Fon krizinden yatırımcılar nasıl etkilenecek?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan i5 7500F
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 48
  • Etiketler Etiketler
    fon nasıl

i5 7500F 117

Üstün
Son bir haftadır gündemi fazlaca meşgul eden bu fon krizinde insanlar nasıl etkilenecek?

Ben bir türlü anlayamıyorum, bahsedilen paralar birkaç milyar TL değil, yaklaşık 1 trilyon liraya yakın bir paradan bahsediliyor. İşler bu noktaya nasıl geldiğini bir türlü anlayamadım.

Bahsi geçen fonlar arasında risk puanı 2 olan para piyasası fonları var. Risk puanı 2 olan fondan da zarar etmek gerçekten garip.

İnsanın en çok takıldığı nokta da burası zaten: Risk puanı 2 olan bir fonda nasıl böyle bir problem çıkabiliyor? Risk puanı 2, “bu fondan zarar gelmez” anlamına gelmiyor; esas olarak geçmişteki fiyat hareketlerindeki oynaklığı gösteriyor. Üstelik konuşulan 1 trilyon TL civarındaki rakamı da doğrudan zarar olarak görmek doğru değil; ortada tasfiye sürecine giren fonların toplam büyüklüğü var. Asıl tablo, bu fonların ellerindeki varlıklar satıldıkça ve gerçek değeri ortaya çıktıkça netleşecek. Bana göre bu olayın insanlara vereceği en önemli ders, sadece risk puanına bakıp bir fonu risksiz sanmamak; fonun neye yatırım yaptığına ve o varlığın gerektiğinde ne kadar kolay nakde çevrilebildiğine de bakmak olacak.

Yanılmıyorsam şu anda etkilenen kişi sayısı bile net bilinmiyor. Ayrıca bu fonlardaki vatandaşların zamanında koydukları 500 lirası olmuş 5 milyon. Bu şekilde bir iki kişi de yok, milyonlarca insan var muhtemelen. Bunu karşılayacak bir kurum olduğunu sanmıyorum. Tam bir felaket aslında başımıza gelen ama pek umrunda değil kimsenin. En azından risksiz sayılan fonlardakilerin "ana paraları" ödenir diye düşünüyorum.

500 lira 5 milyon olurken bu işleri denetleyen kurumlar ne yapıyordu acaba?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…