ddakbrother

Uzman
Herkese selam arkadaşlar.

Bu biraz iç dökme yazısı gibi olacak. Yaklaşık 5-6 yıldır Türkiye'deki aktif forumlarda üyeliği bulunan ve arada bir girip vakit geçiren birisiyim. Özellikle forum kullanmaya başladığım ilk iki sene gerçekten çok muazzam hissettiriyordu. Her gün her müsait anımda foruma girip insanlarla iletişim kurup, onlara yardımcı olmak beni çok mutlu ediyordu. Bu arada da bilmediğim birçok şey öğreniyordum. Ancak son birkaç senedir içimden bunu yapmak hiç gelmiyor. Eskiden forumların daimi üyeleri olurdu ve hangi saatlerde aktif olacaklarını bile bilebilirdiniz.

Öyle samimi ve yardımsever bir ortam vardı. Ancak şimdi neredeyse tüm forumlarda insanların amaçlarının birbirlerine yardım etmenin çok dışında olduğunu gözlemliyorum. Gerçekten teknik bir sorun yaşayan çoğu kişi sorununa bir yanıt bulamıyor. Forumda o sorunu gören ve o işten anlayan insanların olduğundan eminim ancak o kişiler(buna çoğu zaman ben de dahil) gidip şu bütçeyle hangi klavyeyi almalıyım postlarına yanıt veriyor.

Ve teknik işlerin birçoğu burada yanıtsız bir şekilde bekliyor. Buna neyin neden olduğunu ve neden böyle olduğunu anlayamıyorum. Eskiye göre elimizde şu an daha fazla imkan ve teknolojik ürün var. Ancak o zamana göre birbirimize çok daha az yardım etmeye meyil ediyoruz. Bu konuda sizlerin de düşüncelerini merak ediyorum. Özellikle uzun süredir forumlarda vakit geçiren arkadaşlardan.

İnternet popülerleştide ondan. Bugün forum ayağına binlerce site var. Bende ilk forumlarda takıldığımda 2018 yılları falandı. Samimi ortamlar vardı, gruplaşma yoktu, moderatörlerde kullanıcılar gibiydi yani kendilerini üstün görmüyorlardı. Şimdi gruplaşmalar falan başladı, bilgi kirliliği çok olmaya başladı. Doğru düzgün forum kalmadı.

İnternet popülerleştide ondan. Bugün forum ayağına binlerce site var. Bende ilk forumlarda takıldığımda 2018 yılları falandı. Samimi ortamlar vardı, gruplaşma yoktu, moderatörlerde kullanıcılar gibiydi yani kendilerini üstün görmüyorlardı. Şimdi gruplaşmalar falan başladı, bilgi kirliliği çok olmaya başladı. Doğru düzgün forum kalmadı.

Yapay zekâ var artık. İnsanlar sorunlarını forumlarda aramak yerine yapay zekaya söylüyor.
Bununda büyük etkisi var dediklerinizin yanında.

Kesinlikle katılıyorum. Yardım etmek için konulara giriyorum, mesela bir insanın fikrine katılmadığım için saygı çerçevesinde sebepleri anlatıp kendi görüşümü öne sürüyorum, oradan artık ne çıkarıyorlarsa kavgaya dönüyor ortam. Ben her zaman dediğim gibi forumun bilgi alışverişi yapılan ve tartışılan bir ortam olması taraftarıyım. Artık forum cephe almışız savaşıyoruz gibi bir yere dönüştü.

Ayrıca şu da sinirimi bozuyor, bir fikri beğenmediğimizde "beğenmedim" emojisi atmak gayet normal bir şey. Ama birisine bunu yaptığınız anda sizin üstünüze çullanıyor ve kavga etmeye başlıyor, sizin tüm mesajlarınıza beğenmeme atıyor. Bunların artık durdurulması lazım.

Kesinlikle katılıyorum. Yardım etmek için konulara giriyorum, mesela bir insanın fikrine katılmadığım için saygı çerçevesinde sebepleri anlatıp kendi görüşümü öne sürüyorum, oradan artık ne çıkarıyorlarsa kavgaya dönüyor ortam. Ben her zaman dediğim gibi forumun bilgi alışverişi yapılan ve tartışılan bir ortam olması taraftarıyım. Artık forum cephe almışız savaşıyoruz gibi bir yere dönüştü.

Ayrıca şu da sinirimi bozuyor, bir fikri beğenmediğimizde "beğenmedim" emojisi atmak gayet normal bir şey. Ama birisine bunu yaptığınız anda sizin üstünüze çullanıyor ve kavga etmeye başlıyor, sizin tüm mesajlarınıza beğenmeme atıyor. Bunların artık durdurulması lazım.
Eski ortam olmadığı için bazı şeylere çözüm bulunamaması da cabası.

Benim için en iyi forum dönemleri 2007-2013'dü.
O dönemlere denk gelemedik pek fazla maalesef hocam. Ama yaşı büyük çoğu kişinin dediği bir şeydir bu.

Yapay zekâ var artık. İnsanlar sorunlarını forumlarda aramak yerine yapay zekaya söylüyor.
Bununda büyük etkisi var dediklerinizin yanında.
Elbette öyle ama bence yapay zeka sanki burada adam akıllı sonuç alınamadığı zaman kullanılıyormuş gibi. En azından ben öyle yapıyorum büyük teknik şeyler için. Sıkıntıya girebileceğim ve sistemi bozabilecek bir ayar için yapay zekadan ziyade buradaki insanların birikimi daha doğru geliyor.