Çözüldü Firmware Update ve 24H2 güncellemesinden sonra mavi ekran

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Çözüm
Çözüm olarak eski bir BIOS sürümüne döndüm ve 2 ay öyle kullandım. Daha sonra Asus 2 3 tane BIOS Update yayınlayınca Beta olmayan en yeni sürümü kurdum. EXPO'yu da açtım. Bir sorun kalmadı. Yani sorun Asus'un BIOS sürümündeki bozuk EXPO konfigrasyonundan kaynaklanıyormuş.
Güvenli modda yüklenen sürücüler arasında Kaspersky olması dikkatimi çekti. MEMORY_MANAGEMENT ya da PFN_LIST_CORRUPT hataları beraber olunca RAM'e yordum direkt olarak görmediğim için ama bakınca diyorum ki sürücü hatası da olabilir. Dosyalar çok karmaşık, Kaspersky'ı kaldır öncelikle. Bunun dışında Firmware olarak güncellediğin USB Audio ses sürücüsü ya da 24H2 ile uyuşmazlık yaratan bir sürücü sorun çıkarıyor olabilir ki Kaspersky ihtimalini elemek en iyisi olacak.

Rich (BB code):
PFN_LIST_CORRUPT (4e)
Typically caused by drivers passing bad memory descriptor lists (ie: calling
MmUnlockPages twice with the same list, etc).  If a kernel debugger is
available get the stack trace.
Arguments:
Arg1: 0000000000000006, The hardware PTE and/or the prototype PTE PFN data structures have
    been corrupted.
Arg2: 0000000000126840, The page frame number
Arg3: ffffef4d41d00500, The prototype PTE
Arg4: 0a00000126a60921, The prototype PTE contents

Rich (BB code):
MEMORY_MANAGEMENT (1a)
    # Any other values for parameter 1 must be individually examined.
Arguments:
Arg1: 0000000000041790, A page table page has been corrupted. On a 64 bit OS, parameter 2
    contains the address of the PFN for the corrupted page table page.
    On a 32 bit OS, parameter 2 contains a pointer to the number of used
    PTEs, and parameter 3 contains the number of used PTEs.
Arg2: ffff8f000f02fdf0
Arg3: 00000000000001fe
Arg4: 0000000000000200

2 hatanın sebebi de aynı. PTE ve PFN listelerindeki veri yapısı bozuk uyarısı. Normal bir durumda buna RAM hatası diyebiliriz ama bunun direkt olarak öyle bir hata olabilir mi diye ikilemdeyim açıkçası. Zira bir sürücü de bu yapıları hayli hayli bozabilir. Hatta MEMORY_MANAGEMENT hatasında DirectX suçlu olarak gözüküyor. Bildiğim tek şey var ki kayıt defterindeki kayıtların alınması sırasında ciddi bir kaynak sorunu var. Bunu bir sürücüye yormak sadece açılışlarda olduğu için bir tık elimizi güçlendiriyor. Sistemin yanlış referans sayısını vermesi ya da PFN listelerinde bozulma yaratması. Güvenli modda yüklenen 3.taraf sürücülerde Windows'un yerleşik ses sürücüleri de var. Eğer hata Kaspersky ile çözülmesi bu adımlar ile sürücü doğrulayıcı çalıştırmak en mantıklısı olacaktır.

Bende mavi ekran sorunu yaşıyordum. 24H2 canary kanalıydı yanlış hatırlamıyorsam. 27.xxx sürümündeydim. Insider kanalından çıkıp formatla 24H2 26.100 sürümünü yükledim. O günden beri 1 kere bile mavi ekran almadım. 1 ayı geçti yanlış hatırlamıyorsam. Kaspersky bende de hata vermişti bu arada. Başta silsem de 26.100 sürümüne geçtikten bir süre sonra geri yüklemiştim sıkıntı olmadı. Güncel Windows sürümünde kaspersky ile çakışıyor olabilir.

Kaspersky'ı sildim ve yeniden başlattım. Gayet normal açıldı. Biraz daha deneme yapıp bilgilendireceğim.

Ayrıca Kaspersky'ı nasıl kullanabilirim? Plus üyelikle kullanıyorum. Önceki stabil sürümlerden mi indirmeliyim?

Kaspersky'ın önceki sürümlerini indirebiliyor muyuz bilmiyorum. Kendim direkt silip formatlamıştım bilgisayarı. Windows'u 26.100 sürümüne downgrade ettikten bir süre sonra hata almayınca geri yükledim, bir sorun olmadı. Bence Kaspersky sürümüyle alakalı değil de Windows sürümüyle alakalı bir sorun. Güncel Windows sürümü Kaspersky ile sorun yapıyor olabilir. Genelde mavi ekran konularında da Kaspersky kullanıcılarının fazla olduğunu gördüm. CSM kapalı olup olmadığını da kontrol eder misiniz? Aldığınız hatalardan birini araştırdığımda CSM açık olmasından kaynaklı sorun yaşayan bir kullanıcı görmüştüm. Eğer beta BIOS indirdiyseniz eski sürümlerden birini de deneyin.

Hangi sürümü kullanıyorsunuz?
Windows + r tuşuna basıp winver yazın. İs derlemesi kısmında yazar. 27.xx sürümündeyseniz ondan kaynaklı olabilir.

CSM kapalı. Ayrıca EXPO kapalıyken 10 kere aç kapa yaptım. Sorun yoktu. EXPO açınca açılışta mavi ekran yemeye başladım.

Şu anda güvenli moda geçeyim dedim ve tuhaf bir şekilde yeni CPU algılandı ekranına attı. Y'ye basıp devam ettim ve güvenli moda boot ederken mavi ekran yedim.

BIOS flashback ile BIOS Update eder misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
EXPO açıkken 3 4 kere daha denedim ve açılmadı. Bir kere başlangıç ekranındaki saate kadar geldi fakat direkt mavi ekran yedim. Şu an EXPO'yu kapadım ve açıldı.

BIOS Flashback ile BIOS Update eder misiniz?
Zaten son sürümde.

EXPO açıkken 3 4 kere daha denedim ve açılmadı. Bir kere başlangıç ekranındaki saate kadar geldi fakat direkt mavi ekran yedim. Şu an EXPO'yu kapadım ve açıldı.

Zaten son sürümde.

BIOS'u tekrar yazdırın.
Flashback yönetim ile.
Güncel BIOS'ta hata alırsanız ondan önceki BIOS'u yazdırın.

Son düzenleyen: Moderatör:

Armoury Crate yazılımını ve chipset Driver'ı kaldırın. ASUS'la alakalı başka bir yazılım varsa onu da kaldırın.

AMD'nin sitesinden chipset driver güncellemesi yapın.
ASUS'un sitesinden sadece 3042 BIOS sürümünü indirin. Güncel BIOS sürümü de sorunlu olabilir.

Chipset driveları indi. Şu anda Armoury Crate Uninstall Tool ile onu da silicem.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…