Mafaky 1
Uzman
Binaya kadar fiber, bina içinde abonelere bakır kablo ile internet verilmesi FTTB olarak tanımlanır. Sonuçta ethernet/CAT6 da bir bakır kablodur! Bina içinde de fiber optik kablo ile dağıtım yapılıyorsa bu da GPON/FTTH olarak tanımlanır. Son 7-8 yılda (belki daha da uzun zamandır...) başta T.Telekom olmak üzere FTTB uygulamasına (bina içindeki dağıtımın ethernet kabloyla yapılması dahil...) son verildi. Artık sadece FTTH uygulamaları yapılıyor. İster T.Telekom, isterse SOL ya da Turknet olsun! Bu konuda sizin bilgileriniz gerilerde kalmış. Bugün T.Telekom'a ya da SOL'a yalvarsanız da size FTTB altyapı (özellikle ethernet kabloyla bina içi dağıtım versiyonu) artık sağlamayacaktır.Bölgedeki yoğunluk durumuna göre yapılabiliyor bu hizmet. Mesela Sancaktepe'de arkadaşımın evinde halihazırda VDSL hattı var. Turknet'ten internet hizmeti alıyordu. Yakın zamanda Superonline tarafından bölgenizde fiber internet mevcut bilgisi gelince SO'ya geçti. Ankastreden daireye kadar bakır kablo çektiler. Yani bu hizmet de fiberin kendisi. Her bölgeye, daireye kadar fiber kablo çekip GPON takmıyorlar ama sıklığı da nadir.
Yani halihazırdaki ADSL veya VDSL üzerinden fiber internet hizmeti verilmesinden bahsetmiyorum. Fiber ankastresi yerleştirildikten sonra buradan ayrı bir CAT6 kablo çekilmesinden bahsediyorum.
Bu konuda hemfikiriz. Zaten farklı bir şey anlatmadım.
Başlığı açan kişinin temel sıkıntısı müstakil binalarına cadde veya sokaktaki ana şebekden hiç fiber optik kablo çekilmemiş olmasıyla başlıyor. Bu da ancak şebekede yapılacak bir tevsiatla giderilebilir. Yapılabilme olasılığı (özellikle T.Telekom'da) yüksek ama her durumda %100 garanti de değil! Ben de bu konuda yol gösteriyorum...
Son düzenleme: