Fiyatları yakın olmasına rağmen neden RX 9070 XT yerine RTX 5070 tercih ediliyor?

Bunu dile getirdiğimiz de maalesef fanboy oluyoruz. Bende günlük hem kirmizi forum hem burada ki forumlara bakıyorum sorun yaşayanlara bakıyorum sistem düzgün değil ozellikle Power Supply seçimi berbat. Tabii Windows etkisi de var. Ben bugüne kadar undervolt dışında bir hata almadim sisteme özen gosteririm parçaları da iyi olduğunu düşünüyorum. Bana göre her iki üründe sorun cikarabilir hiçbiri kusursuz değil mesela daha geçen AMD Windows 10 da falan hata veriyordu, geçenlerde yayinlanan NVIDIA da performans düşüşü ve driver hatalarını paylaşmışlar Reddit'te görmüştüm burada da konu da geçmişti diyeceğim o ikisi de sütten çıkmış ak kaşık degiller sorunlari olacak ve olmaya devam edecek.

Geçen nebi Akgün birinin sorununu ses kartını guncelleyerek çözdü sistemde 10 adet parça var bütün suçu karta yıkmakta anlamsız. SSD bile yaptirabilir RAM dahi yaptirabilir.

Kesinlikle doğru dediğim gibi sorun yaşayanların neredeyse tamamınında sistemi sorun, ekran kartı değil. En pahalı parça ekran kartı olduğu için ona atlarlar sadece. Şehir efsanesinden başka bir şey değil artık AMD sorunlu demek. Güncel durumda artık iki firmada da standart sürücü sorunları var. Bunlara çözüm bulunamaz zaten. Ekran kartı alırken driver tercih kriteri değil şu an.

Şu an AMD'nin durumu adım çıkmış dokuza inmez sekize durumu.

Kısacası 9070 XT vs 5070 kıyası söz konusu dahi olamaz 'sadece oyun oynayacak adam için'.

Sadece oyun oynayan adam için de 5070'in daha mantıklı olduğu taraflar var. Hatta rekabetçi olmayan her oyun için 5070 daha iyi bir seçim. 9070 XT saf güç olarak 5070'ten daha iyi bir kart ama iki kart da upscaler ve frame gen olmadan triple A oyunların altından kalkacak kadar güçlü kartlar değil. Burada DLSS-FSR ve MFG-AMD FG farkı söz konusu. Şu videoya bakmanız bile tek başına yeterli:
Videoda 9070 XT ile karşılaştırılan kart 5070 Ti ama konu bu değil. DLSS ve FSR farkı söz konusu. Eğer ben her oyunu 1080-1440-2160p farketmeksizin sadece FSR native - %100 çözünürlük ayarında oynarım derseniz evet 9070 XT düşünülebilir ama quality preset ve altına indiğiniz anda DLSS farkını ortaya koyuyor. FSR'da bulanık ve özellikle uzak mesafelerde görüntü bozulmaları çok daha bariz. Bunun dışında 5070 ile 70-80 arası fps aldığın bir oyunda MFG 3x ile 200 üzeri fps değerine giriş gecikmesi 40 ms altında olacak şekilde ulaşıyorsun. 9070 XT ile bu değerlere ulaşabilmen için ham fps değerinin en az 100 olması lazım. Kendi tecrübeme göre de en optimum MFG değerinin 3x olduğunu TLOU Part II, Silent Hill 2 ve Stalker 2 gibi oyunlarda gözlemledim. RTX 5070 tarafında böyle bir avantaj varken 9070 XT alınması bana göre mantıksız. Rekabetçi ağırlıklı oynayan bir kişiye 9070 XT öneririm orada kas gücü daha önemli olduğu için.

5070 anca balanced modda 9070xt native performansi verir.

Değişik bir yorum yapmışsın DLSS elbette daha iyi ama burada 20 binlik fark yok.

2K Ultra ayarlarda native olarak 60 FPS üzeri veremediği oyun sayısı bir elin parmağını geçmez. Bunlarda optimizasyon özürlü birkaç oyun zaten. Bunların dışında gayet native şekilde oynatıyor kart. Söz konusu kıyas 70 Ti ve 70XT arasında olsaydı DLSS konuşulabilirdi evet. Fakat hem daha düşük segment hem de aynı fiyatta satılan kartı sırf DLSS için tercih ediyorsanız sizin bileceğiniz iş ne diyeyim. Ayrıca FSR 4 quality ve balanced modunda gayet kullanılır seviyede kötü değil. Konu buradaki fiyat performans dengesi 9070XT ile her türlü oyunu native veya FSR 4 quality ile 2K'da oynarsınız. DLSS daha iyi diye daha kötü karta aynı parayı vermek akıl işi değil.

Birinin gidip Silent Hill 2 de 4xmfg kullanacagini sanmiyorum 2X is goruyor.

Olmamasi kötü bir şey, AMD'ye kiziyorum çok konuda hala 3X 4X gelmedi en azindan teknolojik üstünlük için dahi yapılmalı. Daha oynadığım sinking City 2 de FSR destegi oyunda var ama driverlar henuz Unreal Engine 5.8 destekli gelmedi FSR için o yuzden açamıyorum.

5070 anca balanced modda 9070xt native performansi verir.

Değişik bir yorum yapmışsın DLSS elbette daha iyi ama burada 20 binlik fark yok.

İki kart arasında 20 bin fark olduğunu kim söyledi? 1440p çözünürlükte DLSS 4.5 preset L - %50 upscale ayarında bile FSR native'den daha temiz bir görüntü elde ediyorsun. Yorum yapmadan önce videoyu izlemeliydiniz eğer izlemediyseniz.

Optimizasyon özürlü dediğiniz oyunlardan biri videodaki daha yeni Unreal Engine güncellemesi yapılmış Stalker 2. Bahsettiğim diğer oyunlar da TLOU Part II ve Silent Hill 2 gibi optimizasyon konusunda sorunlu olarak bilinen oyunlar değil. Ben burada sıfıra yakın minimal bir görüntü kaybıyla 200 fps üzeri triple A oyun deneyiminden söz ediyorum. 9070 XT bunu görüntü kalitesinde kayıp yaşamadan sağlayabilecek bir kart değil. "Ben 1440p Ultrada upscaler kullanmadan 60-70 fps oynarım" derseniz o sizin bileceğiniz iş.

Son düzenleme:
FSR'da bulanık ve özellikle uzak mesafelerde görüntü bozulmaları çok daha bariz
Amacı Frame Gen olan birisi için zaten hep Nvidia mantıklı. DLSS vs FSR tarafında AMD hiçbir zaman Nvidia'yı aynı zamanlarda yakalayamadı. FSR görüntü kalitesi DLSS'nin bayağı gerisinden geliyor.

Tam olarak halledebilmiş de değiller bu meseleyi.

FSR 4 belki DLSS 3 ile yarışır. 4 rakibi bile değil zaten.

Base fps 70 ve üzerinde iken neden 200+ fps değerleri yerine 130-140 fps'te oynayayım ki. 2x ve 3x arasında görüntü artefaktı açısından bir fark yok. Gecikme olarak da kayda değer bir fark göremedim. Teknoloji açısından AMD hala ciddi anlamda geride Nvidia'ya kıyasla. 2010'lu yılların başında bile örnek olarak phsyx'in Arkham Asylum'da görüntüyü nasıl değiştirdiğini görüyorduk, o zamanlar da sırf kas gücü diye GTX 480 yerine HD 5970 almak daha mantıklı diyenler vardı. AMD'nin teknoloji yarışında Nvidia'yı yakalaması lazım, yukarıda bir arkadaş fiyat farkından bahsetmiş ben de kart fiyatlarından ciddi anlamda rahatsızım ama adamlar teknoloji anlamında tekel oldular.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…