Dursun TOKGÖZ

Çalışkan
Merhaba, evimde fiber 1 Gbit internetim var. Modemim Keenetic Titan BE7200 KN-1812. fiber Media converter olarak Telekom ONT cihazını kullanıyorum. SFP ONT cihazının siparişini verdim. Aklımdaki soru ise Hepsiburada üzerinde satılan 10 Gbit media converter sipariş versem ve 10 Gbit veya 2.5 Gbit CAT SFP modül alsam sorun yaşar mıyım? Elimde şu anda 1 adet CAT SFP 1 Gbit modülüm var.

Aşağıdaki ürünü sipariş verdim.

10GB'e SFP+ oeo medya dönüştürücü.

@Recep Baltaş @Majdev değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Son düzenleme:
Merhaba, evimde fiber 1 gbit internetim var. Modemim Keenetic titan BE7200 kn-1812. fiber Media converter olarak Telekom ONT cihazını kullanıyorum. SFP ONT cihazının siparişini verdim. Aklımdaki soru ise Hepsiburada üzerinde satılan 10 gbit Media converter sipariş versem ve 10 gbit veya 2.5 gbit CAT SFP modül alsam sorun yaşar mıyım? Elimde şu anda 1 adet CAT SFP 1 gbit modülüm var.

Aşağıdaki ürünü sipariş verdim.

10GB'e SFP+ oeo medya dönüştürücü.

@Recep Baltaş @Majdev değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Merhaba 10G dönüştürücünün ONT SFP'yi desteklememesi çok olası bir durum.

SFP kullanmanın çok bir özelliği kalmadı artık. Bütün ISP'ler hız limitlemesi getirdi. 940 Mbps üstü hız alınmıyor artık. Eğer amacınız 1000 Mbps üstü hız almaksa artık mümkün değil.

Kendim AliExpress'ten o linkteki 2.5G Media Converter'ı kullanıyordum ama artık ZTE ONT'ye geri döndüm. En başta TP-Link MC220L ile denemiştim ama o sadece 1G destekliyordu ve ucuz ve yerli olduğu için deneme amaçlı almıştım. İkisi de işini yapıyor ama ONT'den hiçbir farkı yok artık. O yüzden ISS (TurkNet) daha rahat güncelleme ve bakım yapabilsin diye ONT'ye geri döndüm. (ISS ONT'lere OLT üzerinden güncelleme ve bakım talimatları gönderebiliyor)

İkinci linkteki media converter 2.5G modunu desteklediğini yazmış. (Tabii bu doğru mu tartışılır) Muhtemelen GPON SFP ile çalışır. Çünkü SFP'nin GPON olup olmamasının bir önemi yok converter için. Sadece hız moduna bakıyor. En kötü 1G modunda çalışır. Ama risk almaya değmez. AliExpress 2.5G converter daha iyi. Çünkü üstünde Nokia/Huawei GPON SFP'ler için özel UART girişi bile var.

SFP kullanmanın tek artısı ONT'yi aradan çıkarmak ve direkt router'a bağlamak. Keenetic Hero veya Mikrotik RB5009UG+S+IN gibi. Bunu yapmayacaksanız hiç bulaşmayın artık.

Ayrıca 30 Euro sınırı dün kalktı. Yani 30 gün sonra mı yoksa şimdiden mi başladı bilmiyorum ama size 1500 TL'lik converter için 5-10 bin TL masraf çıkabilir.