eymensari

Başarılı
Merhaba, iyi Sosyaller.

Taşınıyorum ve yeni evde Türk Telekom 1000 Mbps FTTH fiber internet altyapısı var. Ben daha önce hiç fiber kullanmadığım için bazı sorularım var.
  1. GPON veya ONT denilen bir cihaz var bu ne işe yarıyor?
  2. Eve gelen kablo direkt olarak modeme takılamaz mi?
  3. GPON ile modem arasindaki bağlantıyı hangi kablo ile yapmak gerekiyor? Ethernet mi?
  4. CAT5 CAT6 var bunlar Ethernet mi oluyor yoksa başka bir kablo mu?
  5. PC'ye Ethernet bağlamak istesem Ethernet'i modeme mi yoksa GPON'a mi bağlamam gerekiyor.
  6. Kurulumu istediğim odaya yaptırabilir miyim yoksa gelen ekip istediği yere mi yapıyor.
  7. 1000 Mbps paket alinca yaklasik kaç Mbps hız alırım. Ve ne kadar upload alırım.
  8. Modem ve GPON'u gelen ekip mi getirecek yoksa ben kendi modemimi mi alıp onu kullanacağım.
  9. Eve gelen fiber kablo DSL kablosu ile aynı mı sadece daha mı hızlı yoksa direkt başka bir kablo mu?
  10. GPON router mı oluyor. Eğer değilse router ne oluyor, GPON-router-modem olmak üzere 3 tane mi cihaz olacak.
  11. Menzil genişletici alınca onu modeme mi bağlamam gerek GPON'a mi?
Biraz uzun oldu, cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler.

Eve fiber kablo gelir. Türk Telekom ekipleri fiberi ethernete çeviren GPON ve bir adet router getirir. GPON ve router arasında ise CAT6 gibi ethernet kablosu kullanılır. Kablonun yettiği yere kadar istediğiniz bir yere takarlar. PC ile kablolu bağlantı router üzerinden yapılır. Menzil genişletici ise router ile bağlantı sağlar. GPON ise fiberi dönüştürür. 1000 Mbps ile download hızı 1000 Mbps, upload ise genelde 50 Mbps olur.

2. sorudan başlayarak sırayla cevaplıyorum.

2) Hayır çoğunlukla verdikleri modem desteklemez. Bazen destekleyen modem veriyorlar ama genelde ayrı olarak öncelikle ONT'ye takılır ardından router'a ethernet kablosuyla iletilir.
3)Evet, ethernet kablosuyla yapılıyor. Kablo yanında geliyor zaten.
4)CAT5 ve CAT6 ethernet kablolarının versiyonlarıdır. Kendi içlerinde de versiyonları vardır. CAT5E, CAT5, CAT6, Cat6a vs.
5)Router üzerinden bağlantı yapmalısınız.
6)Ekibe göre değişiyor. Ben istediğim odaya yaptırmıştım.
7)Verilen router'a ve bağlantı türüne göre (WiFi-ethernet) değişir. Upload pakete göre değişir.
8)Ekip getirecek.
9)Eve gelen fiber kablosu ayrı. DSL kablo elektrik ile iletişim sağlarken fiber kablolar ışığı kullanır.
10)ONT cihazı ve router olmak üzere iki cihaz olacak. ONT gelen ışık sinyalini analog sinyale çevirip router'a ilecek. Router ise muhtemelen sizin modem olarak tabir etmek istediğiniz size internet erişimini sağlayacak olan cihaz.
11)Router'a bağlamanız gerek. ONT'ye güç kablosundan ayrı sadece ekiplerin çekeceği fiber optik kablo ve modeme giden ethernet kablosu bağlı olacak.