Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

m4tehan

Yetkin
Öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. 2 oyunda da aynı sorun var. Nesnelerin ve objelerin yaklaştııkça düzelmesi ve render sorunu özellikle gölgelerde. Örnekler şunlar:

Forza 4 yaklaştıkça yüklenme:

Forza 4 gölge render sorunu

GTA 5 yaklaştıkca yüklenme:

GTA 5 gölge render sorunu:

Her 2. oyunda da grafikler Full'de tek GTA 5'te MSAA 4X geri kalan her şey Full.

Sistemim:
MSI RTX 4060 2X Ventus.
Intel i5-12400F
16 GB XMP.
500 GB M.2 SSD.
Pro H610M-E

@Recep Baltaş hocam sizin bu konuyu rahatlıkla çözeceğinize inanıyorum. Texture shimming gibi bir sorun yok dediler garantiye yolladım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bu oyunlarda bir sorun yok. LOD donanımınızdan bağımsız olarak genel bir sorun. Oyunda performanstan kazanmak için uzağa gidildikçe nesnelerin kalitesi azaltılır, buna Level of Detail veya LOD denir. LOD'un fark edilebilir olmamasını sağlamak çok zordur, aynı nesne için birden fazla modelleme yapmak gerekir. Birden fazla modelleme yapılsa dahi birkaç model de LOD'u gizlemeye yetmiyor. Eski oyunlarda ve düşük grafik ayarlarında çok belirgindir, ayarlar yüksek olsa dahi ve oyun güzel LOD'la tasarlansa dahi hala eksiklikler olabilir.

Günümüzde buna bulunmuş en iyi çözüm Unreal Engine içerisindeki Nanite teknolojisidir. Nanite, dinamik olarak LOD yaparak yüksek poligonlu modellerin performans kaybını azaltacak şekilde kullanılmasını sağlıyor. Üretici için aynı nesneye birden fazla tasarım yapmasına gerek kalmıyor, oyuncu için yüksek kaliteli nesneler performans kaybı azalıyor ve uzaktaki nesnelerin kötü olması azalıyor, LOD'dan kaynaklanan görüntünün birden bozulması sorunu çözülüyor.
Bu oyunlarda bir sorun yok. LOD donanımınızdan bağımsız olarak genel bir sorun. Oyunda performanstan kazanmak için uzağa gidildikçe nesnelerin kalitesi azaltılır, buna Level of Detail veya LOD denir. LOD'un fark edilebilir olmamasını sağlamak çok zordur, aynı nesne için birden fazla modelleme yapmak gerekir. Birden fazla modelleme yapılsa dahi birkaç model de LOD'u gizlemeye yetmiyor. Eski oyunlarda ve düşük grafik ayarlarında çok belirgindir, ayarlar yüksek olsa dahi ve oyun güzel LOD'la tasarlansa dahi hala eksiklikler olabilir.

Günümüzde buna bulunmuş en iyi çözüm Unreal Engine içerisindeki Nanite teknolojisidir. Nanite, dinamik olarak LOD yaparak yüksek poligonlu modellerin performans kaybını azaltacak şekilde kullanılmasını sağlıyor. Üretici için aynı nesneye birden fazla tasarım yapmasına gerek kalmıyor, oyuncu için yüksek kaliteli nesneler performans kaybı azalıyor ve uzaktaki nesnelerin kötü olması azalıyor, LOD'dan kaynaklanan görüntünün birden bozulması sorunu çözülüyor.

Son düzenleme:
Çözüm
Bu oyunlarda bir sorun yok. Lod donanımınızdan bağımsız olarak genel bir sorun. Oyunda performanstan kazanmak için uzağa gidildikçe nesnelerin kalitesi azaltılır, buna level of detail veya lod denir. Lod'un fark edilebilir olmamasını sağlamak çok zordur, aynı nesne için birden fazla modelleme yapmak gerekir. Birden fazla modelleme yapılsa dahi birkaç model de Lod'u gizlemeye yetmiyor. Eski oyunlarda ve düşük grafik ayarlarında çok belirgindir, ayarlar yüksek olsa dahi ve oyun güzel Lod'la tasarlansa dahi hala eksiklikler olabilir.

Günümüzde buna bulunmuş en iyi çözüm Unreal Engine içerisindeki nanite teknolojisidir. Nanite, dinamik olarak lod yaparak yüksek poligonlu modellerin performans kaybını azaltacak şekilde kullanılmasını sağlıyor. Üretici için aynı nesneye birden fazla tasarım yapmasına gerek kalmıyor, oyuncu için yüksek kaliteli nesneler performans kaybı azalıyor ve uzaktaki nesnelerin kötü olması azalıyor, Lod'dan kaynaklanan görüntünün birden bozulması sorunu çözülür.

Hocam gölge render sorununa ne diyorsunuz uzağa bakınca o tırtıklanma kendini belli ediyor ben hareket edince o gölgede hareket ediyor.

Dört videoda da bir sorun göremedim. Sanırım gece sadece 2 saat uyumamdan kaynaklı 🤔
Sizinle alakası yok hocam :D video da çok belli olmuyor ama LOD normal bir sorunmuş ama gölgeler de tırtıklanma sorununa hala cevap bulamadım ben hareket edince o gölgelerde ediyor.

Artı -1 Eksi
Hocam gölge render sorununa ne diyorsunuz uzağa bakınca o tırtıklanma kendini belli ediyor ben hareket edince o gölgede hareket ediyor.

Sizinle alakası yok hocam :D video da çok belli olmuyor ama LOD normal bir sorunmuş ama gölgeler de tırtıklanma sorununa hala cevap bulamadım ben hareket edince o gölgelerde ediyor.
LOD, gölgeler için de geçerli. Uzaktaki gölgeler daha düşük kalitede işlenir, mesafe arttıkça gölgelerin maliyeti çok artar. Bunun haricinde GTA V'de güneşe kıyasla hareket ettiğiniz için gölgenin yönü de değişiyor, FH4'de ağaçların yaprakları bir salınım hareketi yapıyor, o da gölgeyi etkiliyor. Bunlara da dikkat etmek lazım. Gölgeleri oluşturan shader yerine Ray Tracing ve Path Tracing teknolojileri daha iyi gölge kalitesi sunar.

LOD, gölgeler için de geçerli. Uzaktaki gölgeler daha düşük kalitede işlenir, mesafe arttıkça gölgelerin maliyeti çok artar. Bunun haricinde GTA V'de güneşe kıyasla hareket ettiğiniz için gölgenin yönü de değişiyor, FH4'te ağaçların yaprakları bir salınım hareketi yapıyor, o da gölgeyi etkiliyor. Bunlara da dikkat etmek lazım. Gölgeleri oluşturan shader yerine Ray Tracing ve Path Tracing teknolojileri daha iyi gölge kalitesi sunar.

Öylede benchmarklarda öyle değil. Bendeki sorun direkt gölgelerin renderi yok gibi. Tırtıklı, yaklaşınca tırıklanma gidiyor yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı -2 Eksi