FearcaN

Uzman
Bilgisayarı 1. ayda almıştım, bu zamana kadar hiç sorun yaşamadım. Format atmadım, performans kaybım da yoktu ama birden format atma isteği geldi, ansızın. Format attım, ancak sonrasında bilgisayar hantal gelmeye başladı.

Bütün driver'ları (ekran kartı, chipset vs.) Tek tek manuel kurdum. Bütün oyunlarda Valorant'tan bir ekran görüntüsü aldım RDR2, Cyberpunk vs. gibi oyunlarda da bu durumu yaşıyorum.

Formattan önce %95'in altına düşmeyen GPU kullanımı, ilginç bir şekilde her oyunda kalabalık sahnelerde veya karakterler göründüğünde aşırı derecede düşüyor; %56–60 seviyelerine geriliyor.

Bu durum normal mi, yoksa ben mi takıntı yapıyorum? Yapmam gereken ayarlar var mı? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Sistem bilgilerim:

• Windows 11 64 Bit.
  • Ryzen 7 5700X.
  • RTX 2060 Super.
  • 32 GB DDR4 3200 MHz RAM.
  • Oyunlar M.2 SSD'ye kurulu.

Dosya Ekleri

• valo.webp
    valo.webp
    2,1 MB · Görüntüleme: 59
  • valo2.webp
    valo2.webp
    2 MB · Görüntüleme: 52
Performansa etki etmiyorsa bu bir sorun değil aksine olumlu bir sonuç. Önceden arkadaki uygulamaların da GPU kullanmasından dolayı kullanım yüzdesi artmış olabilir.

Performansa etki etmiyorsa bu bir sorun değil aksine olumlu bir sonuç. Önceden arkadaki uygulamaların da GPU kullanmasından dolayı kullanım yüzdesi artmış olabilir.

FPS değerleri formattan öncekine göre biraz düştü takılma vs yok ama yine de belki yapmam gerek ayarlar vardır sağ olun.

Format sonrası oluştuğunu belirtiyorsunuz dolayısı ile driver kaynaklı olabilir. Belki de önceki kullandığınız ekran kartı sürümü, şu anki yüklediğiniz en güncel sürümden daha stabil çalışıyordu. Ama takılma donma vs. yoksa bence böyle kullanın.

Format sonrası oluştuğunu belirtiyorsunuz dolayısı ile driver kaynaklı olabilir. Belki de önceki kullandığınız ekran kartı sürümü, şu anki yüklediğiniz en güncel sürümden daha stabil çalışıyordu. Ama takılma donma vs. yoksa bence böyle kullanın.

Driverların hepsini tek bir ekrandan görüp güncellemelerini kontrol edebileceğim bir uygulama vs var mı acaba?

Driverların hepsini tek bir ekrandan görüp güncellemelerini kontrol edebileceğim bir uygulama vs var mı acaba?
Öyle bir uygulama bilmiyorum ancak Aygıt Yöneticisinden güncellemeleri kontrol etmeniz mümkün. Harici olarak kullandığınız ekran kartı modeline göre Geforce experience/Amd radeon isimli uygulamalar ile ekran kartı güncellemelerini de takip edebilirsiniz.