Rehber FPS artırma programları ve sistem optimizasyon ayarları gerçekten işe yarar mı?

Dostum, seni tebrik ederim. Çok şey yazıp da hiçbir şey anlatmayan rehbere çok az rastladım. Birincisi, rehberin bir tutanağa dayalı değil, ortada bir test yok. İkinci olarak, son 10 harici söylediğin ayarlar doğru şekilde yapılırsa gözle görülebilir performans artışı gözlenebilir. Şahsen kendim CS2 oyuncusu olarak bilgisayarımın her ayarını kendim tek tek yaparım ve şunu söylüyorum ki çoğuna "önemli değil" dediğin ayar gerçekten fark ettiriyor. Temiz bir custom Windows kurmak (benimki FSOS 4) direkt yüksek performans alman için öncü olabilecek bir yöntem. Diğer söylediğin ayarlar -Process Lasso, NVIDIA ayarları, arka plan uygulamalarını kapatmak- ise frametime ve input lag'ın düşmesinde %100 değil ama %99 olarak önemli rol oynuyor. Orijinal Windows sandığın kadar her şeyi doğru kullanmak için uğraşmıyor. Genel bir kitleye hitap etmeye çalıştığı için bir beyaz yakalının da işine yaraması lazım, bir oyuncunun da. Bu yüzden arka planda boş boş duran gereksiz uygulamaların temizlenmesi yine frametime ve input lag'ın düşmesinde büyük rol oynuyor. Doğru sürücüleri kurmak yine bilgisayarının tam performansını kullanmasına olanak sağlayabiliyor. Bu yazdıklarının birkaçını senden ilk defa duysam da -muhtemelen bilgisayarla ilk kez karşılaşıp 2-3 bir şey öğrenen kişilerin yaptığı söylemler- dediklerin genel olarak yanlış. Umarım bu yazımı dikkate alıp yazdığın hataları gözden geçirirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tamam.

Tamamını dikkatlice okudum ve gördüğüm en iyi rehberdi.Bu adama madalya verilmeli !
Eğer kadınsa kadına madalya verilmeli!

Performans arttıran optimizasyonlar sadece Linux'da bulunur. Linux kullanmıyorsanız boşuna optimizasyon yapmaya kalkmayın. Sadece winutil'deki standart tweakları çalıştırsanız yeterli.
O kadar doğru ki....

Harika olmuş, elinize sağlık. Benim de insanlara ve yakın çevreme anlatmaya çalıştığım bir konu. 2026 yılındayız artık, yani bu tarz şeylerin geride kalması gerekiyor.

E-sporcular bile Custom Windows vs. o tarz gereksiz işlerle uğraşmıyor dostum. O ince ayarlar adam vurdurmuyor, kendinizi kandırmayın yani. Bizler de CS oynuyoruz. Zaten bir noktadan sonra insanın tepki süresiyle alakalı, istediğin kadar gecikme düşürmek için ayar yap. Ben de yapıyorum performans ayarı Windows'a ama öyle inciğine cinciğine girmiyorum. Gidip de arka planda her şeyi aç, bilgisayara hiç ayar çekme de demiyorum ama genel olarak internet bağlantın bunların hepsinden daha önemli.

Katılıyorum, isterse input lag 0 olsun. CS2'de ping'i düşük olmadıkça anlamı yok.

PGL turnuvaları bile custom Windows olarak FSOS kuruyor, esporcular için optimizasyon paketi satan adamlar var ve bu para da 10 dolar falan değil ha, adam akıllısı 100 dolardan başlıyor. Türkiye'nin en büyük oyuncusu olarak gördüğün Xantares bile bilgisayarının en ince ayarlarını her turnuva ayarlıyor.

Merhabalar, bu kadar uzun yazı görünce tartışmaya katılmak istedim.

Öncelikle, neredeyse etkisi olduğunu düşünmediğiniz Nvidia kontrol panelinde, hiçbir yazılımsal çözümde olmadığı gibi %50 performans (burada kasıt FPS mi? gecikme mi? stabil kareler mi?) arayışına girmeyin, ancak her oyuncunun başta ayarlaması gereken ve etkisinin birkaç dakikalık uğraşa göre kesinlikle değecek seçenekler bulunuyor. Örneğin laptop kullanıcıları MUX switch farketmeksizin görüntü işlemeyi otomatik veya iGPU yerine direkt GPU yu seçtiği anda işlem gecikmesi, varsa MUX switchten ötürü yine görüntü gecikmesi, ve ihmali halinde oyunu iGPU ile başlatmış olabileceğinden ötürü ciddi performans kaybı yaşıyor olabilir, buna ek olarak sadece doku filtreleme değil; bilirsiniz ki Nvidia kontrol panelinde "Maksimum Performansı Tercih Et" yerine "Optimum" seçili durumda.

Kişi burada Nvidia'ya ve onun yanlış gpu performans ayarlamasının önüne geçiyor. Ve yine Physx işlemlerini CPU'ya yaptırmak istemeyebilirsiniz, doku filtreleme ayarının etkisi olmadığını düşünüyorsanız bu ayarı değiştirerek gözlemleyebilirsin, yinede performans aynı diyorsanız bunun sebebi GPU'nun tamamı kullanılmadığından ötürü bu ayarla aradaki boşluk FPS kaybı olarak değil, GPU kullanımı olarak yansıyor, bunların hepsi görüntü işleme gecikmesini arttıran şeyler, yıl 2026 ve bunlar halen daha zırvalık değil.

Kayıt defteri ayarları ise kısmen dediğiniz gibi çalışmayan DWORD yada String'ler olsa bile burada asıl amaçlanması gereken şeyler mouse ile ilgili ayarları düzenleyerek input lag hissiyatını azaltmak ve telemetri, gereksiz Microsoft zırvalıklarından kurtulmaktır.

Sürücüler konusunda demek istediğim tek şey, çalışıyor ve memnunsanız ellemeyin, bir aksilik ve sorun yaşanırsa sürücülerle uğraşırsınız.

Arka plan uygulamalarını kapatmaya ise RAM var açık kalsın diye bakıyorsanız zaten hiçbir ince ayarı yapmayın, sistemin iyiyse ve arka plan uygulamalarından etkilenmiyor (sanıyorsanız) diyorsanız ince ayarlardan da etkilenmez, arka plan uygulamalarını kapatmanın 2 sebebinden birisi düşük kaynaklı sistemlerle yoluna devam etmek, bir diğeri ise işlemci üzerinde (çok nadiren gpu) oluşan gecikmeleri yok etmektir. Bunu LatencyMon ile deneyebilirsiniz.

Tam ekran optimizasyonlarını kapatmak GPU üzerinde herhangi işlenen kare'yi değiştirmeyecek; FPS aynı, ancak dediğim gibi gecikme düştüğünden ötürü çok daha akıcı hissetmeye başlarsınız (eğer akıcı hissetmiyor ve FPS'iniz stabil şekilde yüksek ise)

Güç planları ile ilgili yazdığın şeyin saçma olduğunu düşünüyorum ki; burada laptop kullanıcıları sadece güç planı değiştirerek işlemcisi üzerinde var ise Watt limitini değiştirip beklenmeyecek seviyede performans artışı sağlayabiliyor. Bu saçma gelebilir ancak HP 255 G8 ve Asus TUF F15 FX507ZV4 olarak kullandığım laptop modellerinde birebir yazdığım sonuçları elde ettim. Ancak kasa kullanıcıları için buraya gerek yok; ki zaten kasa kullanıcılarına artık güç planlarında stok halde Dengeli geliyor, kasalar için güç yönetimini işlemci, anakart ve mümkünse bios üzerinden yapın.

Process Lasso ise etkisiz değil yanlış amaca uygun kullanılmaya çalışılıyor, Process Lasso ile Intel işlemcilerde verimlilik çekirdeklerini veya AMD işlemcilerde 2.CCD (Ryzen 9 serisi) de yaşanan ekstra işlemci gecikmesini düşürüyorsunuz, eğer E çekirdeklerine sahip bir Intel, 2.CCD ye sahip bir Ryzen kullanmıyorsanız kullanmayın zaten. Burada ele almam gereken husus, eğer bahsettiğim çekirdekler kapatılınca çoklu çekirdek sayısının düşüşünden ötürü darboğaz yaşanır ise, tersine performans düşürecektir.

Bölüm X'te bahsettiğin uygulamaları kullanmak saçmalık, ancak servisleri kapatmaya yarayan düzgün uygulamalarda piyasada bulunuyor, servislerin etkisi olmadığını düşünüyorsan Windows Update servisinin diskine ve internetine yaşattığı eziyeti görmemişsindir.

Bölüm XI'da Windows oyun modunu kullanmak yerine onun yaptığı işlemi senin yapıp oyun modunu kapatmak çok daha mantıklı olacaktır, insanlar bunu boşuna yapmıyor, benin gibi daha fazla bu ve Game Bar zırvalıklarını görmek istemeyenler olabilir.

Her rehbere güvenip güvenmemeyi düşünmek yerine yaptığın ayarları bilmek yeterlidir, tanımadığın birine bilmediğin Windows ayarı mı yaptıracaksın? Yoksa kendin ne oldugunu öğrenip rahatça ayarlarını uygulayacaksın.

Kısacası demek istediğim şey, kimse kimsenin ayarına bakmasın, ama ayarsız da kalmayın, öğrenin, bulun, uygulayın, bir kez uğraşacaksınız sadece.

İnternet bağlantısı ile senin görüntü ve işleme gecikmelerinin bi ilgisi yok, iki adet kutu düşün, biri network gecikmesi olsun, biri donanım-yazılım gecikmesi olsun, toplam gecikme ise bu iki kutunun yan yana konup toplamı oluyor, sonuç ilarak her bir ayarın bir varlığı ve etki-tepki durumu var, oyunda isterse pingin 100ms olsun. Donanımın 16ms gecikmede (misal) ise onu 10 yapıp toplam gecikmeni 116 yerine 110ms yaparsın.

Her bölüm için üşenmeden güzelce düşüncelerinizi belirtmişsiniz, teşekkür ederim. Okuduğunuz için ayrıyeten teşekkürlerimi iletirim.

Ben custom Windows kullanmayın demiyorum, istediğiniz ayarı yapmakta özgürsünüz ama bunlar en önemlileri değil. Evet, mümkün olan en düşük gecikme değerini yakalamaya çalışıyoruz ve bu ince ayarlar da etkili olabilir fakat gecikme konusunda asıl odaklanılması gereken kısım tabii ki de internet ve tepki süresi, ki bu her insanda çok değişiklik gösterir. Xantares, Donk denilen o uzaylı vs. diğer e-sporcular boşuna o seviyelerde değil. Buralara nasıl geldiniz diye sorunca yaptığım ayarlar sayesinde mi diyorlar? Hayır, tabii ki yetenek, tecrübe ve çalışma sayesinde. Herhangi bir spor dalında geçerli bu. Yani normal Windows vs. kullansalar da rahatlıkla o seviyede olurlardı zaten, hepsi birebir aynı şartlarda da yetişmedi.

Diğer konuysa biz CS'nin Türkiye server'ı olmadığı için yıllardır yüksek pingle oynuyoruz ve o kadar alışmışız ki bu duruma artık bize normal geliyor. Valorant'ta bu durum mesela çok daha iyi, max 20 ping oluyor. Avrupa'ya gidip takımların tesislerinde deneyim eden oyuncular ne kadar fark ettirdiğinden ve bu durumun adaletsiz olmasından yakınıyorlardı. Karşındaki adamlar da 0 gecikmeyle oynamıyor ama pingleri çok daha düşük oluyor, maalesef bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok.
Her neyse, bu mevzular artık bir noktadan sonra psikolojik takıntı halini alıyor, ben de yaşıyordum eskiden kurtuldum çok şükür, oyuna girip keyfime bakıyorum. Yani bu işin sonraki adımı ekran kartının içini açıp gecikme düşsün diye oradan bir şeyler ayarlamak falan ki bunu da yapan biriyim. O her ince ayarı yaptığım dönemle de hiçbir fark yok, hatta şu an daha iyi oynuyorum diyebilirim. Ben bunları kendini avutmak ve bahanelerin arkasına saklanmak olarak değerlendiriyorum o kadar.

Hocam ilgisi var demedim zaten, anlatmaya çalıştığım donanım-yazılım gecikmesinin payının daha az olduğu. Tek kişilik bir oyunda silah ateşlediğinizde fark edebilirsiniz bu durumu, online'da ise işler çok daha farklı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…