Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 30 Ocak 2025
- Makaleler
- 14
Kendini SCSI Disk Device veya USB Disk olarak gösteren diskleri boot ettirmenin yolları var. Bir ara beraber bakalım.
Max Caulfield
Üstün
Ben dediğinize katılmıyorum. Elimde Kingston DataTraveler Max Type-A 256 GB USB bellek mevcut. Bu USB bellek de hem This PC'de Local Disk olarak görünüyor, hem de bahsi geçen Hardware sekmesinde "SCSI Disk Device" olarak geçiyor:
Yani sözde bu USB belleğin boot için kullanılamaması gerekiyor, denilene göre.
Fakat ben bu USB belleği ilk aldığımdan beri belleğe bir sürü full işletim sistemi kurdum (Windows 11, Windows 10, Ubuntu, CachyOS, Windows Server 2025 Datacenter), hem de Ventoy USB'si olarak kullandım. Hiçbir sorun da yaşamadım, her seferinde USB sorunsuzca boot etti.
Üstelik kendisini "USB Device" olarak tanıtan USB'lere göre Windows 10/11 To Go kurulumu çok daha sorunsuz çalıştı, onu da belirteyim.
Sizin sorununuz anakart BIOS'unuzla ilgili veya USB belleğinizin sorunlu olmasından kaynaklı olabilir.
Hatta bahsettiğim Windows Server 2025 kurulumuyla ilgili konu bile açtım:
Edit: Ek olarak Sandisk başka bir destek makalesinde epey eski ve artık üretilmeyen bir model olan Cruzer 2.0 SDCZ36 modeli hakkında benzer bir yorum yapmış:
support-en.sandisk.com
Fark ettiyseniz ekran görüntüleri Windows 7'den alınmış. Orada da aynı şekilde "Fixed Disk olarak görünüyorsa boot için kullanılamaz" gibi bir şey yazıyor. Fakat tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim: Bu bilgi yanlış. Çünkü zamanında eski bir okul arkadaşıma bilgisayarına format atması için yardımcı olmuştum. Kullandığı USB bellek Sandisk'in o dönemde ürettiği Cruzer Blade modellerinden bir tanesiydi diye hatırlıyorum. O USB bellek de tam olarak SanDisk'in "Non-Bootable" olarak tabir ettiği Fixed Disk olarak çalışan bir USB idi. Ancak sorunsuzca Rufus ile Windows USB'si hazırlayıp format atabildik, hiçbir sorun da yaşamadık.
Muhtemelen sizin sorununuz başka bir şeyden kaynaklı olabilir, veya USB'niz arızalı olabilir.
@Toby Fox Sizin USB belleğiniz sistemde "Yerel Disk" olarak mı görünüyor, "USB Sürücüsü" olarak mı? Ek olarak USB'ye sağ tıklayıp Özellikler deyip Donanım sekmesine geldiğinizde USB'nin isminin sonunda "USB Device" mı yazıyor, "SCSI Disk Device" mı?
Yani sözde bu USB belleğin boot için kullanılamaması gerekiyor, denilene göre.
Fakat ben bu USB belleği ilk aldığımdan beri belleğe bir sürü full işletim sistemi kurdum (Windows 11, Windows 10, Ubuntu, CachyOS, Windows Server 2025 Datacenter), hem de Ventoy USB'si olarak kullandım. Hiçbir sorun da yaşamadım, her seferinde USB sorunsuzca boot etti.
Üstelik kendisini "USB Device" olarak tanıtan USB'lere göre Windows 10/11 To Go kurulumu çok daha sorunsuz çalıştı, onu da belirteyim.
Sizin sorununuz anakart BIOS'unuzla ilgili veya USB belleğinizin sorunlu olmasından kaynaklı olabilir.
Hatta bahsettiğim Windows Server 2025 kurulumuyla ilgili konu bile açtım:
Merhaba arkadaşlar. Bugün bilgisayarıma Windows Server 2025 kurulumu yaptım. Tabii Windows 11'i silmedim, USB belleğime kurulum yaptım 
Windows Server sürümlerini daha önceden sanal makinelerde çok denemiştim. Fakat "Acaba gerçek bilgisayara da kurulur mu?" diye merak ediyordum, bugün nihayet kurulumu yaptım.
İlk olarak Windows Server'da kompleks şifre gereksinimi açık geliyor, bu nedenle OOBE ekranında güçlü bir şifre koymak zorundasınız. Sonradan masaüstündeyken Gpedit ile bu ayar kapatılabiliyor.
İkinci olarak Internet Explorer Enhanced Security Configuration da açık geliyor. Bu...
Windows Server sürümlerini daha önceden sanal makinelerde çok denemiştim. Fakat "Acaba gerçek bilgisayara da kurulur mu?" diye merak ediyordum, bugün nihayet kurulumu yaptım.
İlk olarak Windows Server'da kompleks şifre gereksinimi açık geliyor, bu nedenle OOBE ekranında güçlü bir şifre koymak zorundasınız. Sonradan masaüstündeyken Gpedit ile bu ayar kapatılabiliyor.
İkinci olarak Internet Explorer Enhanced Security Configuration da açık geliyor. Bu...
- Max Caulfield
- 2025 server windows windows server
- Forum: Diğer Windows Sürümleri
Edit: Ek olarak Sandisk başka bir destek makalesinde epey eski ve artık üretilmeyen bir model olan Cruzer 2.0 SDCZ36 modeli hakkında benzer bir yorum yapmış:
SanDisk SSDs, Memory Cards, and Flash Drives for Your Digital Life | Sandisk
Find detailed answers to your support questions for your SanDisk or WD_BLACK products.
Fark ettiyseniz ekran görüntüleri Windows 7'den alınmış. Orada da aynı şekilde "Fixed Disk olarak görünüyorsa boot için kullanılamaz" gibi bir şey yazıyor. Fakat tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim: Bu bilgi yanlış. Çünkü zamanında eski bir okul arkadaşıma bilgisayarına format atması için yardımcı olmuştum. Kullandığı USB bellek Sandisk'in o dönemde ürettiği Cruzer Blade modellerinden bir tanesiydi diye hatırlıyorum. O USB bellek de tam olarak SanDisk'in "Non-Bootable" olarak tabir ettiği Fixed Disk olarak çalışan bir USB idi. Ancak sorunsuzca Rufus ile Windows USB'si hazırlayıp format atabildik, hiçbir sorun da yaşamadık.
Muhtemelen sizin sorununuz başka bir şeyden kaynaklı olabilir, veya USB'niz arızalı olabilir.
@Toby Fox Sizin USB belleğiniz sistemde "Yerel Disk" olarak mı görünüyor, "USB Sürücüsü" olarak mı? Ek olarak USB'ye sağ tıklayıp Özellikler deyip Donanım sekmesine geldiğinizde USB'nin isminin sonunda "USB Device" mı yazıyor, "SCSI Disk Device" mı?
Son düzenleme:
Max Caulfield
Üstün
O halde arkadaşın sorunu farklı bir şeyden kaynaklı. Yalnız şaşırdığım konu, sizin USB belleğinizin kendisini Fixed Disk olarak tanıtmıyor olması. Benim için en ideal USB bellekler yüksek performanslı ve kendisini Fixed Disk ("Yerel Disk") olarak tanıtan (tercihen UASP destekli) USB bellekler.
Fixed Disk olmayan USB'lere Windows To Go kurunca sistem her açıldığında şu hatayı veriyor:
Bu hataya ek olarak sistemde hiçbir şekilde Page File yani sanal bellek oluşturamıyorsunuz. Bu da en ufak bir bellek tıkanmasında tüm sistemi patlatıyor.
Eğer Fixed Disk olan USB belleklere Windows To Go kurarsanız Windows sanal bellek dosyasını sorunsuzca oluşturabiliyor.
Ek olarak Windows 10 LTSB 2015/2016 ve Windows 8.1 kurulumu da yapamıyorsunuz Removable disklere. Sistem boot ekranında donuyor.
Benim Kingston DataTraveler Max Type-A 256 GB USB belleği çok sevmemin en büyük nedeni bu.
EFI Shell
Yetkin
ChatGPT ile konuştuğumda bana UASP desteğinin bazı BIOS'larda düzgün yapılmadığı için olabileceğini söyledi. Sanırım HP bunu becerememiş olmalı. Bunu anlamak için telefonumdan QEMU ile denemem lazım (sorun USB'de mi PC'de mi anlamak için).
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
-
-
30.000 TL'ye kadar kahve makinesi önerisi
- derindevlethikmet