RamKokusuSeven 8

Uzman
Yer
Rockstar Games GTA VI çıkar
Selamlar, uzun bir süredir felsefe okuyorum ve kendi okuduğum kitaplar için ve yeni başlayacaklar için kitap önerilerim var.

Sophie'nin Dünyası:

Kendimde okuduğum ve çok sevdiğim bir kitap, Sophie'nin Dünyası, felsefe gibi ağır ve soyut bir konuyu gizemli bir kurguyla birlikte geniş kitlelere sevdiren, türünün en başarılı kitaplarından biridir. Eserin en büyük dehası; Platon’dan Sartre’a uzanan Batı felsefesi tarihini sıkıcı bir ders notu olarak değil, "Ben kimim?" sorusunun peşine düşen genç bir kızın sürükleyici hikayesi üzerinden aktarmasıdır. Bence herkesin okuması gereken bir kitap.

Küçük Prens:

Tam bir felsefe kitabı olmasa da altyapısını barındıran ve ilk okuduğum felsefe kitabıdır. Teknik terimler barındıran akademik bir felsefe kitabı olmasa da, barındırdığı varoluşsal modern dünya eleştirisiyle felsefi düşünceyi tetikleyen kusursuz bir edebi başyapıttır. Eserin dehası; güç tutkusu, hırs ve körü körüne itaat gibi karmaşık insani açmazları, Küçük Prens'in uğradığı gezegenlerdeki yetişkinler üzerinden çocuksu ama sarsıcı bir basitlikle sorgulamasıdır.

Sokrates'in Savunması:

Öğrencisi Platon tarafından yazılmış bir kitaptır. Platon, Sokrates'in Savunması kitabında, Atina'da yargılanan Sokrates'in cehaletle mücadelesini ve inandığı doğrular uğruna ölüme giden süreçteki güçlü etik duruşunu anlatır. Felsefi düşüncenin temel metinlerinden biri olan eser, sorgulanmayan bir hayatın yaşanmaya değer olmadığını çarpıcı bir dille ortaya koyar.

Hayvan Çiftliği:

Çok tanınan bir kitaptır fakat içinde bir felsefe kitabı değildir ama altyapısı felsefedir. Hayvan Çiftliği, ilk bakışta bir fabl gibi görünse de bir çiftlikteki hayvanların isyanı üzerinden totaliter rejimleri, güç zehirlenmesini ve toplumsal sınıfları eleştiren sarsıcı bir siyaset felsefesi klasiğidir.

Suç ve Ceza:
İşte en sevdiğim kitap, Suç ve Ceza, bir üniversite öğrencisinin kendi adaletini sağlama dürtüsüyle işlediği cinayetin ardından yaşadığı derin vicdan azabını ele alan, psikolojik felsefenin üst noktalarından biridir. Dostoyevski bu dev eserde; "Üstün bir amaç uğruna ahlak kuralları çiğnenebilir mi?" sorusunun peşine düşerek, ana karakter Raskolnikov üzerinden insan doğasını, suçun psikolojisini ve vicdanın rasyonel akıldan daha güçlü olduğunu sarsıcı bir dille kanıtlar.

Başka sizin önerdiğiniz kitaplar var mı ya da daha fazla kitap ister misiniz?

Sokrates'in Savunması çok güzel bir kitap gerçekten insana hayatı sorgulatıyor ama felsefe türüne yeni başlayanlar bu kitapta kelime yabancılığı yaşayabilir. Benim önerim ise Bir İdam Mahkûmunun Son Günü olur. Müthiş bir kitap tekrar tekrar okutturuyor insana.

Sokrates'in Savunması çok güzel bir kitap gerçekten insana hayatı sorgulatıyor ama felsefe türüne yeni başlayanlar bu kitapta kelime yabancılığı yaşayabilir. Benim önerim ise Bir İdam Mahkûmunun Son Günü olur. Müthiş bir kitap tekrar tekrar okutturuyor insana.
Haklısınız, Sokrates'in savunması beni Sokrates'in gözünden görmemi sağladı. Herkeste olacak diye bir şey yok tabii.

Stoacının günlüğü / kendime düşünceler yaşamı düşündürdüğü için başlangıç sayılabilir. Sistematik ilerleyişten ziyade pratik anekdotlar olması, giriş kitabı saydırabilir. (bence)

Stoacının günlüğü / kendime düşünceler yaşamı düşündürdüğü için başlangıç sayılabilir. Sistematik ilerleyişten ziyade pratik anekdotlar olması, giriş kitabı saydırabilir. (bence)
Duymuştum fakat aktif olarak okumadım. Onu ekleyebilirim okuma listeme.

Sistematik okuma hedefiniz yoksa özellikle etik kitaplar okunabilir. Çünkü teorik anlayılşar, bilgi anlayışları ve varlık sorgulamalarından ziyade hayatta yer edinecek şeyler giriş olmalı zor gelsede örnek olarak; Aristoteles'in Nikomakhos'a Etiği, Kant Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi, Nietzche ahlakın soy kütüğü okunabilir. Temel düzeyde felsefe anlayışlarına baksanız çerez gibi gider.

Sistematik okuma hedefiniz yoksa özellikle etik kitaplar okunabilir. Çünkü teorik anlayılşar, bilgi anlayışları ve varlık sorgulamalarından ziyade hayatta yer edinecek şeyler giriş olmalı zor gelsede örnek olarak; Aristoteles'in Nikomakhos'a Etiği, Kant Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi, Nietzche ahlakın soy kütüğü okunabilir. Temel düzeyde felsefe anlayışlarına baksanız çerez gibi gider.
Başlangıçta bence Nietzche okunmamalı. Bu benim görüşüm tabii ki.