11100

Becerikli
Merhaba,

Yıllardır Edge kullanıyorum. Hem Windows 10 da hem de Windows 11 de Edge kullandım ve kullanmaya devam ediyorum. Genelde bulunduğum ortama zıt değil uyum sağlamaya çalışan biriyimdir. Ama işime gelirse elbette zıt davrannmaktan çok da çekinmem. Windows 11 kullandığım için ve Edge'i de Windows 11 de en optimize çalışabilen tarayıcı olarak düşündüğüm için kullanıyorum Edge'i. Ama RAM kullanımı benim için sıkıntı yaratabiliyor. Dahili GPU'lu laptop kullandığım için oyun falan oynadığımda GPU RAM'den yiyor. RAM'im 8 GB Windows 11 de çok RAM yiyor. Bana da haliyle az RAM kalıyor.

Az kaynak kullanan tarayıcı arıyorum. Son iki günde falan yaklaşık 10 tane tarayıcı denedim. Librewolf, Min browser, Zen (tek sekme açıkken ve modsuz eklentisizken 1 GB üstü RAM yediğine şahit oldum), Pale Moon, kmeleon, Midori, Slimjet, Brave (normalde Brave'i çok sevmiştim az kaynak kullanıyordu ama dahili AI o kadar saçma şeyler yazıyordu ki Brave'i sildim), Floorp ve hatırlamadığım birkaç tane daha. Bunlardan en çok hoşuma giden Brave (neden bıraktığımı önceki cümlede belirttim saçma bir sebep ama bazen böyle saçma şeylere takıntım olabiliyor) ve min browser oldu.

Min browser bırakmamın sebebi ise biri sık kullanılanlarımin browsere ekleyemiyorum diğeri ise tarayıcı bilgisayara kurulmuyor indirdiğim setup ya da ZIP dosyasından açabiliyorum sadece. Bende yıllar önce deneyip sonra olmaz bundan deyip saldığım Firefox'u tekrar denemek istiyorum. Ama hakkında çok iyi şeyler duymadım son zamanlarda. Telemetri mi ne ile fazla fazla veri topluyormuş. Yanlışım varsa düzeltin çok bilmiyorum sadece duyduklarımı söyledim.

Firefox kaynak tuketimi acisindan kullanacagin son tarayicilardan birisi olmali. Zen'de Firefox temelli oldugu icin o kadar RAM yiyor.

RAM çok kullanacak gibi bir derdin yoksa kullanılır. RAM kullanmayı harcamayı seviyor.

Öte yandan Firefox ekosistem oluşturmak için harika bir tarayıcı. Telefonumda, bilgisayarımda Firefox yüklü. Hepsi birbirine bağlı. Sekmelerimi telefona atabiliyorum, yer işaretleri ve parolalar senkronize oluyor ve bulutta saklanıyor. Ayrıca Firefox'un mobil sürümünde eklenti desteği var normalde bazı mobil tarayıcılarda olmayan bir şey. PC'de kullandığım ne eklenti varsa mobilde de kullanabiliyorum.

Tema ve kişiselleştirme olarak güzel.

Ama Mozilla'nın yeni aldığığı saçma, agresif kararlar ve acayip telemetri işlerinden dolayı artık değerini gözümde yitirdi.

Bundan dolayı aynısının kusurlarından arındırılmış hali olan Librewolf'a geçeceğim. Yani Firefox yerine Librewolf kullanılır.
Librewolf yerine Firefox + Betterfox'da kullanılabilir. Şu anlık betterfox kullanıyorum.

Firefox normal sekme sayısında örneğin 1-2 sekmede Chrome'dan daha fazla RAM ve kaynak kullanır ama sekme sayısı arttıkça Firefox Chrome'a göre daha az RAM harcar örneğin 10-15 sekmede 8 GB RAM'li bir sistemde Firefox önermem Chromium tabanlı bir tarayıcı kullanmanız daha iyi olur tavsiyem ungoogled chromium veya brave..

Çok okuyamadım ama Firefox aşırı RAM tüketiyor 1 sekmede bile 1.5GB 2ci sekmede 2 GB'ye yakın tüketiyor.

Firefox ve Firefox tabanlı tarayıcılar kaynak tüketimi olarak oldukça kötüler. Brave kaynak tüketimi olarak en hafif tarayıcı diyebilirim. Throium da var ancak aylarca güncelleme almadığı zamanlar oluyor onu kesinlikle tavsiye etmem.

Firefox normal sekme sayısında örneğin 1-2 sekmede Chrome'dan daha fazla RAM ve kaynak kullanır ama sekme sayısı arttıkça Firefox Chrome'a göre daha az RAM harcar örneğin 10-15 sekmede 8 GB RAM'li bir sistemde Firefox önermem Chromium tabanlı bir tarayıcı kullanmanız daha iyi olur tavsiyem ungoogled Chromium veya Brave.

Hocam ungoogled Chromium'da sık kullanılanlar, eklentiler(Edge de kullandığım eklentiler falan) eklenebiliyor mu? Ayrıca Google hesabımla YT ve Gmail için oturum açmak istiyorum böyle bir şey mümkün mü? Oturum açabiliyorsam tarayıcıyı kapattığımda tekrar ve tekrar oturum açmam gerekir mi?

Kullanılır tabiki. Chromium kullanmaktan iyidir. Google istediği gibi at koşturup reklam engelleyicileri bile kaldırdı. Reklamlardan ve takipçilerden korunmak istiyorsanız en iyi tercih Firefox'tur. Chromium'da aynı rahatlığı ve gizliliği bulamazsınız.