Mordor Kumpircisi

Becerikli
TechPowerUp tarafından yayınlanan 30'dan fazla GPU'nun yer aldığı performans değerleri ve vram kullanımları

Extreme Grafik Ayarları + Ray Tracing (2560x1440p)
performance2-2560-1440.webp

Extreme Grafik Ayarları + Ray Tracing (3840x2160p)

performance2-3840-2160.webp

Extreme Grafik Ayarları - 2560x1440p (Ray Tracing Kapalı)

performance-2560-1440.webp

Extreme Grafik Ayarları - 3840x2160p (Ray Tracing Kapalı)

performance-3840-2160.webp

VRAM Kullanımları

vram.webp

Biri ayarları biraz orta grafiklere çekip sonuç yükleseymiş. Mübarek nasıl extreme merakı bu. İlk görselde 3060'ın bile 21 FPS verdiğini görünce "optimizasyon dönemi bitti" diyerek kalp krizi geçirdim. Extreme Settings başlığını görünce de rahatladım.

Biri ayarları biraz orta grafiklere çekip sonuç yükleseymiş. Mübarek nasıl extreme merakı bu. İlk görselde 3060'ın bile 21 FPS verdiğini görünce "optimizasyon dönemi bitti" diyerek kalp krizi geçirdim. Extreme Settings başlığını görünce de rahatladım.
Sayfada yalnızca 2K ve 4K sonuçlarını paylaştım ama 1080p ekstrem sonuçlarda yer alıyor. Testte kullanılan kartlar içerisinde FSR-DLSS'e bile ihtiyaç duymadan 60 FPS altına düşen RX7600 8GB dışında hiçbir kart yok.

Böyle harika görünen bir oyunu giriş orta üst her seviye konfigürasyona göre ölçeklemeyi başarabilmiş Playground Games.

Extreme + RT sonuclarina bakip soven cok FH hateri gordum internette, uzucu.

Bu oyunun performansina FH5'e bakildigi gibi bakilmamali. FH5, onceki nesil konsollara da cikmasi gerektiginden dolayi o konsollarin limitleri etrafinda tasarlanip, sonradan guncel nesil konsollara ufak tefek adaptasyonlar yapilarak cikarilmis bir oyun. ForzaTech'in eski nesil, Motorsport 2023 oncesi, Forward+ renderer iceren surumunu kullaniyor. Bu yuzden de oyunu Extreme ayarlarda oynasaniz, ustune RT acsaniz bile performansiniz iyiydi cunku oyunun maksimum ayarlari zaten kisitlanmis haldeydi, ozellikle RT konusunda. Ellerindeki motorun limitlerine vurdular cunku.

Bu sefer oyun Motorsport 2023'de kullanilan ForzaTech surumunu kullaniyor. Yeni nesil, Deferred renderer iceren surumu yani. FH5'deki antik bilmem kac yillik surum degil.

• FH5'deki gibi sacma sapan eklenmis RT yok, bu sefer oyunda buyuk govde su kutleleri disinda her yer RT yansimalar aliyor. Keza yine FH5'in aksine RTGI secenegi de mevcut ki bence oyuna asil gorsel etkiyi yapan o. Bu yuzden de FH5'de RT'nin hem performans hem de goruntuye etki olarak azdi, FH6'da boyle olmamasi normal.
  • Konsollarda bu sefer dokulari sigdirmalari gereken bellek havuzu daha buyuk, bu yuzden dokular daha iyi.
  • Yeni taranmis araba modelleri var, FM 2023'den aktarilan modeller var.
  • Ses sistemi yenilenmis herhalde, cunku audio kalitesini ayarlamak icin yeni bir ayar var.
  • FH5'deki surfel GI sistemi gitmis, yerine SSGI gelmis.
  • LoD mesafeleri daha uzun.

Kisacasi Playground Games'in 9. nesil konsollar icin tasarladigi oyunu asil simdi goruyorsunuz. FH5 daha atistirmalikti denebilir. FH1'den FH2'ye gecis oldugundaki kadar buyuk bir gecis goruyorum ben.

Oyunun optimizasyonu iyi. Oyunu simdiden oynayan ve performansini bir tik arttirmak isteyen arkadaslar varsa RT yansimalari kapayabilirler. Playground Games'in cubemap sistemi yillardir oldukca iyi, 7/24 kroma batirilmis M3 surup fotografini cekip durmuyorsaniz, muhtemelen fark etmezsiniz bile. Buyuk su kutleleri zaten RT kullanmiyor bu oyunda. RTGI'in kapatilmasini pek onermem ama, etkisi cidden fark ediliyor goruntude.

Daha veriler cok taze, bu yuzden cogu kanal detayli 999 tane GPU ile test yapmadi. Yapinca her ayarin ne yapip, yapmadigi belli olur. Kaldi ki her ayar FH5'dekinin aksine dinamik, restart istemeden, canli preview ekraniyla birlikte her ayarin ne yapip yapmadigini siz de gorebilirsiniz.

Ha, su anda oyunun kotu yanlari yok mu? Tabii ki var. Buyuk su kutleleri ''Extreme + RT'' dediginiz bir on ayarda bile niye RT yansimalar almiyor? RT golgeler niye yok? Japonya'da gecen bir oyun niye AE86 icin hala FM1'den kalma model kullaniyor?...

Muhtemelen cogu kisi soylediklerimi anlamayacak ancak o anlayan ufak tayfa icin umarim guzel bir metin olmustur. Iyi surusler.

1778809691508.webp

DLAA :

1778809711628.webp

DLAA ekran görüntüsü bu. Oyunda şehir içi özellikle gece cıvıl cıvıl, gezmesi zevkli.

DLSS-Q açınca bunun tıpatıp aynısı görüntü alıyorsunuz, biraz inceledim ben göremedim bulanıklık o bu falan. FPS 105'lere attı neredeyse %30-40 artış var.

DLSS Balanced da güzel görünüyordu tam sweet spot, Performance ve Ultra performance'da az biraz bulanıklık belli oluyordu ama Forza Horizon 5 oynamış olan bunu asla takmaz. Her ekran kartına gider. MFG var, açmayı denedim ama sürücü mü yoksa oyun mu sıkıntılı MFG açınca FPS düşüyor sadece +FPS göremedim ben ekranda. Onu düzeltirler herhalde daha sonra.

Oyunda Dikey Senkronizasyon açıyorsunuz frame pacing çok sağlam olduğu için öyle takılma donma vs yaşanmıyor. 60+ FPS alabiliyorsanız gerçekten daha fazla fps almak için çok öyle ekstra bir çabaya girmeye gerek yok. 240Hz monitörde ben hiç FPS yüzünden akıcılıkta şaşma görmedim.

TechPowerUp tarafından yayınlanan 30'dan fazla GPU'nun yer aldığı performans değerleri ve vram kullanımları

Extreme Grafik Ayarları + Ray Tracing (2560x1440p)
Eki Görüntüle 249475

Extreme Grafik Ayarları + Ray Tracing (3840x2160p)

Eki Görüntüle 249477

Extreme Grafik Ayarları - 2560x1440p (Ray Tracing Kapalı)

Eki Görüntüle 249478

Extreme Grafik Ayarları - 3840x2160p (Ray Tracing Kapalı)

Eki Görüntüle 249479

VRAM Kullanımları

Eki Görüntüle 249481
4060 TI ile very high ayarlarda en az bir 90 bekliyorum. DLSS açık şekilde verir gibi.

Aynen, 1080p de oynuyor genelde oyuncular. 4k'ya geçecek kadar kazanmıyoruz.