor diye. Grub menüsünde düzenleme kısmına girdim nouveau blacklist falan yazıyordu, onları sildim ve F10 ile kaydederek sisteme sorunsuz bir şekilde girdim ve şu an bu konuyu yazıyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz?
Yardımcı olabilen herkese şimdiden teşekkür ederim :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum bilgisayarın açıldıktan sonra terminale "sudo dnf update" atıyorsun. Daha sonrasında indirmeleri bitirdikten sonra "sudo dnf update -y" komutuyla kurulumları bitirip restart atıyorsun. Otomatik bir şekilde sürücüleri kurabilmesi lazım. Bu adımları yap daha sonrasında tekrar gel, kontrollerini yapalım beraber.

Dostum bilgisayarın açıldıktan sonra terminale "Sudo DNF update" atıyorsun. Daha sonrasında indirmeleri bitirdikten sonra "Sudo DNF upgrade -y" komutuyla kurulumları bitirip restart atıyorsun. Otomatik bir şekilde sürücüleri kurabilmesi lazım. Bu adımları yap daha sonrasında tekrar gel, kontrollerini yapalım beraber.
Moderatör kendi kafasına göre düzenlemiş, küçük harfle olacak hepsi, "sudo dnf update" ve "sudo dnf upgrade -y".

Son düzenleyen: Moderatör:
@tecnoemo, hocam tam adamını buldun ben de Fedora kullanıyorum yapman gerekeni söylüyorum:

Bu adımlar biraz karışık doğal olarak fakat ben zamanında yani 1 ay önce Fedora'ya geçtiğimde NVIDIA kapalı kaynak sürücüsünü ChatGPT ile kurmuştum. Açık kaynak sürücüsünü kullanma eğer kullanırsan oyunlarda yeterli performans alamazsın. ChatGPT'ye yaz NVIDIA kapalı kaynak sürücüsünü kurmak istiyorum diye o sana yardımcı olacaktır. Dediğim gibi buradan anlatmak biraz uzun ve karışık. Başka sorun olursa yazmaktan çekinme.

Dostum bilgisayarın açıldıktan sonra terminale "sudo dnf update" atıyorsun. Daha sonrasında indirmeleri bitirdikten sonra "sudo dnf update -y" komutuyla kurulumları bitirip restart atıyorsun. Otomatik bir şekilde sürücüleri kurabilmesi lazım. Bu adımları yap daha sonrasında tekrar gel, kontrollerini yapalım beraber.

Moderatör kendi kafasına göre düzenlemiş, küçük harfle olacak hepsi, "sudo dnf update" ve "sudo dnf upgrade -y".
2 komutuda uyguladım fakat çözülmedi yine siyah ekran. Sonra yukarıda anlattığım yöntemi tekrar uyguladım. Sildiğim kısımları fotoğrafta işaretledim.

@tecnoemo, hocam tam adamını buldun ben de Fedora kullanıyorum yapman gerekeni söylüyorum:

Bu adımlar biraz karışık doğal olarak fakat ben zamanında yani 1 ay önce Fedora'ya geçtiğimde NVIDIA kapalı kaynak sürücüsünü ChatGPT ile kurmuştum. Açık kaynak sürücüsünü kullanma eğer kullanırsan oyunlarda yeterli performans alamazsın. ChatGPT'ye yaz NVIDIA kapalı kaynak sürücüsünü kurmak istiyorum diye o sana yardımcı olacaktır. Dediğim gibi buradan anlatmak biraz uzun ve karışık. Başka sorun olursa yazmaktan çekinme.
Tamamdır deneyiceğim. Evet dediğin gibi açık kaynak sürücüsünde yeterli performans alınmıyor. Umarım dediğin gibi olur .d

Dosya Ekleri

• ss.webp
    ss.webp
    557,6 KB · Görüntüleme: 50
@tecnoemo, GRUB'ta bilmediğin şeyi kesinlikle ellememen gerek, ellersen de mecbur USB'den tekrar Linux kurulumu yap.
GRUB'ta yanlış bir şey yapınca sistem başlayamıyor (Karnel Panic) zaten. Doğru bir şey yaptığıma eminim kısacası.

Gnome sürümünü kurmaya karar verdim. O kadar şey denedim chatgpt ile fakat olmadı. Gnome sürümünde de olmazsa başka bir dağıtıma geçerim.

@tecnoemo, tamamdır hocam ben de GNOME kullanıyorum fakat KDE Plasma ISO'su ile kurulum yaptıktan sonra GNOME'u ayrı olarak kurmuştum ben. Şu an öyle kullanıyorum.