Selamlar dostlar,

Hızından dolayı Chrome kullanıyor olabilirsiniz. Ya da "kurcalamayla uğraşamam" deyip Brave’i tercih ediyorsunuzdur, saygı duyarım. Ama dürüst olalım: Tarayıcınız üzerinde gerçek bir gizlilik ve tam kontrol istiyorsanız, en güzel seçeneklerden birisi Firefox.

Bildiğiniz gibi Google, Manifest V3 hamlesiyle reklam engelleyicileri bitirmeye çalışıyor. Bu dijital savaşta Firefox bizim son savunma hattımız. Bugün sizlere, günlük web deneyiminizi hiç bozmadan Firefox’u nasıl "harden" edeceğimizi (yani güvenliğini ve mahremiyeti nasıl artıracağınızı) adım adım anlatacağım.

Adım 1: Temiz Bir Kurulum​

Eğer Linux kullanıyorsanız, Firefox'u kesinlikle Flatpak üzerinden kurmanızı öneririm. Flatpak uygulamaları sandbox içinde çalıştırır. Bu da Firefox'u sisteminizin geri kalanından yalıtır ki güvenlik için muazzam bir artıdır. Ayrıca codec sorunu yaşamazsınız çünkü codec'ler Flatpak'ta kurulu geliyor.

Eğer Windows kullanıcısıysanız, resmi web sitesinden standart yükleyiciyi indirip geçebilirsiniz.

Adım 2: Temel Arayüz Ayarları​

Firefox'u açalım ve varsayılan olarak açık gelen ayarları temizleyelim. Tarayıcı ayarlarını açın ve şu adımları takip edin:

1. Ana Sayfa (Home) Ayarları​

• "Firefox Giriş İçeriği" (Firefox Home Content) altındaki tüm tikleri kaldırın. "Mozilla'ya destek olun" gibi kulağa hoş gelen seçenekler dahil. Ağır göründüğünün farkındayım ama bu özellikler arka planda veri topluyor ve reklam barındırıyor. Merak etmeyin, Mozilla arama motoru anlaşmalarından zaten milyarlar kazanıyor.

2. Arama (Search) Ayarları​

• Maksimum gizlilik için DuckDuckGo veya Startpage kullanmanızı öneririm. Ben Startpage kullanmayı tercih ediyorum. Startpage sonuçları doğrudan Google'dan çeker ve bunu mahrem şekilde yapar. Burada seçim sizin, ihtiyacınıza göre belirleyin. (DuckDuckGo'nun Türkçe sonuçları zayıftır, dolayısıyla önermiyorum.)

3. Gizlilik ve Güvenlik (Privacy & Security)​

Burası en önemli kısım. Aşağıdaki değişiklikleri sırasıyla yapın:
  • Gelişmiş İzleme Koruması (Enhanced Tracking Protection): Bunu Sıkı (Strict) moduna alın. Takipçilerin neredeyse tamamını anında engeller. Altındaki "Büyük site sorunlarını düzelt" seçeneğini ise sitelerin yapısının bozulmaması için açık bırakın.
  • Geçmiş (History): Eğer geçmiş tutulmasını istemiyorsanız "Asla geçmişi hatırlama" yapabilirsiniz. Tamamen tercihinize kalmış, günlük kullanımda geçmişe ihtiyacınız oluyorsa dokunmayın.
  • Ek Korumalar: "Web sitelerine verilerimi satmamasını veya paylaşmamasını söyle" (Do Not Track/GPC) seçeneğini işaretleyin. Birçok site bunu görmezden gelse de, GDPR gibi gizlilik yasaları yüzünden uymak zorunda kalanlar var. Açık kalması iyidir.

Adım 3: HTTPS üzerinden DNS (DoH) Ayarı​

İşte işin rengini değiştiren o kritik özellik.
DNS Nedir? DNS’i internetin telefon rehberi gibi düşünün. Siz youtube.com yazdığınızda, tarayıcınız bu ismin karşılığı olan IP adresini bulmak için bir DNS sunucusuna sorar. Normal şartlarda bu işlem şifresiz olarak yapılır. Yani internet sağlayıcınız veya ağınızdaki herhangi biri hangi siteleri ziyaret ettiğinizi açıka görebilir.
HTTPS üzerinden DNS (DoH), bu sorguları şifreler ve kimsenin sizi dikizleyememesini sağlar.
  1. Ayarlardan Gelişmiş Ayarlar (Advanced Settings) kısmına gelin.
  2. Varsayılan sağlayıcıyı Özel (Custom) olarak değiştirin.
  3. Sağlayıcı olarak Cloudflare veya İsveçli VPN şirketi Mullvad'ı kullanabilirsiniz. Mullvad gizlilik konusunda altın standarttır, asla log tutmazlar.
  4. Mullvad kullanacaksanız sağlayıcı kısmına Mullvad'ın güvenli DNS adresini girin.https://base.dns.mullvad.net/dns-query (Bu DNS aynı zamanda reklamları, takipçileri ve zararlı yazılımları da otomatik olarak engeller).

Adım 4: Bağlantı ve telemetri​

• Yalnızca HTTPS Modu (HTTPS-Only Mode): Bunu "Tüm pencerelerde Yalnızca HTTPS modunu etkinleştir" olarak seçin. HTTP şifresizdir, HTTPS ise verilerinizi çelik kasada taşımaktır. Bu ayar, yanlışlıkla güvensiz bir siteye girmenizi engeller.
  • Ardından İzinler ve Veri (Permissions and Data) kısmına girip Firefox data collection and use kısmındaki tüm tikleri istisnasız kaldırın.

Adım 5: Olmazsa Olmaz En İyi 3 Eklenti

1. uBlock Origin​

Piyasadaki en güçlü ve en hafif içerik engelleyicidir. Kurduktan sonra uzantı ayarlarından "Gizli Pencerelerde İzin Ver" seçeneğini açın. Ardından uBlock ayarlarına girip şu listeleri aktif edin:

• Gizlilik (Privacy): "AdGuard/uBO – URL Tracking Protection" listesini açın. Linklerin sonundaki takip kodlarını temizler.
  • Zararlı Yazılım Alan Adları (Malware domains): "Online Malicious URL Blocklist" ve "Phishing URL Blocklist" seçeneklerini açın.

2. Consent-O-Matic​

Her girdiğimiz sitede çıkan o sinir bozucu çerez (cookie) uyarılarından hepimiz nefret ediyoruz. Diğer eklentiler genelde pop-up kapansın diye çerezleri otomatik kabul eder. Ancak Consent-O-Matic, arka planda formu otomatik doldurarak ihtiyacınız olmayan tüm çerezleri reddederek kapatır.

3. Port Authority​

Bazı kötü niyetli web siteleri, bilgisayarınızdaki açıkları bulmak veya hangi yazılımları kullandığınızı görmek için yerel portlarınızı tarar. Bu eklenti tarayıcı üzerinden yapılan port taramalarını tamamen engeller.
Küçük bir uyarı: Bu eklenti bazen yerel ağınızdaki cihazları (modem arayüzü, akıllı ev sistemleri veya yerel medya sunucuları gibi) etkileyebilir. Eğer yerel ağınızda bir işlem yaparken sorun yaşarsanız, eklentiyi geçici olarak duraklatmanız yeterlidir.

Son Sözler​

Ve bitti! Firefox'unuz artık telemetrilerden arınmış, son derece güvenli ve gizli bir hale geldi.

Unutmayın, dijital gizlilik tek bir sihirli tuşla çözülmez; bu bir savunma katmanları bütünüdür.

Ayarları uygularken takıldığınız bir yer olursa veya eklemek istediğiniz farklı konfigürasyonlar varsa yazabilirsiniz.

Hoşça kalın!

Elinize sağlık.

Bu tarayıcıyı Windows ve Linux'ta kullanana karşı boynum kıldan incedir.

Ancak iş Android ve iOS - macOS tarafına geldiğinde bu tercihe tamamen karşıyım.

Çünkü Android tarafında Mozilla'nın bir WebView uygulaması yok. Sistemdeki ve Android'teki tek WebView de Google'a ait ve bu da arka planda direkt olarak Chrome'a bağlı. Yani siz Android'te Chrome'u silip Firefox'a geçtiğinizde WebView'i mecburen kaldıramadığınız için sistem sanki aynı anda iki tarayıcıyı birden çalıştırmak zorundaymış gibi oluyor ve bu da sisteme binen yüke direkt olumsuz etki ediyor. Daha Firefox'un kendine has sorunları olan Memory Leak ve düşük performans kısmına gelmedim bile.

iOS - macOS tarafında da zaten sisteme ve altyapısına optimize olan Safari bulunuyor, ek olarak Safari'de zaten eklenti desteği de mevcut. Yani Apple kanadında Firefox kullanmanın elle tutulur tek nedeni yok.

Gizlilik için olmazsa olmaz bir eklenti söyleyeyim; Firefox Multi-Account Containers. Bu eklenti gerçekten önemlidir. Çünkü çerezler farklı sekmelerde açtığımız sitelerde ne yaptığımızı görürler ve buradan topladıkları bilgilerle bizim reklam profilimizi çıkarırlar. Fakat bu eklenti her sekmeyi gizli sekme gibi açmamızı sağlar ve o sitedeki çerezler sadece o konteynerde kalır. Başka bir konteynerde açtığımız sitenin çerezleriyle etkileşime geçemezler. Sıklıkla girdiğimiz siteler için konteynerler oluşturup sonraki girişlerimizi kendilerine özel oluşturduğumuz konteynerlerden giriş yaptığımızda çerez iletişimini tamamen kapatmış oluyoruz. Bunun yanına bir de Temporary Containers eklentisinin de kurulmasını tavsiye ederim. Bunu da gün içinde rastgele girdiğimiz diğer siteler için kullanmak gerek. Ben bu şekilde kullanıyorum. Chrome ve saz arkadaşlarından mümkün mertebe uzak duruyorum.