atasevdikk

Çalışkan
Yazlık evimizde 15 Mbps’lik internet var. Sokağın başında ise fotoğrafını çekmiş olduğum fiber kutusu var. Yazlık İstanbul’un biraz dışında yer alıyor. Buralar ile pek ilgilenmiyorlar. Bu kutudan eve kablo çekerek fiber internet kullanmak mümkün mü? Kutu ile ev arası yaklaşık 70 metre.

Dosya Ekleri

• IMG_1995.webp
    IMG_1995.webp
    2,9 MB · Görüntüleme: 107
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu bir Fiber to the Building sistemi (T11 serisinden). VDSL2 de verilebilir, Ethernetle de dağıtım da yapılabilir.

Genelde ülkemizde VDSL2 ile sağlanır.

Bu bir Fiber to the Building sistemi (T11 serisinden). VDSL2 de verilebilir, Ethernetle de dağıtım da yapılabilir.

Genelde ülkemizde VDSL2 ile sağlanır.
Bu kadar terimsel ve güzel bir yorum beklemiyordum açıkçası :) Daha cahilce net bir şekilde sorsam size, yani eve kablo çekerek 15 mbps’lik interneti yükseltme şansımız olur mu? :)

Bu kadar terimsel ve güzel bir yorum beklemiyordum açıkçası :) Daha cahilce net bir şekilde sorsam size, yani eve kablo çekerek 15 mbps’lik interneti yükseltme şansımız olur mu? :)
Orası Telekom'un size aktardığı porta da bağlı. Ama genel düşünürsek evet ama planlamada bu dolaptaysanız mümkün olur ancak.

Orası Telekom'un size aktardığı porta da bağlı. Ama genel düşünürsek evet ama planlamada bu dolaptaysanız mümkün olur ancak.
Bunu sorma sebebim aslında şu; 2-3 sokak yukarıda bir akrabamız ev yaptırdı. Fiber altyapı destekliyor dendi ancak bağlantı yapılamadı. Müşteri hizmetleri direk dikilmesi gerekiyor dedi ama tek bir ev için de gelmeye zahmet edip direk dikmediler. Ardından onlar en yakın direkten eve kablo çekti ve fiber kullanmaya başladı. Onlar 900mbps alırken bizim 15’e kalmamızın ardından ben de sokağın başında bu kutuyu görünce sormak istedim. O zaman bu bölge ile ilgilenen arkadaşa sorup öğrenmem gerekiyor dediklerinizi.

Bu, VDSL dağıtımı yapan bir kabin. Genelde bina içerisinde ve FTTB-DSL altyapılarda kullanılsa da az sayıda haneye sahip (mesela müstakil evlerden oluşan) sokaklarda kocaman bir Tip-7 yerine Tip-11'in de tercih edildiği olabiliyor. Dış mekana uygun bir kabin, zaten yer yer binaların dışına da monte edildiği görülür.

Bu kabin fiber kabini değil. Kabine kadar fiber gelse de evlere VDSL olarak bakır hat üzerinden dağıtım gerçekleştirilir. Bu kabine bağlı bir eve 100 Mbps'den yüksek paket satmazlar zaten. Çünkü altyapısı sistemde VDSL olarak geçiyor.