Fonksiyon grafikleri nasıl öğrenilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Renster
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 118

Renster

Başarılı
Hoca mesela y=f(x) grafiğini çiziyor. Fakat tanım kümesi nerede, görüntü kümesi nerede, f(3) nerede falan hiç anlamıyorum. Acaba nasıl daha iyi anlayabilirim bu grafikleri?

Hoca mesela y=f(x) grafiğini çiziyor. Fakat tanım kümesi nerede, görüntü kümesi nerede, f(3) nerede falan hiç anlamıyorum. Acaba nasıl daha iyi anlayabilirim bu grafikleri?
Hocam fonksiyon grafiği çizerken ilk önce x e 0 ver y yi bul. Sonra y ye 0 ver x i bul. Sonra grafiği çizebilirsin.

Ayrıca tanım kümesi görüntü kümesi ne bilmezsen fonksiyon grafiği çizemezsin kusura bakma. Tanım kümesi falan fonksiyonun temeli.

Hocam fonksiyon grafiği çizerken ilk önce x e 0 ver y yi bul. Sonra y ye 0 ver x i bul. Sonra grafiği çizebilirsin.

Ayrıca tanım kümesi görüntü kümesi ne bilmezsen fonksiyon grafiği çizemezsin kusura bakma. Tanım kümesi falan fonksiyonun temeli.
Hocam ne olduklarını biliyorum da grafiğe dökemiyorum.

Hocam ne olduklarını biliyorum da grafiğe dökemiyorum.
Hocam grafikler şu şekilde oluyor;

f(x) = ax+b
f(x) = ax²+bx+c

y=f(x) olduğuna göre f(x) yazan yerlere y yaz.

Örnek bir fonksiyon yazacam şimdi.
f(x) = x²+4x+4

Bu fonksiyonun grafiği çizilirken x ekseninde kestiği yerler ve y ekseninde kestiği yerler bulunur. Denklemi çarpanlarına ayır ondan sonra.

x² + 4x + 4 = (x+2).(x+2)

Çarpanlarına ayırdığında oluşan sayıları 0'a eşitle.

x+2 = 0
x= -2

Bu fonksiyonda mesela 1 tane x değeri çıktı yani tam kare. y eksenini kesen yer de zaten sabit terim olur genelde yani 4.

Sırayla x’e değer vererek her x değeri için karşılık gelen y değerini bul. Grafikte o kesişim noktalarını işaretle. Sonra noktaları birleştir. Sorduğun doğrusal fonksiyonun grafiği böyle çizilebilir.

Örnek bir soru gönderirseniz üstünden daha rahat anlatabilirim ancak kısaca özetlemek gerekirse Xe 0 vererek Y eksenindeki noktanın kaç olduğunu, Yye 0 vererek X noktasının kaç olduğunu bulabilirsin. (Doğrusal fonksiyonlar için geçerli)

Mantığı şudur:

X eksenimiz tanım kümesidir
Y eksenimiz Görüntü kümesidir

Eğer biz Xe 0 verirsek F(0)ın ne olduğunu buluruz. F(0) Y eksenindeki noktaya eşittir.
Eğer biz Yye 0 verirsek F(X)=0 denklemindeki 0ın ne olduğunu buluruz. Çıktımız 0 ise zaten Xi kesen noktayı buluruz bu da Xi verir.

Sadece doğrusal fonksiyonda geçerli olmasının nedeni parabol (Eğim) içeren fonksiyonlarda birden fazla F(X)=0 değeri bulunabilir.

1734256861154.webp

Doğrusal fonksiyon örneği.

F(1)=0
F(0)=-2

1734256931170.webp

Parabol (Eğim) içeren fonksiyon örneği.
F(3)=0
F(5)=0
F(0)=15

Görüldüğü üzere iki adet 0a eşit X değeri var.

NOT: Eğim içeren her fonksiyonda X iki adet 0a eşit olmak zorunda değildir. Birden fazla ya da Rden Rye değilse hiç olmayabilir.

Örnek bir soru gönderirseniz üstünden daha rahat anlatabilirim ancak kısaca özetlemek gerekirse Xe 0 vererek Y eksenindeki noktanın kaç olduğunu, Yye 0 vererek X noktasının kaç olduğunu bulabilirsin. (Doğrusal fonksiyonlar için geçerli)

Mantığı şudur:

X eksenimiz tanım kümesidir
Y eksenimiz Görüntü kümesidir

Eğer biz Xe 0 verirsek F(0)ın ne olduğunu buluruz. F(0) Y eksenindeki noktaya eşittir.
Eğer biz Yye 0 verirsek F(X)=0 denklemindeki 0ın ne olduğunu buluruz. Çıktımız 0 ise zaten Xi kesen noktayı buluruz bu da Xi verir.

Sadece doğrusal fonksiyonda geçerli olmasının nedeni parabol (Eğim) içeren fonksiyonlarda birden fazla F(X)=0 değeri bulunabilir.

Eki Görüntüle 107295
Doğrusal fonksiyon örneği.

F(1)=0
F(0)=-2

Eki Görüntüle 107297

Parabol (Eğim) içeren fonksiyon örneği.
F(3)=0
F(5)=0
F(0)=15

Görüldüğü üzere iki adet 0a eşit X değeri var.

NOT: Eğim içeren her fonksiyonda X iki adet 0a eşit olmak zorunda değildir. Birden fazla ya da Rden Rye değilse hiç olmayabilir.
Hocam örnek soru olarak bunu göndereyim:
17342618210791695232560456568917.webp

Öncelikle A (Tanım) Kümesini bulalım.

X ekseni bizim tanım kümemizdi.
Xe göz atarsak ilk çizgimiz [-2,3) aralığı, ikinci çizgimiz [3,5) aralığında geçmiş bu ikisinin birleşimi yani [-2,3)∪[3,5) işlemi yapılır.
A=[-2,5) olmuş olur.

Sırada B (Görüntü) kümesi var.
Y ekseni bizim görüntü kümemizdi.
en küçük X değeri kapalı -2'ymiş.
F(-2) fonksiyonu kapalı biçimde 0a gitmiş.
Yani ilk sayımız 0 kapalı.

en büyük X değeri açık 5'miş.
F(5) fonksiyonu açık biçimde 6ya gitmiş.
İkinci sayımız da 6 açık

Buradan B kümesini [0,6)

Z kümesinin ne olduğunu anlamadığım için devamına yorum yapamıyorum.
Umarım buraya kadar bir hata yapmamışımdır. Kolay gelsin!

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt