oğuz sasi 50

Yetkin
Yer
cehennem
İyi sosyaller. Fedora KDE Plasma kullanıyorum ve SATA SSD'mi Dolphin üzerinde görebiliyorum. Fakat her restarttan sonra Dolphin'e girip root şifremi girmek zorunda kalıyorum.

Bunu nasıl sabitleyebilirim, şifre vb. girmek istemiyorum. Fakat sorun şu ki disk sanırım Windows BitLocker ile şifrelenmiş durumda. Gemini bu yüzden mümkün olmadığını söyledi.

1784210855354.webp

Hocam "BitLocker ile şifrelenmiş" ise çözüm yok ama yine de aşağıda verdiğim komut ile kontrol edin.

Bash:
lsblk -f
cat /etc/fstab
sudo blkid

bu komutları girdikten sonra "ntfs / ntfs3 / ext4" vb. yazıyorsa şifreli değil, sadece otomatik bağlanmıyor demektir. Bunun için de çözüm olarak yukarıda verdiğim komutta çıkan "UUID'yi" not alın ardından alttaki komutu girin. Ama eğer TYPE="BitLocker" veya FSTYPE="BitLocker" tarzı bir şey yazıyorsa bu Bitlocker olduğunu gösterir. Bu durumda da elinzide yedekleme anahtarı veya şifre yoksa bir şey yapılamaz.

Bash:
sudo nano /etc/fstab
yada "fstab" her neredeyse o yolu yazın. Daha sonra
Bash:
UUID=XXXX-XXXX  /mnt/sataSSD  ntfs3  defaults,nofail,x-systemd.automount,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=133  0  0
Bu satırı ekleyin ve kaydedip çıkın.

Hocam "BitLocker ile şifrelenmiş" ise çözüm yok ama yine de aşağıda verdiğim komut ile kontrol edin.

Bash:
lsblk -f
cat /etc/fstab
sudo blkid

bu komutları girdikten sonra "ntfs / ntfs3 / ext4" vb. yazıyorsa şifreli değil, sadece otomatik bağlanmıyor demektir. Bunun için de çözüm olarak yukarıda verdiğim komutta çıkan "UUID'yi" not alın ardından alttaki komutu girin. Ama eğer TYPE="BitLocker" veya FSTYPE="BitLocker" tarzı bir şey yazıyorsa bu Bitlocker olduğunu gösterir. Bu durumda da elinzide yedekleme anahtarı veya şifre yoksa bir şey yapılamaz.

Bash:
sudo nano /etc/fstab
yada "fstab" her neredeyse o yolu yazın. Daha sonra
Bash:
UUID=XXXX-XXXX  /mnt/sataSSD  ntfs3  defaults,nofail,x-systemd.automount,uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=133  0  0
Bu satırı ekleyin ve kaydedip çıkın.
BitLockerlı hocam type kısmında da böyle yazıyor. Neyse ya daha fazla uğraşmak yerine işim düşünce şifresini girerim. Bana bir eksi yanı yok.