DiskPart, Windows’ta diskleri, bölümleri ve birimleri yönetmenize olanak sağlayan güçlü bir komut satırı aracıdır. DiskPart kullanarak bir diski temizlemek, tüm bölüm bilgilerini ve verileri siler ve sürücüyü yeni bir format için hazırlar. İşte DiskPart kullanarak güvenli bir şekilde bir diski temizleyip formatlama adım adım rehberi:

• Uyarı: DiskPart'ın clean komutunu kullanmak, seçilen diskteki tüm verileri geri döndürülemez şekilde siler. İşleme başlamadan önce doğru diski seçtiğinizden emin olun. Önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin.

Adım Adım Talimatlar​

1. Komut İstemini Açın
    • Windows disk seçim ekranında Shift + F10 tuşlarına basın.
    • Bu işlem komut satırını açacaktır.
  2. DiskPart'ı Başlatın
    • Komut satırına diskpart yazın.
    • Enter tuşuna basın.
  3. Tüm Diskleri Listeleyin
    • list disk yazıp Enter'a basın.
    • Bağlı tüm diskler listelenecek. Temizlemek istediğiniz diskin numarasını not alın.
  4. Hedef Diski Seçin
    • sel disk X yazın.
    • X yerine temizlemek istediğiniz diskin numarasını yazın (örnek: sel disk 1).
  5. Diski Temizleyin
    • clean yazın ve Enter'a basın.
    • Bu işlem diskteki tüm bölümleri ve verileri kaldırır, diski biçimlendirme için boş hale getirir.
      • Daha kapsamlı bir temizlik için clean all kullanabilirsiniz. Bu tüm sektörleri sıfırlar ve işlem daha uzun sürer.
  6. DiskPart'tan Çıkın
    • exit yazın ve Enter'a basın.
    • Artık komut satırı penceresini de kapatabilirsiniz.

Ekstra İpuçları​

• clean komutunu çalıştırmadan önce doğru disk numarasını iki kere kontrol edin.
  • Yalnızca tüm verileri güvenli şekilde silmeniz gerekiyorsa clean all kullanın.