Bir kullanıcı, 9800X3D işlemci ve MSI X870 Tomahawk anakart ile gerçekleştirdiği 40 oyunluk benchmark testlerinde yüksek ortalama FPS değerlerine rağmen ciddi mikro takılma sorunları yaşadı. Bu sorun, özellikle 1% ve 0.1% düşük FPS değerlerinde ciddi performans düşüşleriyle kendini gösterdi. İşte yaşanan sorun, denenen yöntemler ve nihai çözümün detaylı bir özeti:

Sorun

• Belirtiler: Yüksek ortalama FPS alınıyor, ancak düşük 1% ve 0.1% FPS değerleri nedeniyle oyun sırasında gözle görülür takılmalar meydana geliyor.
  • Etkilenen Oyunlar:
    • Baldur's Gate 3: Kare zamanı dalgalanmaları nedeniyle akıcılık kaybı.
    • A Plague Tale: Requiem: Benzer şekilde rahatsız edici mikro takılmalar.

Sorunu Çözmek için Denenler

1. Donanım ve BIOS Ayarları:
    • RAM ayarları manuel olarak optimize edildi, latency killer ve PBO gibi özellikler devre dışı bırakıldı.
    • Farklı BIOS sürümleri test edildi (örn. AGESA 1.2.0.2A).
  2. Yazılım Ayarları:
    • GPU sürücüleri DDU ile yeniden yüklendi.
    • Windows güç profilleri (dengeli, yüksek performans) arasında geçiş yapıldı.
    • Resizable BAR ve Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması devre dışı bırakıldı.
  3. Alternatif Yöntemler:
    • Windows 11’in yeniden yüklenmesi veya Windows 10’a dönüş gibi seçenekler düşünüldü ancak tercih edilmedi.
  4. Topluluk Araştırmaları:
    • Forumlar ve Reddit gibi platformlarda benzer sorunlar araştırıldı.

Çözüm

• Asıl Sorun: MSI Afterburner’ın GPU Güç İzleme özelliği, mikro takılmaların kaynağı olarak belirlendi.
  • Geçmiş Referans: NVIDIA’nın 2018 tarihli sürüm notlarında, güç izleme araçlarının performans sorunlarına yol açabileceği belirtilmişti.
  • Çözüm Adımları:
    1. MSI Afterburner ayarlarına girin.
    2. Monitoring sekmesinden "Power" ve diğer güç izleme seçeneklerini devre dışı bırakın.

Sonuç: Performans İyileştirmesi

• Performans Kazanımları:
    • A Plague Tale: Requiem:
      • 1% düşük FPS değeri %116 arttı.
      • Ortalama FPS de iyileşme gösterdi.
    • Hogwarts Legacy:
      • 1% düşük FPS değeri %20, 0.1% düşük FPS değeri ise %30 arttı.
  • Gözlemler: Güç izleme kapatıldığında oyun performansı belirgin şekilde daha akıcı hale geldi.

Çıkarımlar

• Genel Öneri: MSI Afterburner kullanıcıları, güç izleme özelliğinin performans sorunlarına yol açabileceğini göz önünde bulundurmalı.
  • Tavsiyeler:
    • MSI, bu özelliği varsayılan olarak kapalı hale getirmeli veya kullanıcıları bu konuda bilgilendirmeli.

Sonuç

Benchmark sürecinde ciddi zaman kaybına yol açan bu sorun, yazılım ayarlarının performans üzerindeki etkisini bir kez daha ortaya koydu. Eğer benzer mikro takılmalar yaşıyorsanız, MSI Afterburner’da GPU güç izleme özelliğini devre dışı bırakmayı denemeniz önerilir.

Kaynak:

Ben tam anlayamadım daha doğrusu anladım ama ayarı bulamadım, nerede? Ekran görüntüsü atarsanız çok daha anlaşılır olur.

@Recep Baltaş @ElderAssassin

Şimdi buldum sanırım, alternatif olarak nasıl watt değerini izleyebiliriz?

Son düzenleme: