Rehber FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?

Asus Wi-Fi ve AiMesh işini iyi yapıyor. Ancak onun dışında bazı garip sorunlarla karşılaştım. VR kullandığım için Asus tercih ediyorum.
Asus GT-BE98 kadar QoS'u iyi yapan başka bir Asus cihazı görmedim. Fakat VLAN ID gibi bazı tuhaf sorunlar yaşanabiliyor. Bu yüzden artık Asus gibi cihazlar bana oyuncak gibi gelmeye başladı ve MikroTik gibi ağ tarafı güçlü cihazlar daha çok ilgimi çekiyor.

Ben lokal ağdan dosya transferi, AdGuard ve Cloudflare gibi hizmetleri kullanıyorum. 150'ye yakın Wi-Fi cihazım ve onlara bağlı Zigbee tabanlı akıllı ev cihazlarım var.

Günün sonunda yerel ağımı iyileştirdikçe akıllı ev sisteminin tepkileri hızlandı. Kablosuz VR'da artık hiç sorun yaşamıyorum. Bağlantı kopmaları ya da tuhaf problemlerle uğraşmıyorum. Dosya transferleri sırasında da yavaşlama olmadığı için “aman şimdi iki saat gönderemem” demiyorum.

Tek kötü yanı, MikroTik uzmanlık gerektiriyor. İleride zorlanabileceğim bir durum olur mu diye düşünüyorum. Bu arada kablosuz ağdan 1 Gbit hız alabilmek için minimum Wi-Fi 6, 160 MHz destekli ve en az 2.5 Gbit LAN portu olan bir cihaz alman lazım. 160 MHz bandında 2.2 Gbit'e kadar hız gördüm. Daha üstü için Wi-Fi 7 ve 320/360 MHz destekleyen modeller almak gerekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende 10 gbit OpenWrt SFP arıyorum:=)) Destek yok sanırım.

Media conver ile nasıl bir uyumsuzluk var. Ben Media converter kullanıyorum. 2100 ile 1050 arası alıyorum. Media converter kullanmasam daha mı stabil olacak.
10G SFP var daha öncede söylediğim gibi Amerika Kanada gibi yerlerde OpenWrt ile kullanılıyor (WAS-110). Biri alıp denemezse Roy'dan ben sipariş edeceğim ama aylık sipariş limitim doldu diğer ayı bekliyorum.

Switch olarak Netgear XS708T almıştım 5-6 sene önce, 8 adet 10G Ethernet portu 2 adet paylaşımlı 10G SFP portu var, ikinci elini bulursanız gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. VLAN, link aggregation falan ne ararsanız var. Zaten 10G bağlantı isteyen cihaz elinizde 1-2 tane falan vardır.

Benim evimde de NAS (TrueNAS Scale) ve başka Server'lar var, özellikle medya YouTube (4K 8K) falan uğraşmıyorsanız, 10G zaten yeter ve artar bile.

Tavsiyem şudur, evin içinden bir odadan uzak bir odaya kablo çekmekle uğraşmayın, Wi-Fi 7 ile mesh oluşturun. Deco BE85 ile ben bunu yapıyorum, 2 beton duvar arasından 2 cihaz ile 1Gbit Wireless hat kurdum. Büyük olasılık Wi-Fi 8 çıkarsa bir gün bu daha da artacak. Kablo çekme devri bitiyor arkadaşlar, ben yurt dışında 5G telefon kullandığımda neredeyse 1Gbit Speedtest hızları görüyordum, Bu ileride daha da artacak. Belki ileride eve fiber bile çekmeyecekler.

Ben Deco BE85 kullanıyorum ve 2.5G 10G hepsinin SFP'sini destekliyor, başka marka 10G SFP destekli modemler de var piyasada. MikroTik Kineetic gibi markalara yönelip premium parası ödemenize gerek yok diye düşünüyorum. Tabii takdir sizindir.

Son düzenleyen: Moderatör:

Evinde nas yapan biri olarak 25 gbit çok işe yarıyor

Fake O5 sanırım fsmodu atarım pin alınca pff.

Bu arada elimde 10bin - 20bin dolar olsa hangi routeri önerirsin

Bu fsmodded olanı ttl takmadan yapabilir miyiz ki.

1 Gbps için L009UIGS ($120)
2.5 Gbps için RB5009 ($210)
10 Gbps için CCR2004 ($465)
25 Gbps için CCR2004 12s + 2XS ($600)
MikroTik Türkiye distribütörleri wi.com ve poyraz networkten alabilirsin.

Bugün bende sordum wi.com un verdiği fiyat teklifi bu arada.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…