Format işleminden sonra kullanılmamış ise HDD'lerden veri kurtarma ihtimali %100'e yakındır.
maalesef bu oran SSD'ler de çok ama çok düşük.
- TRIM özelliği veri kurtarma işlemlerinin önündeki en büyük engel. TRIM kapalı ise veya açık olsa dahi format işleminden sonra SSD sisteme takılı kalmamış ise kurtarma şansı var ancak bu durumda bile HDDlere kıyasla düşüktür.
- veri kurtarma farklı yollarla yapılıyor. Veri kurtarma programlarında denenecek ilk iş tam tanımını doğru yazamayabilirim" Partition'u kurtarma" anlamına gelen seçenekler. (undelete, unformat vb olabilir.) Başarılı olursa tüm veriler sanki o Partition hiç formatlanmamış gibi geri döner. Ayrıca bu işlemin 5-10 saniyeden fazla süreceğini de sanmıyorum.
- Aşağıda yazacağım ve yukarıdaki mesajlarda adı geçen yazılımlar ve benzerleri ile kurtarma işlemi denenebilir. Bir üst seçenekte anlatılan işlem başarılı olmaz ise, bazı dosyalar kurtarılabilir, bazıları ise kurtarılmış gibi görünsede aslında bozuktur ve tıklamanız halinde açılmaz...
Kurtarma işleminde kullanılabilecekk programlar:
1-) ilk önce "winfr" deneyin. Bu programın kaynak kodu Microsoft'a ait. Store'de de var ama, terminal üzerinden kod yazarak kullanılması gerekiyor. Aynı programın kod yazmadan arayüz eklenmiş halini tercih ederseniz şuradan indirebilirsiniz.
What is WinfrGUI?
2-) Recuva - ücretsiz.
3-) en fazla başarılı olma ihtimali olan ise minitool Partition wizard. Free versiyonu tarama sonucu kurtarılabilecek verileri gösterir ama kurtarabilmeniz için ücretli versiyonu yüklemeniz gerektiğini söyler.
4-) lazesoft recovery Suite = tam sürüm ve ücretsiz bir program. HDD'lerden veri kurtarırken çokça kullandım ve başarılı oldu ama SSDlerde aynı sonucu veremeyebilir.
5-) yukarıdaki mesajlarda önerilen programlar. 5. sıraya yazdım ama bu son seçenek anlamındalar değil. Direk onları da deneyebilirsiniz.
veri kurtarma özel ilgi alanım. Kurtarma sürecindeki deneyimlerinizi ve sonuçlarını paylaşırsanız sevinirim.