Hocam fonksiyon grafiği çizerken ilk önce x e 0 ver y yi bul. Sonra y ye 0 ver x i bul. Sonra grafiği çizebilirsin.Hoca meselay=f(x)
grafiğini çiziyor. Fakat tanım kümesi nerede, görüntü kümesi nerede, f(3) nerede falan hiç anlamıyorum. Acaba nasıl daha iyi anlayabilirim bu grafikleri?
Hocam ne olduklarını biliyorum da grafiğe dökemiyorum.Hocam fonksiyon grafiği çizerken ilk önce x e 0 ver y yi bul. Sonra y ye 0 ver x i bul. Sonra grafiği çizebilirsin.
Ayrıca tanım kümesi görüntü kümesi ne bilmezsen fonksiyon grafiği çizemezsin kusura bakma. Tanım kümesi falan fonksiyonun temeli.
Hocam grafikler şu şekilde oluyor;Hocam ne olduklarını biliyorum da grafiğe dökemiyorum.
Örnek bir soru gönderirseniz üstünden daha rahat anlatabilirim ancak kısaca özetlemek gerekirse Xe 0 vererek Y eksenindeki noktanın kaç olduğunu, Yye 0 vererek X noktasının kaç olduğunu bulabilirsin. (Doğrusal fonksiyonlar için geçerli)Hoca meselay=f(x)
grafiğini çiziyor. Fakat tanım kümesi nerede, görüntü kümesi nerede, f(3) nerede falan hiç anlamıyorum. Acaba nasıl daha iyi anlayabilirim bu grafikleri?
Hocam örnek soru olarak bunu göndereyim:Örnek bir soru gönderirseniz üstünden daha rahat anlatabilirim ancak kısaca özetlemek gerekirse Xe 0 vererek Y eksenindeki noktanın kaç olduğunu, Yye 0 vererek X noktasının kaç olduğunu bulabilirsin. (Doğrusal fonksiyonlar için geçerli)
Mantığı şudur:
X eksenimiz tanım kümesidir
Y eksenimiz Görüntü kümesidir
Eğer biz Xe 0 verirsek F(0)ın ne olduğunu buluruz. F(0) Y eksenindeki noktaya eşittir.
Eğer biz Yye 0 verirsek F(X)=0 denklemindeki 0ın ne olduğunu buluruz. Çıktımız 0 ise zaten Xi kesen noktayı buluruz bu da Xi verir.
Sadece doğrusal fonksiyonda geçerli olmasının nedeni parabol (Eğim) içeren fonksiyonlarda birden fazla F(X)=0 değeri bulunabilir.
Eki Görüntüle 107295
Doğrusal fonksiyon örneği.
F(1)=0
F(0)=-2
Eki Görüntüle 107297
Parabol (Eğim) içeren fonksiyon örneği.
F(3)=0
F(5)=0
F(0)=15
Görüldüğü üzere iki adet 0a eşit X değeri var.
NOT: Eğim içeren her fonksiyonda X iki adet 0a eşit olmak zorunda değildir. Birden fazla ya da Rden Rye değilse hiç olmayabilir.
Öncelikle A (Tanım) Kümesini bulalım.Hocam örnek soru olarak bunu göndereyim:
Eki Görüntüle 107318